Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Европейският съвет по иновации на ЕК обяви коя е европейската столица на иновациите за 2021 г.


Action Global Communications


Европейският съвет по иновации на ЕК обяви коя е европейската столица на иновациите за 2021 г.

Европейският съвет по иновации (ЕСИ) на Европейската комисия (ЕК) обяви най-иновативните градове в Европа, жените с най-голям принос в областта на иновациите и проектите за най-иновативни обществени поръчки за 2021 година. Победителите в трите основни групи бяха обявени в рамките на Срещата на върха на ЕСИ.

Германският град Дортмунд e победител в седмото годишно  издание на наградите за Европейска столица на иновациите. 

Дортмунд е Европейска столица на иновациите за 2021 година, като освен престижното признание, градът ще получи награда в размер на 1 000 000 евро. Финландският град Вантаа спечели отличието за Европейски изгряващ иновативен град заедно с награда от 500 000 евро. В рамките на срещата отличените бяха представени от еврокомисаря за иновациите, науката, образованието и младежта Мария Габриел. 

“Спечелилите градове имат изключителен принос в създаването на подходяща среда за работа на иноваторите. Те се превръщат в люлка на иновациите и са хъб за партньорите в тази обща екосистема, които изграждат инициативи за постигането на иновативно и устойчиво градско развитие”, посочи еврокомисар Мария Габриел.

За Европейска столица на иновациите заедно с Дортмунт се състезаваха също Дъблин (Ирландия), Малага (Испания) и Вилнюс (Литва). 

ЕСИ раздаде и наградите за жените с най-големи постижения в областта на иновациите за 2021 година, които ще получат награда от 100 000 евро всяка. Мерел Боерс от Нидерлания е сред победителите. Тя е създател на компанията NICO-LAB, предлагаща технологични решения за подобряване на спешната помощ. 

Матилде Якобсен от Дания също е неин подгласник. Тя е съосновател на дигиталната платформа Fresh.Land, даваща възможности за по-кратка верига за доставки на храни с цел осигуряването на пресни и качествени продукти за потребителите. Сред лауреатите е и Дафне Хайм Лангфорд от Израел - основател и главен изпълнителен директор на специализираната в разработването на медицински решения за лечение на офталмологични заболявания  Tarsier Pharma.

В рамките на събитието бяха връчени и Европейските награди за иновативни обществени поръчки. Победителите в трите обявени категории получиха парична награда от 75 000 евро всеки, а подгласниците им – по 25 000 евро. В категорията “Стратегия за иновативни обществени поръчки” победител е Здравната служба на Галисия (Испания), а в категория “Решаване на предизвикателства” печели Регионалният съвет за управление на водните ресурси на нидерландския град Лимбург. Победителят в “Лидерство в обществените поръчки” са Франческо Талоне, Стефано Мони и Джузепе Рестиво от Италия.

Освен наградите в трите отделни направления, по време на срещата на върха на ЕИС беше представен и доклад за дейността в областта на иновациите от 2014 година насам. Той показа, че за този период Европейският съюз е подкрепил около 5500 стартиращи компании, малки и средни предприятия, както и над 400 изследователи и иновативни проекти. Общото финансиране за периода, насочено към 137 компании в ЕС и трети страни, възлиза на над 600 милиона евро. 

ЕСИ беше създаден от ЕК към европейската програма “Хоризонт Европа”. Съветът има бюджет от над 10,1 милиарда евро. Той осигурява финансиране в подкрепа на целия процес по разработването на иновации – от ранния етап до доказване на ползите на новаторските идеи, включително трансферът на технологии, финансирането и разширяването на дейността на стартиращи, малки и средни компании.

Обратно към всички новини от агенциите