Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Какви (не)очаквани модни тeнденции се откроиха у нас през последната година?


V+O Communication


Какви (не)очаквани модни тeнденции се откроиха у нас през последната година?

Водещата европейска модна търсачка GLAMI представя данни от вътрешно проучване, очертаващо потребителските предпочитания в България през изминалата година.

 

В период от една година GLAMI анализира най-търсените категории, марки, артикули и цветове в България. На база тези резултати, платформата представя някои нестандартни и любопитни модни тенденции, които са сдобили популярност сред родните потребители. Открояват се стремежът към елегантност и комфорт, както и съвременният прочит на ретро модели от любими брандове.

 

С усещане за балерина

Един от трендовете, който определено се откроява сред родните потребители на GLAMI, е вдъхновен от нежното сценично изкуство. Данните на платформата сочат, че през последната година е имало 80% увеличение на интереса към обувки от категория „балеринки, а с цели 115% е нараснало търсенето по ключови думи на тези от вида Mary Jane. Нежните жилетки и ефирните материи атлас и сатен също отбелязват повишение в предпочитанията, отчетено на повече от 30%, на база избор по категории/филтри. Всеки от споменатите артикули съчетават практичност и стил, а комбинирани правилно, например с топ с пеплум - биха създали една истински изящна визия.

 

„Тихият лукс“ – класа, естетика и минимализъм

Позната още като „old money style”, тази тенденция е абсолютният антипод на големите лога, натрапчивите маркови принтове и крещящите цветове. Трендът завладя целия свят, а неговият почерк носят висококачествените материи, изчистените линии, минималистичните детайли и неутралните цветове. Тихият лукс отдава почит на вечните артикули, превърнали се в олицетворение за висок клас мода. Елементи от този стил са били припознати и от дамите в България. Резултатите от изследването на GLAMI показват, че с цели 105% е нараснало търсенето на обувки тип „лоуфъри“, а също завишен е бил интересът към филтрите „кашмир/вълна“ и „плюс размер oversize”  – все добри примери за духа на класната концепция. 

 

Пътуване във времето с непреходно удобство

През 2023-а година миналото се е пренесло в настоящето под формата на емблематичните модели маратонки на Adidas, а именно – Gazelle и Samba. Търсенето към тях, по данните от GLAMI за България, се е увеличило съответно със 167% и 111%. Унисекс сникърсите носят ретро духа на по-освободеното ежедневие не само чрез своя дизайн, но и чрез своята функционалност, тъй като брандът не прави компромис по отношение на удобство и издръжливост. Интерес към „винтидж“ маратонките се отчита не само към модели на немския производител - повишено е било търсенето и на популярните Onitsuga Tiger, които също утвърдиха своето място сред спортните обувки със своята практичност и универсалност. 

Анализът на водещата модна търсачка GLAMI подчертава оформилите се тенденции през изминалата година, които са в унисон с разнообразието и динамиката на модната индустрия както по света, така и в България. Те обаче са показателни и за това, че и преди, и сега потребителите остават верни на качеството, стила и удобството, успявайки да се откроят със своята индивидуалност, която е в крак с времето. 

 

 

За модната търсачка GLAMI.bg

GLAMI, водеща европейска модна търсачка, базирана на изкуствен интелект, има за цел да се превърне в първата стъпка за всеки потребител в България, решил да пазарува модни артикули онлайн. С мисията да се превърне в най-големия моден каталог, обединяващ хиляди марки на едно място, за да може всеки да ги открие и използва, GLAMI.bg помага на електронната търговия да достигне до нови аудитории и нови клиенти. Повече от 1 милион продукти и 11 000 марки могат да бъдат намерени в GLAMI.bg. Модната платформа GLAMI.bg е достъпна и чрез мобилно приложение, което е съвместимо с IOS и Android устройства. GLAMI.bg е част от GLAMI group, водеща европейска платформа за модни находки, присъстваща на 14 пазара.

 

Обратно към всички новини от агенциите