Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

„Книги за смет“ стартира есенната си обиколка в България с подкрепата на Kaufland


V+O Communication


„Книги за смет“ стартира есенната си обиколка в България с подкрепата на Kaufland

Най-голямата национална екоинициатива, която поощрява едновременно рециклирането и четенето - „Книги за смет“, започва есенната си обиколка в страната през септември. Тя е част от националното турне на кампанията, която тази година отбелязва 10 години с подкрепата на Kaufland в рекордните 15 града.

Първият етап от националното турне на „Книги за смет“ се състоя през май и юни на паркингите на хипермаркети Kaufland в Карлово, Видин, Плевен, Велико Търново, Варна, Русе, Силистра, Хасково, Кюстендил, Петрич и Стара Загора. В него бяха събрани близо 12 тона пластмаса и раздадени 11 800 книги.

Вторият етап ще започне от Бургас на 10 септември. В морския град ще има два пункта за предаване на пластмаса - на паркинга на Kaufland в квартал „Славейков“ и пред Пантеона в Морската градина. На следващия ден, 11 септември, желаещите да се включат в инициативата в Пловдив ще могат да го направят пред магазина на Kaufland на адрес „Пещерско шосе“ 36, както и пред Военния клуб в града. В същия ден „Книги за смет“ ще бъде и в Ямбол на паркинга на Kaufland на бул. „Граф Игнатиев“. Всички събирани пластмасови отпадъци ще се рециклират от „ЕКОПАК България“, които са партньори на инициативата от самото й създаване. 

Според регламента на „Книги за смет“ всеки, който предаде килограм, годна за рециклиране пластмаса, получава в замяна книга по избор. Организаторите препоръчват на желаещите да се включат в есенното издание на кампанията да носят пластмасата опразнена от съдържание, почистена и смачкана, за да заема по-малко място. Те припомнят, че сред отпадъците, които няма да бъдат приемани, са блистери от лекарства, туби от масла, домакински електроуреди.

За десетте години, в които се провежда, „Книги за смет“ са предадени над 100 тона пластмасови отпадъци за рециклиране и са раздадени над сто хиляди книги. По данни на организаторите с всяка изминала година популярността на инициативата расте, а с нея нараства и количество събрана пластмаса за рециклиране. 

Kaufland България подкрепя каузата на фондация Credo Bonum и издателство Smart Books, които са създатели на „Книги за смет“, като част от своя дългосрочен ангажимент за ограничаване на пластмасата за еднократна употреба, предотвратяване на нейното използване, повече рециклиране и по-устойчиви опаковки. 

Като част от Schwarz Group в България компанията прилага RЕset Plastic - стратегията срещу замърсяването с пластмасата. В дългосрочен план компаниите в групата Schwarz, към които е и Kaufland, трябва да намалят употребата на пластмаса с минимум 20% до 2025 година, да направят пластмасовите опаковки на всички свои собствени марки максимално рециклируеми, както и да включат средно 25% рециклат в опаковките същите на тези продукти.

Повече информация за „Книги за смет“ може да откриете на страницата във FB/knigizasmet.

За CredoBonum:

Фондация Credo Bonum е неправителствена организация, основана през 2006 г. инасочена към проекти и инициативи, допринасящи за положителна промяна в области като култура, екология, устойчивост, опазване на околната среда и др.

За SmartBooks:

Кампанията „Книги за смет“ е създадена по идея на издателство Smart Books през 2011година. Познато е със своите книги за пътешествия и с класически детски заглавия. Мисията му е свързана с четенето и опазването на природата.

За Kaufland България: 

Kaufland България е лидер в сектора на търговията с годишен оборот от над 1,7 млрд. лв. и един от най-големите работодатели в страната с екип от близо 6 500 служители. През 2022 г. компанията разполага с 62 хипермаркета в 35 града. От старта си през 2006 г. в България до днес Kaufland се стреми да стимулира националната и регионална икономика и инфраструктурата по места с общи инвестиции от 1,6 млрд. лв. Компанията непрекъснато развива своята политика за устойчиво развитие и под мотото „Действията носят промяната“ се ангажира с различни социални и екологични дейности – от използването на енергийно ефективни технологии и проектирането на нови сгради с мисъл за природата, през подкрепата на уязвими групи до намаляването на пластмасата.

 

Обратно към всички новини от агенциите