Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Нужни са допълнителни промени в трудовото законодателство за временната заетост на лица извън ЕС


V+O Communication


Нужни са допълнителни промени в трудовото законодателство за временната заетост на лица извън ЕС

Ограниченият трудов пазар в България може да бъде разширен с нова работна сила, ако бъдат облекчени условията за временна заетост на граждани на държави извън ЕС. Това сподели Надежда Василева, изпълнителен директор на Adecco България по време на работната дискусия организирана от Българската стопанска камара “Внос на работници от трети страни – предизвикателства и възможности“.

В рамките на събитието представителите на бизнеса, експерти от БСК и от Министерството на труда и социалната политика, Агенцията по заетостта, Министерството на външните работи и Министерството на електронното управление обсъдиха възможностите и нуждите от осигуряването на по-добра трудовата мобилност.

„Облекчаването на режима по издаването на сините карти за висококвалифицирани кадри е само първата стъпка към увеличаването на конкурентоспособността на българската икономика. Все повече български компании изпитват затруднения с намирането на нискоквалифициран персонал. Редица фактори влияят на тази тенденция, като все по-ниските нива на безработица, емиграцията на трудоспособно население и липсата на интерес към нискоквалифицирани работни позиции. Заводи, хотели, заведения, шивашки фабрики, строителния бранш вече активно наемат персонал от чужбина. Кандидатите са основно от Киргизстан, Узбекистан, Турция, Украйна, като за 2022 са издадени над 4000 разрешителни за работа. Процедурата, макар и олекотена напоследък, все още е тромава, и отнема поне 3 месеца.“, коментира Таня Найденова, търговски директор на Adecco България.

„Подкрепата, която агенциите за подбор на персонал могат да окажат на бизнеса, на този етап се ограничава до търсене и подбор на кандидати за работа от трети страни, както и съдействие по издаване на нужните разрешителни - процес, отнемащ няколко месеца. Имайки предвид ползите от услугата по временна заетост, смятаме, че промени в насока условията и реда за извършване на дейност по осигуряване на временна работа и по-конкретно спрямо работници граждани на трети страни ще донесе повече гъвкавост за бизнеса и ще спомогне за намаляне недостига на кадри.“, допълва Надежда Василева, изпълнителен директор на Adecco България.

Участниците в срещата бяха категорични, че е необходимо сроковете по проверка и одобрение на документацията да бъдат съкратени, да се търсят варианти за облекчаване на процедурите по примера на Германия и Румъния и да се работи по дигитализацията на всички процеси.

За Adecco Group 
Adecco Group e световен лидер в областта на HR решенията. Ние вярваме, че можем да помогнем на всеки човек в променящия се работен свят и всеки ден даваме възможност за професионално развитие на 3,5 милиона души. Обучаваме, развиваме и наемаме таланти в 60 държави, помагаме на нашите клиенти да се адаптират към промените в работния свят. Като една от компаниите в Fortune Global 500, с начина ни на работа създаваме добавена стойност, както за стимулиране на икономиките по света, така и за развитието на обществото като цяло. Култура на приобщаване, справедливост и работа в екип вдъхновява нашите 35 000 служители. Горди сме, че благодарение на признанието на служителите ни редовно сме отличавани като „Най-доброто място за работа“в класацията на Great Place to Work®. 

Adecco Group AG е регистрирана в Швейцария (ISIN: CH0012138605) и е листвана на SIX Swiss Exchange (ADEN). Структурата на групата се състои от три глобални бизнес единици: Adecco, Talent Solutions и Modis.

Обратно към всички новини от агенциите