Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Топ 10 на най-продаваните книги на Издателството на Нов български университет


Център за книгата, Нов български университет


Топ 10 на най-продаваните книги на Издателството на Нов български университет

Център за книгата представя най-купуваните книги на Издателството на Нов български университет през март 2024 г. Класация Топ 10 се поддържа в сайта Електронен каталог на изданията на НБУ. Център за книгата организира представяния на изданията на Нов български университет, видеата могат да се гледат в едноименната фейсбук страница и в ютюб канала New Bulgarian University. 

Топ 10 за март 2024 г.:

1. „Здравейте! : Учебник по български език за чужденци : А1 - А2“ + Компактдиск от Галина Куртева, Кръстинка Бумбарова, Стефка Бъчварова, 53.00 лв.
Учебникът „Здравейте!“ представлява част от цялостен курс по български език за чужденци, съставен в съответствие с Европейската езикова рамка. Информацията покрива ниво А1+ и ниво А2+. Съдържа лексикален и граматичен материал, необходим за създаването на основните езикови компетентности за ниво А1 според Общата езикова рамка на ЕС. Методиката предполага работа с преподавател.

2. „Здравейте! : Учебник по български език за чужденци : В1 - В2 + Компактдиск“ от Галина Куртева, Кръстинка Бумбарова, Стефка Бъчварова, 57.00 лв.
Представеният учебник е втора част и естествено продължение на добре познатия и утвърден учебник „Здравейте“ – първа част, който вече повече от три години се прилага в обучението по български език на чужденци. Втората част продължава представянето на граматични, лексикални и комуникативни знания и умения в усвояването на български език като чужд. Надграждат се знанията от ниво А1-А2 и се развиват до ниво В1-В2, съгласно Европейската езикова рамка в чуждоезиковото обучение. Учебникът е предвиден главно за обучение на студенти във ВУЗ, но също така би могъл да се използва и при всяко обучение по български език като чужд. Методиката на учебния комплект предполага работа с преподавател, но е възможно и самостоятелно изучаване. Той представя особеностите на българския език и дава социокултурна информация за България. Подбрани са основни и типични комуникативни ситуации, които отразяват съвременните реалии при общуване на хората в България.

3. „Значимите други в живота на човека“ от Надя Колчева, 25.00 лв.
Книга за човешките отношения, дълбочината на човешката ни същност, огромното значение на взаимоотношенията с друго човешко същество за нашето развитие и функциониране. В хода на нашия живот,  „от люлката до гроба“, връзките, които създаваме с другите, значими за нас хора, се вплитат в сложни модели, чрез които изграждаме своята идентичност и разбирането за себе си, оформят нашите преживявания, моделират нашите възприятия за света, нашето личностно израстване и благополучие, влияят на житейския път, който изминаваме.
В книгата се прави кратък обзор на това какво е човешко развитие; разглеждат се понятия и дефиниции; представят се теоретични модели, които дават основите за разбирането на междуличностните взаимоотношения. Четири отделни глави представят през призмата на множество изследвания, проведени у нас, авторски, и в чужбина, взаимоотношенията с различен тип значими други – родителите, учителите, интимните партньори и ръководителите на работното място. За първи път се разглеждат взаимоотношенията в организационен контекст в рамките на IPARTheory.

4. „Артикулационни нарушения : Ръководство за терапия“ от Екатерина Тодорова, 30.00 лв.
Книгата е трето допълнено и преработено издание. Резултат е от дългогодишна клинична, теоретична и преподавателска работа на автора. Описва теоретичната и терапевтичната рамка на специфичните нарушения в артикулацията, фонетиката и фонологията на българския език. Представени са конкретни терапевтични стратегии и етапи на логопедичната интервенция при артикулационни нарушения; артикулационната и акустичната характеристика на нормативните фонеми; видовете неправилна артикулация; методите за постановка, автоматизация и диференциация на нарушените звукове. Ръководството предлага конкретен лингвистичен материал и логопедични упражнения за преодоляване на артикулационните нарушения. То е полезно за клиничната работата на логопеди и представлява интерес за всички, които се интересуват от правилната реч на децата.

5. „Епископската базилика на Филипопол в контекст“ от Юлия Вълева, 60.00 лв.
Книгата представя Епископската базилика на Филипопол с детайлно описание на всички нейни елементи, достигнали до наши дни. Интерпретира се нейната архитектура, както и иконографията и стилът на нейните мозайки. Специално внимание е отделено на обиколния коридор при апсидата, който отразява иконографията на комплекса на Божи Гроб в Йерусалим. Eпископският статут на църквата се потвърждава от анализа на изображението на олтарната маса с надписа и свещените съдове до нея в долната мозайка на южния кораб. Поради своята сравнително ранна дата филипополската базилика илюстрира важен етап в началното развитие на християнската архитектура.

6. „Въведение във финансите“ от Ренета Димитрова, 15.00 лв.
Учебникът представя теми, свързани с паричните потоци и различните участници във финансовото стопанство - държавата, общините, предприятията и гражданите. По тази причина финансите са разграничени в три основни групи: финансови пазари, публични финанси и корпоративни финанси. Раздел „Пари, финансови пазари и финансови институции“ изследва парите, финансовите пазари, банките и небанковите финансови институции. Раздел „Публични финанси“ представя публичните финанси, публичното стопанство, държавния бюджет, данъците и таксите. Раздел „Корпоративни финанси“ разглежда финансите на предприятието, елементите на решението за инвестиране, дългосрочното и краткосрочното финансиране на предприятието, както и неговия финансов анализ. Всяка глава на учебника съдържа ключови думи и основна литература по темите.

7. „Красивите букви : Кратка история на шрифта и практическа калиграфия“ от Захарина Петрова-Проданова, 59.00 лв.
Книгата е предназначена за тесен кръг читатели, сред които студенти и ученици по визуални изкуства, графични и шрифтови дизайнери и художници с интерес към изкуството на шрифта и калиграфията. Приложението ù може да бъде голямо и разнообразно – от творчески активности с висока художествена стойност, през създаване на съвременни дигитални шрифтове,  – до личностно израстване и арт терапия. В нея теорията и практиката взаимно се допълват, като всеки от включените шрифтове започва с кратко въведение с исторически характер, описание на най-важните му особености и всички необходими детайли за практическо усвояване.
Образците са подредени хронологично и са обособени в три по-големи групи: Античност и Средновековие, Ренесанс и Барок, и Старобългарски шрифтове от периода IX–XVIII век. Общият им брой е 35, от които 12 на латиница и 23 – на кирилица. Всички кирилски адаптации на латинските шрифтове са съобразени с т.н. стандарт 

8. „Невробиологични основи на човешкото поведение“ от Боряна Пирьова, 21.00 лв.
Книгата представя информация за приноса на невронауките за развитието на психологията; резултати от съвременни изследователски методи в поведенческите науки; сетивните, двигателните, когнитивните и езиковите функции, които стоят в основата на човешкото поведение; човешкия мозък като динамична структура с променящи се функции; взаимоотношението между генетичните фактори и влиянието на средата за човешкото поведение.

9. „Програми за терапия на заекване : Практики, основани на доказателства“ от Маргарита Станкова, 16.00 лв.
Книгата съдържа въведение в теорията на заекването - дефиниции, прояви, етиология и модели на развитие. От позицията "практики, основани на доказателства" са представени програмите за терапия, като са разделени според възрастовите групи - деца в предучилищна и училищна възраст и възрастни. Книгата предлага и протоколи за оценка, които могат да се използват в практиката на специалистите, работещи с деца и възрастни с флуентни нарушения.

10. „Здравейте! Учебник по български език за чужденци, С1-С1+“ от Галина Куртева и Дейвид Кируан, 49.90 лв.
Третата и последна част от проекта на Нов български университет за цялостен курс по български език за чужденци. Учебникът обхваща ниво С1 и ниво С1+, и е предназначена за учещи се – за студенти, курсисти и за всички, които вече са покрили предишните нива.
Методиката на учебния комплект „Здравейте“ предполага работа с преподавател, но на това ниво е възможно и самостоятелно изучаване. Целта на авторите е студентите да придобият високопрофесионални езикови умения при слушане, четене, говорене и писане. Учебните раздели следват прогресията на комуникативната компетентност на съвременния български език. Граматиката е по-слабо застъпена и присъства повече имплицитно, отколкото чрез подробни граматични обяснения. Акцентът е поставен изцяло върху работата за разширяване и обогатяване на лексиката и фразеологията на студентите, на стилистичните и синтактични особености на езика, за постигане на по-висока комуникативна компетентност.

Обратно към всички новини от агенциите