Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Българинът предпочита пъстърва, ципурата измества скумрията


V+O Communication


Българинът предпочита пъстърва, ципурата измества скумрията

Най-продаваният вид риба и за последната година си остава пъстървата. Тя все още държи челната позиция, независимо от голямото разнообразие от риба и морски деликатеси, което се предлага на българския пазар. Това сочат данните от проучването на тенденциите в консумацията на риба от българския потребител, изработено от Kaufland България. Според анализа българинът предпочита родно отгледаните риби пред внесените от съседните държави. Данните сочат още, че предпочитаните в миналото шаран и скумрия постепенно са измествани от ципурата и лаврака. 

„Българинът започна да обръща голямо внимание на здравословната и балансирана храна. Именно заради това рибата и морските деликатеси трайно се установиха на българската трапеза. Това, което ние наблюдаваме като тенденция, е че тези продукти вече се търсят с еднаква честота целогодишно“. – коментира Веселина Гюлева, ръководител „Риба и замразени продукти“ в Kaufland България. Тя допълва още, че отделно от стабилното потребление през цялата година, ръстът в продажбите в категорията скача драстично около Никулден, като покрай този празник търсенето на шарана e рекордно. 

Каква риба се консумира в различните градове на страната?

Според анализа на най-големия ритейлър у нас консумацията на риба в различните градове в страната е повлиянa от географските предпоставки, както и от чисто вкусовите предпочитания на клиентите. Първият избор в по-голямата част от страната е за пъстървата, но освен нея, в столицата най-купуваните видове риба са сьомга и лаврак. Най-предпочитаната риба в Пловдив и в Русе е пъстървата, следвана от шарана и скумрията. Във Варна много популярни са морските дарове като скариди и калмари, както и ципурата, а в Бургас предпочитанията са за черноморски улов, като топ артикул са мидите. 

Вкусът на потребителите се изменя с времето, като пример за това е предпочитанието към сьомгата. Тази екзотична до преди 15 години риба, днес е неизменна част от българската трапеза. В момента, въпреки че по-нестандартните предложения се купуват основно по специални поводи или при посрещане на гости, скаридите, калмарите и октоподът присъстват все по-често в пазарските чанти на българина. Морският дявол, калканът, есетрата, както и по-големите видове лаврак и ципура също имат своето незаменимо място на българската трапеза.

 

За Kaufland България

Kaufland България е лидер в сектора на търговията с годишен оборот от близо 1,7 млрд. лв. През 2022 г. компанията разполага с 62 хипермаркета в 35 града. С екип от 6 500 служители, ритейлърът е един от най-големите работодатели в страната. От старта си през 2006 г. в България до днес Kaufland се стреми да стимулира националната и регионална икономика и инфраструктурата по места с общи инвестиции от 1,6 млрд. лв. Компанията развива своята политика за устойчиво развитие и под мотото „Действията носят промяната“ се ангажира с различни социални и екологични дейности – от използването на енергийно ефективни технологии и проектирането на нови сгради с мисъл за природата, през подкрепата на уязвими групи до намаляването на пластмасата.

Обратно към всички новини от агенциите