Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Близо 28 тона бутилки и кенове са предадени за рециклиране от Kaufland


V+O Communication


Близо 28 тона бутилки и кенове са предадени за рециклиране от Kaufland

Kaufland България предаде за рециклиране близо 28 тона пластмасови бутилки и алуминиеви кенове, събрани в автоматите за обратно приемане на опаковки в обекти на веригата. До средата на юли в тях са върнати рекордните близо 2 милиона опаковки, като приетите количества регулярно се предават за рециклиране.

Пилотният проект за обратно приемане на опаковки започна на 28 март тази година в пет хипермаркета на компанията в София, Пловдив и Варна, където са разположени станции за рециклиране. В тях срещу всяка върната PET* бутилка или кен клиентите получават ековаучер от 5 стотинки.

Интересът към станциите за рециклиране е огромен и се увеличава всяка седмица. Абсолютен рекордьор по събираемост е станцията на Kaufland във Варна, където се събират най-големите количества от опаковки от всички подобни автомати не само у нас, но и в цяла Европа.

Събраните бутилки и алуминиеви кенове регулярно се предават за рециклиране на партньорите на Kaufland в проекта. Пластмасовите бутилки се преработват в завода на „ИТД ЕООД България“. Алуминиевите кенове се предават за последваща обработка на „Hamburger Recycling България“. 

Полученият от пластмасата материал ще се използва за производството на нови пластмасови изделия от български производители. По този начин се намалява използването на пластмаса, пестят се ресурси и се затваря жизненият цикъл на суровините. От предаденото до момента количество пластмаса могат да бъдат произведени близо 3 милиона нови пластмасови бутилки с 30% рециклиран материал в съдържанието на опаковката. 

Пълните условия и списък с магазините на Kaufland, в които има автомати за връщане на PET бутилки и кенове, са публикувани тук: www.kaufland.bg/recycle    

---

* PET (полиетилен терефталат) е пластмасата, която обикновено се използва за опаковки за еднократна употреба за вода, безалкохолни напитки и бира. Бутилките, изработени от PET материал, се разпознават по следния знак, разположен от външната страна на бутилката:                      

За Kaufland България: Kaufland България е лидер в сектора на търговията с годишен оборот от близо 1,9 млрд. лв. и един от най-големите работодатели в страната с екип от близо 6 600 служители. През 2023 г. компанията разполага с 63 хипермаркета в 35 града. От старта си през 2006 г. в България до днес Kaufland се стреми да стимулира националната и регионална икономика и инфраструктурата по места с инвестиции от над 1,9 млрд. лв. Компанията непрекъснато развива своята политика за устойчиво развитие и под мотото „Действията носят промяната“ се ангажира с различни социални и екологични дейности – от използването на енергийно ефективни технологии и проектирането на нови сгради с мисъл за природата, през подкрепата на уязвими групи до намаляването на пластмасата.

 

Обратно към всички новини от агенциите