Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Kaufland и „Книги за смет” събраха над 5 тона пластмаса


V+O Communication


Kaufland и „Книги за смет” събраха над 5 тона пластмаса

Над 5 тона са пластмасовите отпадъци, които „Книги за смет“ събра със съдействието на Kaufland България тази пролет. За поредна година компанията е основен партньор на мащабната екологична инициатива. 

Първият етап на пролетното издание на „Книги за смет“ тази година се проведе на паркингите на Kaufland в шест града - Карлово, Казанлък, Враца, Велико Търново, Шумен и Варна. В рамките на три уикенда през април и май участниците в кампанията събраха общо 5420 кг пластмаса. Най-много предадоха във Велико Търново – 2100 кг, следвани от Варна с 1200 кг и Казанлък с 800 килограма.

Вторият етап на „Книги за смет“ ще се проведе през септември в София, Пловдив и Бургас. 

„Книги за смет“ поощрява едновременно рециклирането и четенето. Всеки участник получава книга в замяна на килограм годна за рециклиране пластмаса. Kaufland е традиционен партньор на инициативата от 2019 г., като всяка година компанията осигурява локации за провеждане на събитията и средства за отпечатването на книгите, които участниците получават. Общото количество събрани и последващо рециклирани пластмасови битови отпадъци за всичките 10 години, откакто инициативата се реализира, надвишава 100 тона.

Kaufland България подкрепя каузата на фондация Credo Bonum и издателство Smart Books, които са създатели на „Книги за смет“, като част от своя дългосрочен ангажимент за ограничаване на пластмасата за еднократна употреба, предотвратяване на нейното използване, повече рециклиране и по-устойчиви опаковки. Традиционен партньор на събитието е „ЕКОПАК България“, които осигуряват контейнери за събиране на пластмасовите отпадъци и са ангажирани с извозването, сортирането и предаването за рециклиране на събрания отпадък. 

Повече информация за инициативата може да откриете на страницата на кампанията във FB/knigizasmet.

За CredoBonum:

Фондация Credo Bonum е неправителствена организация, основана през 2006 г. инасочена към проекти и инициативи, допринасящи за положителна промяна в области като култура, екология, устойчивост, опазване на околната среда и др.

За SmartBooks:

Кампанията „Книги за смет“ е създадена по идея на издателство Smart Books през 2011година. Познато е със своите книги за пътешествия и с класически детски заглавия. Мисията му е свързана с четенето и опазването на природата.

За Kaufland България: 

Kaufland България е лидер в сектора на търговията с годишен оборот от над 1,9 млрд. лв. и един от най-големите работодатели в страната с екип от близо 6 600 служители. През 2023 г. компанията разполага с 63 хипермаркета в 35 града. От старта си през 2006 г. в България до днес Kaufland се стреми да стимулира националната и регионална икономика и инфраструктурата по места с общи инвестиции от 1,9 млрд. лв. Компанията непрекъснато развива своята политика за устойчиво развитие и под мотото „Действията носят промяната“ се ангажира с различни социални и екологични дейности – от използването на енергийно ефективни технологии и проектирането на нови сгради с мисъл за природата, през подкрепата на уязвими групи до намаляването на пластмасата.

 

Обратно към всички новини от агенциите