Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Топ 10 на най-продаваните книги на Издателството на Нов български университет


Център за книгата, Нов български университет


Топ 10 на най-продаваните книги на Издателството на Нов български университет

Център за книгата представя най-купуваните книги на Издателството на Нов български университет през април 2024 г. Класация Топ 10 се поддържа в сайта Електронен каталог на изданията на НБУ. Център за книгата организира представяния на изданията на Нов български университет, видеата могат да се гледат в едноименната фейсбук страница и в ютюб канала New Bulgarian University. 

Топ 10 за април 2024 г.:

1. „Артикулационни нарушения : Ръководство за терапия“ от Екатерина Тодорова, 30.00 лв.
Книгата е трето допълнено и преработено издание. Резултат е от дългогодишна клинична, теоретична и преподавателска работа на автора. Описва теоретичната и терапевтичната рамка на специфичните нарушения в артикулацията, фонетиката и фонологията на българския език. Представени са конкретни терапевтични стратегии и етапи на логопедичната интервенция при артикулационни нарушения; артикулационната и акустичната характеристика на нормативните фонеми; видовете неправилна артикулация; методите за постановка, автоматизация и диференциация на нарушените звукове. Ръководството предлага конкретен лингвистичен материал и логопедични упражнения за преодоляване на артикулационните нарушения. То е полезно за клиничната работата на логопеди и представлява интерес за всички, които се интересуват от правилната реч на децата. 

2. „Значимите други в живота на човека“ от Надя Колчева, 25.00 лв.
Книга за човешките отношения, дълбочината на човешката ни същност, огромното значение на взаимоотношенията с друго човешко същество за нашето развитие и функциониране. В хода на нашия живот,  „от люлката до гроба“, връзките, които създаваме с другите, значими за нас хора, се вплитат в сложни модели, чрез които изграждаме своята идентичност и разбирането за себе си, оформят нашите преживявания, моделират нашите възприятия за света, нашето личностно израстване и благополучие, влияят на житейския път, който изминаваме.
В книгата се прави кратък обзор на това какво е човешко развитие; разглеждат се понятия и дефиниции; представят се теоретични модели, които дават основите за разбирането на междуличностните взаимоотношения. Четири отделни глави представят през призмата на множество изследвания, проведени у нас, авторски, и в чужбина, взаимоотношенията с различен тип значими други – родителите, учителите, интимните партньори и ръководителите на работното място. За първи път се разглеждат взаимоотношенията в организационен контекст в рамките на IPARTheory.

3. „От симптома към диагнозата в логопедичната практика“ от Виолета Боянова, 17.00 лв.
Книгата представя основни принципи на диагностичния процес в логопедията; съвременни методи за операционализиране на оценката при различни когнитивни функции и мястото им в комплексната диагностика; етапите на диференциално-диагностичния процес, като ги илюстрира с богат набор от анализ на клинично интересни случаи; основни маркери за диференциране на отделните комуникативни нарушения в логопедията; резултати от проучване на хемисфериалната латерализация при деца с дисфазия на развитието и техните родители; етиопатогенетичните механизми за поява на дисфазия на развитието с акцент върху хередитарния характер на част от носителите на това развитийно нарушение.

4. „Медийният човек : От аналоговия свят до цифровата вселена“ от Евелина Андреева, 26.00 лв.
Книгата проследява големите промени настъпили в журналистическото съдържание, вследствие на дигитализацията, появата на социалните мрежи и навлизането на изкуствения интелект. Тя коментира новите източници на съдържание, трансформираните жанрове, хората-медии, биорепортерите и цифровия им конкурент, съвременните форми на цензура, комуникационните канали и формите на медийно финансиране. Изследването е реализирано в продължение на пет години и се позовава на опита на световните информационни агенции и мнението на 22 водещи журналисти от български и световни медии. Сред тях са и мениджъри и ключови фигури от АП, АФП, Ройтерс, Дойче веле, Би Би Си, Си Ен Ен и др. Книгата прави и опит за прогноза за развитието на медийния пазар и съдържанието на новите медии.

5. „Специфични артикулационни нарушения през детството“ от Екатерина Тодорова, 15.00 лв.
Книгата е резултат от дългогодишна клинична, теоретична и преподавателска работа на авторката в областта на говорната и езиковата патология. Систематизирани са моделите за интерпретация на специфичните нарушения във фонетиката на българския език и се уточнява взаимодействието на ненормативното говорно поведение с други области на функциониране - емоционално, поведенческо и социално. Представено е собствено епидемиологично проучване, което установява социалната значимост и разпространението на артикулационните нарушения, както и подпомага оптимизирането на оценката и характеристиката на атипичното артикулационно поведение с цел подобряване на ефективността на специализираните интервенции и предлаганите услуги за тези деца.

6. „Дислексия : Специфични нарушения на способността за учене“ от Екатерина Тодорова, 25.00 лв.
Книгата е резултат от дългогодишната клинична, теоретична и преподавателска работа на автора. Представя теоретичен модел в полза на разбирането на различен тип преработка и на информация при дислексия. Публикувани са резултати от проведени изследвания, отнасящи се до различни области на когнитивното функциониране, както и до особености на психо-социално функционално. Представен е съвременен диференциално-диагностичен модел в областта на нарушенията в ученето и научаването. Предположен е актуализиран модел за оценка на дислексичното поведение. Монографията е предназначена за логопеди и психолози, но и предоставя полезна информация за специалисти от други научни области, които се интересуват от атипичното развитие в детска възраст. Този труд може да служи и като учебно четиво за студенти бакалавърски, магистърски и докторски програми, които имат отношения към нарушенията на развитието.

7. „Здравейте! : Учебник по български език за чужденци : А1 - А2“ + Компактдиск от Галина Куртева, Кръстинка Бумбарова, Стефка Бъчварова, 53.00 лв.
Учебникът „Здравейте!“ представлява част от цялостен курс по български език за чужденци, съставен в съответствие с Европейската езикова рамка. Информацията покрива ниво А1+ и ниво А2+. Съдържа лексикален и граматичен материал, необходим за създаването на основните езикови компетентности за ниво А1 според Общата езикова рамка на ЕС. Методиката предполага работа с преподавател.

8. „Моите мемоари“ от Георги Фотев, 35.00 лв.
Всяка биография е вписана в историята. Значителна или незначителна, биографията говори за времето си, за обществото, доколкото можем да слушаме, да четем и да интерпретираме. Дали една автобиография или автопортрет заслужават внимание, не е работа да съди или няма значение това, което си мисли и си представя авторът. Всичко е между две абсолютни граници - раждането и смъртта. Раждането е чудо на чудесата. То е първа и винаги уникална среща между природното и свръхприродното. В това е чудото. Смъртта е радикалното предизвикателство да търсим цял живот смисъла на живота. „Моите мемоари“ е разказ за моето търсене. Проф. Георги Фотев е почетен професор и сенатор на Нов български университет.

9. „Програми за терапия на заекване : Практики, основани на доказателства“ от Маргарита Станкова, 16.00 лв.
Книгата съдържа въведение в теорията на заекването - дефиниции, прояви, етиология и модели на развитие. От позицията "практики, основани на доказателства" са представени програмите за терапия, като са разделени според възрастовите групи - деца в предучилищна и училищна възраст и възрастни. Книгата предлага и протоколи за оценка, които могат да се използват в практиката на специалистите, работещи с деца и възрастни с флуентни нарушения.

10.  „Красивите букви : Кратка история на шрифта и практическа калиграфия“ от Захарина Петрова-Проданова, 59.00 лв.
Книгата е предназначена за тесен кръг читатели, сред които студенти и ученици по визуални изкуства, графични и шрифтови дизайнери и художници с интерес към изкуството на шрифта и калиграфията. Приложението ù може да бъде голямо и разнообразно – от творчески активности с висока художествена стойност, през създаване на съвременни дигитални шрифтове,  – до личностно израстване и арт терапия. В нея теорията и практиката взаимно се допълват, като всеки от включените шрифтове започва с кратко въведение с исторически характер, описание на най-важните му особености и всички необходими детайли за практическо усвояване.
Образците са подредени хронологично и са обособени в три по-големи групи: Античност и Средновековие, Ренесанс и Барок, и Старобългарски шрифтове от периода IX–XVIII век. Общият им брой е 35, от които 12 на латиница и 23 – на кирилица. Всички кирилски адаптации на латинските шрифтове са съобразени с т.н. стандарт българска форма на кирилица.

 

Обратно към всички новини от агенциите