Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Kaufland и dm с първи външен обект в „Малинова долина“


V+O Communication


Kaufland и dm с първи външен обект в „Малинова долина“

– Нов магазин на водещата верига за търговия с дрогерийни стоки dm drogerie markt ще отвори врати на паркинга на хипермаркет Kaufland в столичния кв. „Малинова долина“. Това  е първият външен обект в партньорството между двете компании, който се реализира в рамките на One Stop Shopping концепцията на Kaufland. Чрез нея лидерът в ритейла разширява броя и качеството на услугите, които предоставя на клиентите си, оптимизирайки и паркингите на своите хипермаркети.

Магазинът на dm ще е на площ от 500 м2 и се очаква да отвори през есента. Стартът на ключовото партньорство ще предостави на клиентите на хипермаркета още по-голям избор от дрогерийни продукти с отлично качество на изгодни цени.  

„За първи път предстои да реализираме съвместен външен обект между Kaufland и dm. За нас това партньорство е стратегическо, защото характерът и обемът на стоките, които козметичната верига предлага, се вписват изцяло в нашата One Stop Shopping концепция. Активно работим в посока разширяване на броя и качеството на услугите, които да предоставяме на нашите клиенти, така че да направим престоя им в нашите хипермаркети максимално приятен и ползотворен, предоставяйки им възможност да напазаруват, да платят сметките си, да се възползват от богатата палитра от услуги.“, споделя ръководителят на направление „Централно управление на недвижимостите“ за Kaufland България Диана Костова.

„Особено сме щастливи, че в лицето на Kaufland намерихме надежден партньор, с чиято подкрепа да изградим наш обект на ключова локация в София. В центъра на нашата дейност винаги поставяме човека с неговите потребности – като клиент, служител или партньор. В тази връзка вярвам, че в момента изграждаме и основите на едно успешно и дългогодишно сътрудничество с Kaufland, което ще доведе до още по-приятно и удовлетворяващо преживяване за всички наши клиенти. “,  допълва Aндpeй Пeтpoв, пpeдceдaтeл нa Бopдa нa yпpaвитeлитe нa dm Бългapия.

От началото на годината Kaufland България стартира нови партньорства с разнообразни бизнеси като Пощенска банка - МОМЕНТО центрове за експресно банкиране, Пицария Пица Лаб, Кафетерия Compartido, Обект за мобилни аксесоари Фонакс, разширява партньорствата си с Aladin Foods, Obento Sushi, Ядки Ройс и много други. 

 

За Kaufland България

Kaufland България е лидер в сектора на търговията с годишен оборот от близо 1,7 млрд. лв. и един от най-големите работодатели в страната с екип от близо 6 500 служители. През 2022 г. компанията разполага с 62 хипермаркета в 35 града. От старта си през 2006 г. в България до днес Kaufland се стреми да стимулира националната и регионална икономика и инфраструктурата по места с общи инвестиции от 1,6 млрд. лв. Компанията непрекъснато развива своята политика за устойчиво развитие и под мотото „Действията носят промяната“ се ангажира с различни социални и екологични дейности – от използването на енергийно ефективни технологии и проектирането на нови сгради с мисъл за природата, през подкрепата на уязвими групи до намаляването на пластмасата.

 

За dm България

dm drogerie markt принадлежи към най-големите вериги дрогерии в Централна и Източна Европа. Първият dm магазин отваря през 1973г. в гр. Карлсруе, Германия, а първият такъв в Австрия – през 1976г. в гр. Линц. Централата на dm групата се намира в Залцбург, Австрия. Днес марката dm е представена в 14 страни в Европа. 

dm България се присъединява към групата на 29 януари 2009г. с първия си магазин за дрогерийни стоки в гр. Видин. Към днешна дата (01.08.2022г.) компанията има 98 работещи магазина в общо 35 града в страната, а служителите й са над 1000. Асортиментът на dm обхваща повече от 16 000 дрогерийни стоки като сред тях са изключително голям брой козметични продукти, парфюмерия, стоки за дома, био храна, храна за домашни любимци, бебешки продукти и много други.  Целта на dm е да изгражда компания, отговаряща на потребностите на клиента, да е надежден и коректен партньор, да предлага на служителите си възможности за развитие. Затова dm поставя човека в центъра на своята дейност – като клиент, служител или партньор. „Тук съм човек, тук пазарувам.”  

Обратно към всички новини от агенциите