Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Подобряване на защитата срещу SLAPP : Проектът PATFox заема централно място в Европейския парламент


V+O Communication


Подобряване на защитата срещу SLAPP : Проектът PATFox заема централно място в  Европейския парламент

Финалното публично събитие на проекта PATFox се проведе на 31 януари 2024 г. в сградата на Европейския парламент, зала ASP 5G1, от 9 до 11 сутринта централноевропейско време.

Събитието „Подобряване на защитата срещу SLAPP: Уроците, научени от проекта PATFox“ се организира съвместно от евродепутата Рамона Стругариу, докладчик по Европейския закон за свободата на медиите, и евродепутата Тиемо Вьолкен, докладчик по Директивата против SLAPP.

Преди почти две години 11 организации от различни страни-членки на Европейски съюз обединиха усилия като първа линия на защита, осъществявайки така необходимата съгласуваност в усилията срещу SLAPP в ЕС. От българска страна партньор на инициативата е Център за развитие на медиите.

Pioneering Anti-SLAPP Training for Freedom of Expression ( PATFox) е инициатива целяща да обучи адвокати, защитаващи журналисти и медийни организации, неправителствени организации и активисти срещу компании и правителствени фигури, използващи законов натиск, за да спрат легитимната критика.

Проектът, съфинансиран от Европейската комисия, е пионер в първата в Европа анти-SLAPP учебна програма, повишавайки уменията на адвокати, представляващи журналисти и защитници на човешките права срещу онези, които водят съдебни дела за спиране на легитимната критика в 11 държави-членки на ЕС (Испания, Германия, Малта, България, Унгария, Хърватия, Румъния, Словакия, Кипър, Полша и Словения).

Европа признава, че оспорването на SLAPP е приоритет на свободата на изразяване на целия континент. В края на миналата година беше постигнато политическо споразумение относно предстоящата директива на ЕС против SLAPP и Съветът на Европа се консултира относно проект на препоръка към държавите-членки за противодействие на използването на SLAPP.

В рамките на PATFox се проведоха обучения и семинари в 11 държави-членки на ЕС, които достигнаха до стотици юристи, включително в държави, където проблемът със SLAPP делата се смята за най-остър. Създадените учебни материали в рамките на инициативата, които са свободно достъпни в секцията Curriculum Hub на уебсайта на проекта, бяха представени в университети, асоциации на адвокати и големи конференции в 11-те страни, участващи в проекта, но и извън тях.

Събитието в Европейския парламент събра заедно партньорите, които съставляват консорциума PATFox , за да представят основните постижения на проекта.

Обратно към всички новини от агенциите