Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Експерти обсъдиха умни решения и технологии, с които да управляваме по-добре водните ресурси


Action Global Communications


Експерти обсъдиха умни решения и технологии, с които да управляваме по-добре водните ресурси

На 22 март беше световният ден на водата. Тогава се проведе и второто онлайн събитие "Smart Water: Sustainable Water Vision". Това е важна европейска платформа за диалог и дебат по отношение на умни решения при управлението на водните ресурси.

Онлайн събитието беше организирано от Resideo, водещ световен доставчик на продукти и решения в областта на домашния комфорт, в сътрудничество с италианския университет POLI.design. POLI design е един от най-добрите университети за дизайн в света, класиран на пето място в престижната QS Ranking за 2021 г. в категория „Изкуство и дизайн“.

Темата на събитието беше Устойчива визия за водата, а то включи задълбочен и разнообразен разговор с участието на международни експерти – модерирано от журналиста и писател Фабио Деото – за важността от правилно потребление и управление на водата в жилищния сектор.

Сесията имаше една основна цел - да направи видим невидимия „воден стрес“. Според доклад от 2021 г. на Световната метеорологична организация на ООН (СМО), повече от 2 милиарда души живеят в страни, подложени на воден стрес, а 3,6 милиарда души са изправени пред недостатъчен достъп до вода поне един месец годишно1.

Марио Моура, изпълнителен и продуктов директор на Resideo за Европа, Близкия изток и Африка. „В управлението на водните ресурси трябва да се фокусираме върху разработването на все по-умни решения – както за днешния, така и за бъдещия професионален монтажник. Чрез данни от умни технологии и широка продуктова гама, Resideo може да помогне на клиентите си да бъдат по-устойчиви, като им предоставя по-добър контрол."

След встъпителните коментари на Марио говори Пит Дирке, глобален директор „Климатична адаптация“ на Arcadis, консултантска компания за разработване на проекти, фокусирана върху устойчивостта в областта на гражданското и екологичното инженерство. Пит очерта предизвикателствата породени от климатичните промени и значението на устойчивата адаптивност на градовете. „В свят, в който се наблюдава все по-високо ниво на урбанизация, със сгради и други активи, управлявани по свързан начин от взаимозависими системи, които поддържат колелата на обществото да се въртят, устойчивост и адаптивност са основни качества. Промените в климата водят и до покачване на морското равнище, което увеличава наводненията по крайбрежията, като и по-чести обилни валежи, наводнения в градовете и преливания на реки. Всичко това има негативно въздействие върху качеството на човешкия живот.“

Следващият участник Ренцо Россо, професор по хидрология и хидравлични конструкции в катедрата по гражданско и екологично инженерство (DICA) в Politecnico di Milano, говори по темата „Вода за бъдещето, не е това, което беше“. Ключовото послание на Ренцо беше, че ролята на водата се е превърнала в ключов елемент на социалните системи от всякакъв географски мащаб. "Водният цикъл е крайъгълният камък на климатичната система. Връзката между водата, храната и енергията ще диктува дневния ред на човечеството през този век."

Андреа Коминола, асистент по интелигентни водни мрежи в центъра за дигитално бъдеще „Айнщайн“ и в Техническия университет в Берлин, говори по въпроса за дигитализиране на инфраструктурите за водни ресурси, за откриване на аномалии и други рискове. „Като част от дигиталната трансформация, технологии като цифрово измерване и разширен анализ на данни, предлагат на бизнеса и общините възможността да получат по-добро разбиране при разнородната употреба на водни ресурси, за да подкрепят опазването на водата и да се съсредоточат върху решения ориентирани към клиентите, за по-ефикасно управление на търсенето.“

Маурисио Карденас, архитект и основател на Studio Cardenas Conscious Design, описа използването на водата като функционален елемент в жилищната среда и представи някои свои проекти, в които използва и експериментира с натурални материали (като бамбук) в микроархитектури.

Ерин Удуърд, глобален лидер по устойчивост в Resideo, очерта подхода на Resideo към устойчивостта: „В Resideo фокусът ни е върху това да помагаме на клиентите си да бъдат в крак с мегатенденциите в областта на устойчивостта, като предоставяме нашите предложения за по-добро разбиране, свързване и управление на водата и енергията, за да вземаме най-интелигентните решения за своите портфейли и за планетата.

От онлайн събитието Smart Water.Sustainable Water Vision стана ясно, че водата става все по-важен ресурс, а недостигът ѝ е в центъра на политическия дневен ред. Поглеждайки към бъдещето, виждаме, че може да се направи много за прилагане и адаптиране на иновативни и умни решения в жилищен контекст, за да се запази и защити този основен ресурс.

1 https://library.wmo.int/index.php?lvl=notice_display&id=21963#.YjIcEHrP3IX

Обратно към всички новини от агенциите