Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

„Книги за смет“ пристига в Шумен и Варна с подкрепата на Kaufland


V+O Communication


„Книги за смет“ пристига в Шумен и Варна с подкрепата на Kaufland

Последният трети уикенд от първата част на тазгодишното издание на инициативата „Книги за смет“  ще се проведе тази събота и неделя в градовете Шумен и Варна. Организаторите ще очакват всички желаещи на паркинга на Kaufland в Шумен (27 май), кв. Тракия на бул. „Симеон Велики“ 28 и във Варна (28 май), кв. Одесос на ул. „Девня“ 24.

Добре познатият регламент на „Книги за смет“ предвижда всеки донесъл килограм годна за рециклиране пластмаса да получи в замяна книга по избор. Събитията са част от най-голямата национална екоинициатива, която поощрява едновременно рециклирането и четенето. Kaufland подкрепя каузата от 2019 г., като за всяко издание компанията осигурява локации за провеждане на събитията и средства за отпечатването на книгите, които участниците получават. 

За поредна година „зеленият“ ритейлър е основен партньор на „Книги за смет” и е домакин на кампанията през първата й част в шест града – Карлово, Казанлък, Враца, Велико Търново, Шумен и Варна. Вторият етап на „Книги за смет“ ще се проведе през септември в София, Пловдив и Бургас. 

Организаторите съветват предаваната за рециклиране пластмаса да бъде почистена и смачкана, за да заема по-малко място. Сред отпадъците, които не се приемат, са блистери от лекарства, туби от масла, домакински електроуреди.

Kaufland България подкрепя каузата на фондация Credo Bonum и издателство Smart Books, които са създатели на „Книги за смет“, като част от своя дългосрочен ангажимент за ограничаване на пластмасата за еднократна употреба, предотвратяване на нейното използване, повече рециклиране и по-устойчиви опаковки. Традиционен партньор на събитието е „ЕКОПАК България“, които осигуряват контейнери за събиране на пластмасовите отпадъци и са ангажирани с извозването, сортирането и предаването за рециклиране на събрания отпадък. 

Повече информация за инициативата може да откриете на страницата на кампанията във FB/knigizasmet.

 

За CredoBonum:

Фондация Credo Bonum е неправителствена организация, основана през 2006 г. инасочена към проекти и инициативи, допринасящи за положителна промяна в области като култура, екология, устойчивост, опазване на околната среда и др.

За SmartBooks:

Кампанията „Книги за смет“ е създадена по идея на издателство Smart Books през 2011година. Познато е със своите книги за пътешествия и с класически детски заглавия. Мисията му е свързана с четенето и опазването на природата.

За Kaufland България: 

Kaufland България е лидер в сектора на търговията с годишен оборот от над 1,9 млрд. лв. и един от най-големите работодатели в страната с екип от близо 6 500 служители. През 2023 г. компанията разполага с 63 хипермаркета в 35 града. От старта си през 2006 г. в България до днес Kaufland се стреми да стимулира националната и регионална икономика и инфраструктурата по места с общи инвестиции от 1,9 млрд. лв. Компанията непрекъснато развива своята политика за устойчиво развитие и под мотото „Действията носят промяната“ се ангажира с различни социални и екологични дейности – от използването на енергийно ефективни технологии и проектирането на нови сгради с мисъл за природата, през подкрепата на уязвими групи до намаляването на пластмасата.

 

Обратно към всички новини от агенциите