Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Лидл България с нов сертификат за енергийна ефективност


d:istinkt


Лидл България с нов сертификат за енергийна ефективност

Лидл България се сертифицира по обновения стандарт ISO 50001 (2018) – резултат от устойчивите усилия на компанията за по-ефективно използване и разпределение на енергийните ресурси. Към момента на сертификацията са включени 105 магазина, двата логистични центъра и административната сграда на компанията. 

 

Това е вторият ISO 50001 сертификат, който компанията получава от експертната организация DEKRA, след като в края на 2018 г. премина сертификация спрямо изискванията на ISO 50001 (2011). Международният стандарт има за цел намаляване на емисиите на парникови газове и други свързани въздействия върху околната среда, както и намаляване на енергийните разходи чрез управление на енергията. 

 

“С конкретните мерки и сертифицирането на всички системи Лидл България помага за опазването на околната среда в дългосрочен план и резултатите ни го доказват всяка година. Само благодарение на подмяната на осветлениeто във всичките ни магазини с енергоспестяващо LED пестим над 3 млн. kWh енергия годишно, което се равнява на около 1547 тона COշ емисии”, коментира Бисер Инчовски, управител „Централизирани дейности“, Лидл България. 

 

Друг значим резултат от усилията на компанията е преминаването към по-щадящи хладилни агенти. Подмяната на съоръженията за охлаждане на продукти в магазините само за 2020 г. е с еквивалент 2220 тона COշ емисии. Още по-задълбочен поглед върху постигнатите резултати и целите, които следва, Лидл България представя в своя втори доклад за устойчиво развитие за 2018-2019 година. Най-важните акценти от него са илюстрирани в специално видео.  

 

Като част от предприетите мерки в посока оптимизиране на енергийната ефективност, през 2019 г. Лидл България бе сертифицирана и съгласно сертификационната система EDGE (Excellence in Design for Greater Efficiency) – стандарт, софтуер и сертификационна система за зелено строителство. Сертифицираните с EDGE обекти – 89 магазина към момента на сертификация – постигат минимум 20% по-малко енергийно потребление, 20% по-малко използване на вода и 20% по-малко вложена енергия в материали в сравнение със стандартна сграда.

Обратно към всички новини от агенциите