Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Емблематичната пивоварна FIX в Солун се преражда


V+O Communication


Емблематичната пивоварна FIX в Солун се преражда

DIMAND представи своя инвестиционен план за Солун на грандиозно събитие, което се проведе на 4 октомври, сряда, в бившите помещения на пивоварна FIX. В момента компанията изпълнява своя план за развитие с множество инвестиции в цяла Гърция и обща брутна стойност от приблизително 400 млн. евро, сред които основното градско възстановяване на пивоварния комплекс FIX, разположен на улица „26-и октомври“.

Емблематичната пивоварна е част от индустриалното наследство на страната и нейната реконструкция принадлежи към по-широкия план за градско възстановяване, който DIMAND е проектирал и вече изпълнява в Северна Гърция. Инвестицията FIX е с приблизителна стойност от 180 млн. евро, а компанията ELVIAL участва като съинвеститор.

Развитието включва както възстановяването и повторното използване на трите запазени комплекса на бившата пивоварна FIX, така и изграждането на две нови сгради с двa общи подземни паркинга. Новите допълнения към сградата ще бъдат в пълно съответствие с международно признатата система за устойчиво развитие LEED и ще имат сертификат за ниво GOLD. В момента текат строителните процедури в 46 500 кв.м. имотна площ, която ще бъде домакин на резиденции, хотели, кетъринг и културни зони, търговски дейности и офис пространства.

При възраждането на индустриалния паметник важна роля за неговото възстановяване има стриктното запазване на формата, архитектурата и комплексната му обемност. Всички интервенции, както по фасадите, така и вътре в сградите, ще бъдат извършени при абсолютно зачитане на историята на района, тъй като по-голямата част и технологичното оборудване на комплекса е обявено за запазен паметник на индустриалното наследство (Държавен вестник 479/В/24.6.1994 г.). Първоначалното строителство на имота, което е започнало през 80-те години на XIX век и постепенно е било завършено до края на 1980 г., се очаква да бъде върнато към живот до второто тримесечие на 2027 г.

Едновременно с това инвестиционната схема на DIMAND в Солун включва разработването на първия, мащабен, биоклиматичен бизнес парк в Северна Гърция, който се осъществява в съвместно предприятие с инвестиционната компания PRODEA. HUB26 се намира срещу индустриалната собственост FIX и ще се утвърди като иновативно бизнес пространство за местни и мултинационални компании. Новият офис комплекс ще се състои от четири сгради, с обща надстройка от 20 200 кв.м. и мазета с площ от 10 800 кв.м., които се простират на площ от 7 700 кв.м. С добавянето на сградата CITRUS строителството се разширява до 4600 кв.м. на обща площ от 9 акра.

Изграждането на HUB 26 и CITRUS ще бъде завършено поетапно, започвайки от есента на 2023 г. И двата проекта се очаква да имат сертификат за ниво LEED Gold и ще допринесат значително за надграждането на западния вход на Солун, както и ще допринесат за подобряване на значението му в международен план. Тези строителни проекти са част от по-широката програма за реконструкция на Западната порта, която включва нови зони за обществено ползване, като пешеходни и велосипедни алеи, които ще свързват района с центъра на града. По този повод, компанията предприе инициатива за дарения на проучване за велоалея и реконструкция на ул. „26-и октомври“, в сътрудничество с Общината и Областната управа.

DIMAND продължава да инвестира в Северна Гърция и със създаването на най-големия логистичен център, разположен в бившата собственост на VALCAN EXPORT, в Агиос Атанасиос. На специално избрано място, само на 23 км от центъра и на 16 км от пристанището на града, компанията ще развие мащабна извънградска логистична инфраструктура с висока добавена стойност. Очаква се инвестицията да разкрие 200 нови работни места по време на строителството и 150 постоянни работни места по време на експлоатацията на съоръженията.

В допълнение, DIMAND се включва и в новия „Skyline Project“ – най-голямото споразумение за прехвърляне на портфейл от недвижими имоти, сключено в Гърция през последните години. Заедно с Premia Properties, DIMAND участва в инвестиционния план на Alpha Bank, който включва 573 имота с различно предназначение в цялата страна, като приблизително 50 от тях се намират в Солун.

На събитието, проведено под патронажа на Община Солун, към публиката се обърнаха министър-председателят Кириакос Мицотакис, областният управител на Централна Македония Апостолос Цицикостас, кметът на Солун Константинос Зервас и епископът на Неаполис и Ставруполис Варнавас. Водещ беше Синтия Сапика, уважаван журналист от Гръцката радио- и телевизионна корпорация. Събитието беше посетено от много министри, депутати и представители на бизнес общността на града, както и представители на медиите от Солун и Атина.

В личното си обръщение към публиката гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис подчерта, че „този проект (FIX Brewery) ще поеме стотици милиони инвестиции, както и изключително визионерския проект на HUB 26, първият биоклиматичен бизнес парк. Той ще създаде много нови работни места чрез предоставяне на професионален ресурс и ще се утвърди като новото сърце на културата и развлеченията за град Солун“.

„Горди сме от преустройството на този страхотен имот, който е един от най-важните индустриални паметници на Гърция и част от историята на града. Надяваме се, че трансформацията му ще допринесе за съживяването на по-широката зона и цялостното възстановяване на западния вход на Солун“, каза вицепрезидентът и главен изпълнителен директор на DIMAND, г-н Димитриос Андриопулос. Той подчерта, че „за DIMAND придобиването и възстановяването на сгради с историческо значение е стратегически избор, тъй като това е начинът, по който участваме в изграждането на съвременната история на градовете, като обновяваме цели квартали. Ние систематично инвестираме в повторното използване на сгради в централните райони на Гърция и допринасяме за възстановяването и икономическото съживяване на местния пазар."

Управителят на регион Централна Македония - Апостолос Цицикостас, поздрави главния изпълнителен директор на DIMAND за „големите и важни проекти, които подобряват вида на западен Солун, но също така и за факта, че с течение на времето компанията възприема ролята си не просто като бизнес, а като важна клетка на обществото, в която оперира. Примерът на DIMAND е много важен, той е ръководство за предприемачество, ръководство за едно наистина модерно общество”.

Кметът на Солун, Константинос Зервас, подчерта, че „преустройството на FIX от DIMAND бележи обръщане на нова страница“. Той отбеляза, че „дава нова динамика на Солун, нов дъх, красота и в същото време се свързва с традициите на града. В същото време е повод за тотално преработване на по-широкия район. Виждам го като призив към бизнеса на Гърция, Европа и света да дойдат и да инвестират в Солун. За нас западната част на Солун е следващото голямо нещо”.

Епископ Варнава от Неаполис и Ставруполис заяви: „Западната част на града е единственият сухопътен вход, чрез който Солун комуникира с останалия свят. Приветстваме DIMAND, чието име напомня на скъпоценен камък, за да преобърне сегашното състояние, като постави своя диамант за развитие в тази област.“ 

Чрез изпълнението на своите инвестиции, DIMAND желае да участва в трансформацията на цялата Западна порта на Солун, като я превърне в портата на утрешния ден. Проектът за градско възраждане на компанията цели да послужи като модел за развитие на местното общество и в същото време да подчертае архитектурните и устойчиви елементи, които ще затвърдят проектите му като отправна точка и стойност за града и обществото. По отношение на историята, визията на DIMAND за Солун включва всички онези елементи, които ще превърнат града в метрополиса на бъдещето.

 

За DIMAND 

DIMAND е една от водещите гръцки компании в областта на развитието на недвижимите имоти, листвана на Атинската фондова борса. 

От началото на дейността си през 2005 г. интегрира философията на "зелените" сгради в основата на своята дейност, създавайки нов пазар на недвижими имоти и превръщайки се в международен модел. Нейната бизнес дейност се фокусира върху изпълнението на мащабни градски обновявания, модерни биоклиматични офис сгради, комплексни проекти със смесено предназначение, както и частни спортни съоръжения, като същевременно е разработила 43% от зелените сгради в Гърция, които са сертифицирани с LEED BD +C (Лидерство в енергийния и екологичния дизайн).

Компанията е сред водещата група на „Най-устойчивите компании в Гърция », получавайки най-високото отличие за устойчиво развитие от Quality Net Foundation и е отличена като LEED® Proven Provider™ от Института за сертифициране на зелени сгради. DIMAND участва активно в планирането на зеленото бъдещето на нашата планета, поради тази причина от 2016 г. подкрепя US Green Building Council като сребърен член. В същото време е член на GRESB и е първата компания в Гърция, която получава отличието Credentialed Project Developer и Credentialed Доставчик на осигуряване на качеството на проекта за доверие на инвеститорите (ICP) Европа.

 

Website: dim a nd.gr/ 

LinkedIn: linkedin . com/company/ demand /

Facebook: facebook.com/ dimandrealestatedevelopment /

Instagram : instagram.com/ dimand_ sa /

Обратно към всички новини от агенциите