Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

На Запад все повече компании инвестират в програми за кариерен преход за служителите, които освобождават


V+O Communication


На Запад все повече компании инвестират в програми за кариерен преход за служителите, които освобождават

Глобалната рецесия, внедряването на AI технологиите и промяната в структурите на компаниите с цел търсенето на по-голяма ефективност са сред основните причини за освобождаването на служителите. Това показват наблюденията на Adecco Group върху глобалния пазар на труда.

Другата тенденция, която очертават световните лидери в областта на НR услугите е, че въпреки тежкото решение за разделяне със служители, много международни компании от Западна Европа и САЩ инвестират в програми за т.н. аутплейсмънт или кариерен преход. Тази на пръв поглед излишна инвестиция е част от дългосрочната им стратегия за управлениe на работодателския им бранд. Целта на програмите за аутплейсмънт е да подпомогнат оставащите без работа служители в избора им на нов кариерен път и в справянето им с предизвикателствата в търсенето на нова позиция.

„Запазването на добрите отношения с бившите служителите е ценна инвестиция в запазването на доброто име на компанията. Никога не знаете дали бившият ви служител няма да стане част от компания на ваши клиенти или доставчик на услуги, а мрежата ни от контакти е изключително ценна в света, в който живеем. От друга страна това е проява на отговорно поведение и инструмент за задържане на мотивацията на оставащите служители, които поради промяната в компанията са в риск от доброволно напускане, водени от притеснението „да не ми се случи на мен същото“. В нашата практика на консултанти ние съветваме компаниите да работят едновременно с хората, на които им предстои освобождаване, но и с колегите им, които остават в организацията. Много е важно в такъв момент компаниите да се фокусират върху обучения за повишаване на личната устойчивост на служителите, управление на промяната и изграждане на отворено съзнание.“, коментира Мария Янева, мениджър „Бизнес развитие“ за LHH България, част от Аdecco Group.

Програмите за аутплейсмънт са широко застъпени в работодателските политики основно на големите международните компании. Те заделят бюджет за този „разход“ в допълнение към обещетението по закон, което изплащат на служителите при освобождаване. В някои държави аутплейсмънтът е залегнал в трудовото законодателство като изискване към работодателя.

„В България програмите за аутплейсмънт не са широко припознати. Принудителното освобождаване е тежък момент за служителите и тези, които преминават през програмата, помнят тази подкрепа, предоставена от компанията с години. На оставащите дава сигурност, че при нова трансформация и за тях ще има грижа и ще могат да ползват предимствата на аутплейсмънт програма. Всичко това работи за имиджа на компанията като грижовен работодател.“, добавя Мария Янева.

За LHH

LHH (Lee Hecht Harrison) e глобалният бранд на Аdecco Group в сферата на кариерното консултиране, коучинга на работното място и решения за развитие на таланти. С глобално присъствие (400 офиса на всички континенти и над 2200 сертифицирани кариерни консултанти) LHH e световен лидер в тази сфера. В България работи от 2015 г. като до момента българските консултанти са работили индивидуално и в групи с над 850 служители в кариерен преход и компании от разнообразни сектори – фармацевтичен, ИТ, аутсорсинг, петрол и газ, козметика, медии, авиация, ритейл, храни и напитки и др.

За Adecco Group 

Adecco Group e световен лидер в областта на HR решенията. Ние вярваме, че можем да помогнем на всеки човек в променящия се работен свят и всеки ден даваме възможност за професионално развитие на 3,5 милиона души. Обучаваме, развиваме и наемаме таланти в 60 държави, помагаме на нашите клиенти да се адаптират към промените в работния свят. Като една от компаниите в Fortune Global 500, с начина ни на работа създаваме добавена стойност, както за стимулиране на икономиките по света, така и за развитието на обществото като цяло. Култура на приобщаване, справедливост и работа в екип вдъхновява нашите 35 000 служители. Горди сме, че благодарение на признанието на служителите ни редовно сме отличавани като „Най-доброто място за работа“в класацията на Great Place to Work®. 

Adecco Group AG е регистрирана в Швейцария (ISIN: CH0012138605) и е листвана на SIX Swiss Exchange (ADEN). Структурата на групата се състои от три глобални бизнес единици: Adecco, LHH Talent Solutions и Akkodis. 

Обратно към всички новини от агенциите