Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Топ 10 на най-продаваните книги на Издателството на Нов български университет


Център за книгата, Нов български университет


Топ 10 на най-продаваните книги на Издателството на Нов български университет

Център за книгата представя най-купуваните книги на Издателството на Нов български университет през ноември 2023 г. Класация Топ 10 се поддържа в сайта Електронен каталог на изданията на НБУ. Център за книгата организира представяния на изданията на Нов български университет, видеата могат да се гледат в едноименната фейсбук страница и в ютюб канала New Bulgarian University. 

Топ 10 за ноември 2023 г.:

1. „Здравейте! : Учебник по български език за чужденци : А1 - А2“ + Компактдиск от Галина Куртева, Кръстинка Бумбарова, Стефка Бъчварова, 53.00 лв.
Учебникът „Здравейте!“ представлява част от цялостен курс по български език за чужденци, съставен в съответствие с Европейската езикова рамка. Информацията покрива ниво А1+ и ниво А2+. Съдържа лексикален и граматичен материал, необходим за създаването на основните езикови компетентности за ниво А1 според Общата езикова рамка на ЕС. Методиката предполага работа с преподавател.

2. „Здравейте! : Учебник по български език за чужденци : В1 - В2 + Компактдиск“ от Галина Куртева, Кръстинка Бумбарова, Стефка Бъчварова, 55.00 лв.
Представеният учебник е втора част и естествено продължение на добре познатия и утвърден учебник „Здравейте“ – първа част, който вече повече от три години се прилага в обучението по български език на чужденци. Втората част продължава представянето на граматични, лексикални и комуникативни знания и умения в усвояването на български език като чужд. Надграждат се знанията от ниво А1-А2 и се развиват до ниво В1-В2, съгласно Европейската езикова рамка в чуждоезиковото обучение. Учебникът е предвиден главно за обучение на студенти във ВУЗ, но също така би могъл да се използва и при всяко обучение по български език като чужд. Методиката на учебния комплект предполага работа с преподавател, но е възможно и самостоятелно изучаване. Той представя особеностите на българския език и дава социокултурна информация за България. Подбрани са основни и типични комуникативни ситуации, които отразяват съвременните реалии при общуване на хората в България.

3. „Материална основа и правна природа на индустриалната собственост: Сравнително изследване и опит за теория в системата на българското право“ от Константин Кацаров с встъпителна студия и редакция на Веселина Манева, 20.00 лв. 
Настоящото издание е посветено на 125-годишнината от рождението на проф. Константин Кацаров (1898-1980) в знак на уважение и признателност към неговия принос за изучаването на индустриалната собственост у нас. В своето първо значимо научно изследване „Материална основа и правна природа на индустриалната собственост“, публикувано през 1929 г., той проучва и анализира действащото законодателство в началото на миналия век, като представя редица теми и дискусии в правната доктрина и съдебната практика.

4. „Латински език за студенти по право, история, философия, международни отношения, европеистика“ от Мария Костова, 21.00 лв.
Учебникът „Латински език“ е предназначен за студенти от специалностите право, история, философия, международни отношения, европеистика, политология, които изучават езика във факултативен или задължителен курс. Учебният материал съдържа много думи и термини от посочените области. И днес латинският език непрекъснато се използва в хуманитаристиката, естествените науки, търговските наименования и другаде. Съставят се юбилейни речи, доклади на международни научни форуми, официални писма, дипломи. Ако сега се нуждаем от английския език за обикновеното международно общуване, то както в английския, така и в другите европейски езици думите, носители на идеите за духовните ценности на народите на европейския континент, са изразени с езика на Платон и езика на Цицерон.

5. „Моите мемоари“ от Георги Фотев, 35.00 лв.
Всяка биография е вписана в историята. Значителна или незначителна, биографията говори за времето си, за обществото, доколкото можем да слушаме, да четем и да интерпретираме. Дали една автобиография или автопортрет заслужават внимание, не е работа да съди или няма значение това, което си мисли и си представя авторът. Всичко е между две абсолютни граници - раждането и смъртта. Раждането е чудо на чудесата. То е първа и винаги уникална среща между природното и свръхприродното. В това е чудото. Смъртта е радикалното предизвикателство да търсим цял живот смисъла на живота. „Моите мемоари“ е разказ за моето търсене. Проф. Георги Фотев е почетен професор и сенатор на Нов български университет.

6. „Артикулационни нарушения : Ръководство за терапия“ от Екатерина Тодорова, 30.00 лв. Книгата е трето допълнено и преработено издание. Резултат е от дългогодишна клинична, теоретична и преподавателска работа на автора. Описва теоретичната и терапевтичната рамка на специфичните нарушения в артикулацията, фонетиката и фонологията на българския език. Представени са конкретни терапевтични стратегии и етапи на логопедичната интервенция при артикулационни нарушения; артикулационната и акустичната характеристика на нормативните фонеми; видовете неправилна артикулация; методите за постановка, автоматизация и диференциация на нарушените звукове. Ръководството предлага конкретен лингвистичен материал и логопедични упражнения за преодоляване на артикулационните нарушения. То е полезно за клиничната работата на логопеди и представлява интерес за всички, които се интересуват от правилната реч на децата.

7. „Държавата“ от Платон в превод от старогръцки език на Георги Гочев, научна редакция на Богдан Богданов, 29.00 лв.
Повече от тридесет години след първия превод на български език, най-важното произведение на Платон излиза в нов български превод от старогръцки, снабден с подробен предговор, коментар и индекс на понятията.
Георги Гочев: Така че нека читателят, който пристъпва към прочита на Платоновата Държава, да я чете по възможност двойно. Да чете поредицата от определения, които му се дават, да харесва или да критикува симетричния свят, който му се представя, но да не изпуска и движенията в живата човешка сцена, която се разиграва пред очите му. Платон много държи на това, че философията не е догматична или кабинетна наука, а жив разговор по смисъла на общите неща, които ни вълнуват. В този разговор трябва да има последователност и ред, но за да бъде истински – трябва да има и хаос.

8. „Здравейте! Учебник по български език за чужденци, С1-С1+“ от Галина Куртева и Дейвид Кируан, 49.90 лв.
Третата и последна част от проекта на Нов български университет за цялостен курс по български език за чужденци. Учебникът обхваща ниво С1 и ниво С1+ и е предназначена за учещи се – за студенти, курсисти и за всички, които вече са покрили предишните нива.
Методиката на учебния комплект „Здравейте“ предполага работа с преподавател, но на това ниво е възможно и самостоятелно изучаване. Целта на авторите е студентите да придобият високопрофесионални езикови умения при слушане, четене, говорене и писане. Учебните раздели следват прогресията на комуникативната компетентност на съвременния български език. Граматиката е по-слабо застъпена и присъства повече имплицитно, отколкото чрез подробни граматични обяснения. Акцентът е поставен изцяло върху работата за разширяване и обогатяване на лексиката и фразеологията на студентите, на стилистичните и синтактични особености на езика, за постигане на по-висока комуникативна компетентност.

9. „Херменевтика на Стария завет“ от Николай Шиваров, 15.00 лв.
Книгата разкрива смисъла на старозаветните текстове. Уводът запознава с понятието и предмета на херменевтиката и отношението ѝ с екзегетиката. Първата част „Ноематика“ запознава с понятията – буквален и тайнствен смисъл, с фигурите – метафора, метонимия, синекдоха, хипербола, литота, алегория, антропоморфизъм, предобраз, символ, с литературните жанрове в Стария Завет (слово, проповед, сказание, притчи, песни и др.). Втората част „Евристика“ въвежда в тълкувателния процес и тълкувателните методи. Третата част „Профористика“ предлага описание на литературните форми и представя опита от почти три хилядолетия тълкуване. Изданието разполага с богата библиография и приложение с цветни илюстрации.

10.  „Аспекти на комбинаториката“ от Иван Ланджев и Ася Русева, 27.00 лв.
Комбинаториката разглежда задачи за разполагане и преброяване на математически обекти и използва идеи от геометрията, алгебрата и анализа. Разнообразието на приложението на тази дисциплина е удивително – теория на кодирането, криптография, сложност на алгоритми, теория на вероятностите. С това тя е неотменима част от образованието на специалисти в области като математика, информатика, физика, биологически науки, химия, икономика. Книгата се основава на курсове по комбинаторика в Нов български университет и Факултета по математика и информатика на СУ „Св. Климент Охридски“, както и на лекции, изнесени при подготовката на националните отбори за Международните олимпиади по математика. Тя е насочена към студенти по математика и информатика, но може да представлява интерес за всички, занимаващи се с проблеми от дискретната математика. Голяма част от материала е достъпен и за ученици от горния гимназиален курс.

Обратно към всички новини от агенциите