Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Свят и свобода, или за необходимостта на философията


Център за книгата, Нов български университет


Свят и свобода, или за необходимостта на философията

Книжарница и галерия „НБУ в ЦЕНТЪРа“ отправя покана за разговор по повод тристагодишнината от рождението на Имануел Кант във връзка с появата на книгата „Свят и свобода“ (НБУ, 2023) от Боян Манчев на 22. април 2024 г. от 18.00 ч. на ул. „Георги С. Раковски“ 191Б. 

Събитието е с участието на проф. Миглена Николчина, д.н. (СУ), проф. д-р Димитър Вацов (НБУ), доц. д-р Дарин Тенев (СУ) и доц. Боян Манчев, д.н. (НБУ).

Книгата „Свят и свобода: Трансцендентална философия и модална онтология“ поставя в съгласие с радикалния обрат на Кант, въпроса за свободата не като въпрос за същността на свободата – „Що е свобода?“, а като въпрос за нейната възможност: „Как е възможна свободата?“. Изследването на екзистенциалната модалност на свободата следователно трябва да бъде осъществено със средствата на самите модални категории: това е възловата точка на мобилизирането на трансценденталната философия като модална онтология.

Доц. Боян Манчев, д.н. е философ и теоретик на изкуството, редовен преподавател в НБУ от 2002 г. насам. Автор на двадесет книги на пет езика. През последния четвърт век е изнесъл над двеста публични лекции и е преподавал в десетки университети, академични и културни институции в Европа, Азия, Северна и Южна Америка.

Вход свободен!

Обратно към всички новини от агенциите