Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Топ 10 на най-продаваните книги на Издателството на Нов български университет


Център за книгата, Нов български университет


Топ 10 на най-продаваните книги на Издателството на Нов български университет

Център за книгата представя най-купуваните книги на Издателството на Нов български университет през май 2023 г. Класация Топ 10 се поддържа в сайта Електронен каталог на изданията на НБУ. Център за книгата организира представяния на изданията на Нов български университет, видеата могат да се гледат в едноименната фейсбук страница и в ютюб канала New Bulgarian University. 

Топ 10 за май 2023 г.:

1. „Третата световна : Битката за Украйна“ от Михаил Станчев и Юрий Фелщински, 36.00 лв.
Олег Калугин, бивш генерал на КГБ: Документалната книга на Станчев и Фелщински, издадена през 2015 г., завършва с думите, че главната задача на Путин си остава завладяването на Украйна. За съжаление, това твърдение, а и книгата като цяло се оказаха пророчески. В 2022 г. светът стана свидетел на военните престъпления на путинска Русия в Украйна.
Юрий Фелщински: Русия започна тази война през 2014 г., когато окупира Крим. Тогава все още не беше ясно дали това е изолиран епизод, или цялостна програма на Русия за възстановяване на Съветския съюз. Нашият възглед, на авторите на книгата, още тогава беше, че това е първа стъпка от програма на Русия за окупиране на редица държави от бившия Съветски съюз. Макар че Путин окупира Крим и някои райони на Източна Украйна, през 2014 г. той спря, направи стратегическа грешка. Войната срещу Украйна трябваше да започне с настъпление срещу Киев, именно това настъпление трябваше да бъде главният удар на Русия. Но за да стане това, първо трябваше да бъде окупирана Беларус. През 2015 г. в нашата книга написахме, че трябва да се следи внимателно какво става в Беларус. Ако Путин окупира Беларус, то това значи, че планира и удар срещу Украйна. Беларус беше завладяна през 2021 г., там се появиха руски войски и тогава стана ясно, че се готви нападение срещу Украйна.

2. „Здравейте! : Учебник по български език за чужденци : А1 - А2“ + Компактдиск  от Галина Куртева, Кръстинка Бумбарова, Стефка Бъчварова, 49.00 лв.
Учебникът „Здравейте!“ представлява част от цялостен курс по български език за чужденци, съставен в съответствие с Европейската езикова рамка. Информацията покрива ниво А1+ и ниво А2+. Съдържа лексикален и граматичен материал, необходим за създаването на основните езикови компетентности за ниво А1 според Общата езикова рамка на ЕС. Методиката предполага работа с преподавател.

3. „Къщите говорят“, текст Мариана Екимова-Мелнишка; сн. Александър Н. Геров, 31.00 лв.
Представените житейски истории на десетки известни българи с техните професионални пътища и драми обогатяват първоначалното намерение на Мариана Екимова-Мелнишка да разкрие единствено съдбата на старите къщи. Личните посещения на градовете, обикалянето на домове-паметници, срещите с наследници или съвременници, познавали техните собственици, проучването из библиотеки и музеи - всичко това надгражда идеята на авторката само да покаже уникалните къщи като архитектурни образци или като знакови за българската история сгради. Тя „отваря“ вратите им и ги кара да „говорят“ - за легендите, събитията и хората, които са ги оживявали. Така и в трите части на текста се възкресяват не само славни и страшни времена или забележителни постижения в културата, но и имената на интелектуалци, творци, герои и политици, свързани с националното ни наследство и с европейската история. Почти 300 авторски снимки на Александър Геров допълват по великолепен начин описанията на стотици къщи, разкриват красотата им и ги подреждат в паметта на градовете като картини на спомените. Посланието на „Къщите говорят“ е осмислено през призмата на съвременността, в диалог с отминалото време и поставя множество въпроси, отговор на които, за съжаление, и днешното време не дава...

4. „Артикулационни нарушения : Ръководство за терапия“ от Екатерина Тодорова, 30.00 лв.
Книгата е трето допълнено и преработено издание. Резултат е от дългогодишна клинична, теоретична и преподавателска работа на автора. Описва теоретичната и терапевтичната рамка на специфичните нарушения в артикулацията, фонетиката и фонологията на българския език. Представени са конкретни терапевтични стратегии и етапи на логопедичната интервенция при артикулационни нарушения; артикулационната и акустичната характеристика на нормативните фонеми; видовете неправилна артикулация; методите за постановка, автоматизация и диференциация на нарушените звукове. Ръководството предлага конкретен лингвистичен материал и логопедични упражнения за преодоляване на артикулационните нарушения. То е полезно за клиничната работата на логопеди и представлява интерес за всички, които се интересуват от правилната реч на децата.

5. „Къщите още говорят“, текст Мариана Екимова-Мелнишка; сн. Александър Н. Геров, 35.00 лв.
Още 360 забележителни къщи в 18 града на България разказват историите на своите създатели и обитатели във втория том на успешния проект на Нов български университет, започнал с книгата „Къщите говорят“ и продължаващ с „Къщите още говорят“. С 360 автентични цветни снимки и документално подкрепена фактология авторите Мариана Екимова-Мелнишка, журналист, преводач и преподавател, и доц. д-р Александър Н. Геров, математик и любител-фотограф, отново създават многоцветна панорама на облика и живота в още големи и малки градове за краткия период от Освобождението до Втората световна война - чрез европейската им архитектура и идеалистичния патриотизъм на родените и работили в тях известни и неизвестни строители на съвременна България, както ги нарича историографът Симеон Радев.

6. „Здравейте! : Учебник по български език за чужденци : В1 - В2 + СД“ от Галина Куртева, Кръстинка Бумбарова, Стефка Бъчварова, 55.00 лв.
Представеният учебник е втора част и естествено продължение на добре познатия и утвърден учебник „Здравейте“ – първа част, който вече повече от три години се прилага в обучението по български език на чужденци. Втората част продължава представянето на граматични, лексикални и комуникативни знания и умения в усвояването на български език като чужд. Надграждат се знанията от ниво А1-А2 и се развиват до ниво В1-В2, съгласно Европейската езикова рамка в чуждоезиковото обучение. Учебникът е предвиден главно за обучение на студенти във ВУЗ, но също така би могъл да се използва и при всяко обучение по български език като чужд. Методиката на учебния комплект предполага работа с преподавател, но е възможно и самостоятелно изучаване. Той представя особеностите на българския език и дава социокултурна информация за България. Подбрани са основни и типични комуникативни ситуации, които отразяват съвременните реалии при общуване на хората в България.

7. „Книга за модерните българи : Срещи с автори на Златорогъ“ от Веселин Методиев, 23.00 лв.
Проф. д-р Веселин Методиев: Предлагам на читателите тези срещи с група почтени и прилични българи. Това са хора, които принадлежат към ядрото на българската интелигенция в периода между двете световни войни (1919-1939 г.) и се оказват последните свободни и независими градски личности преди развихрянето на гигантското насилие над тази елитна част от нацията ни, осъществено от комунистически бандити. Един (но не и единствен) анализ на текстовете от списание „Златорог“ предоставя възможност за оценка на състоянието на българското общество и интелигенция във времето между двете световни войни и след тежката национална катастрофа от 1919 г. На нас днес ни е потребно да се обърнем с лице към размислите и възгледите на българската интелигенция от времето между двете световни войни, тъй като ще намерим отговори и за своето време.

8. „Здравейте! Учебник по български език за чужденци, С1-С1+“ от Галина Куртева и Дейвид Кируан, 49.90 лв.
Третата и последна част от проекта на Нов български университет за цялостен курс по български език за чужденци. Учебникът обхваща ниво С1 и ниво С1+ и е предназначена за учещи се – за студенти, курсисти и за всички, които вече са покрили предишните нива. Методиката на учебния комплект „Здравейте“ предполага работа с преподавател, но на това ниво е възможно и самостоятелно изучаване. Целта на авторите е студентите да придобият високопрофесионални езикови умения при слушане, четене, говорене и писане. Учебните раздели следват прогресията на комуникативната компетентност на съвременния български език. Граматиката е по-слабо застъпена и присъства повече имплицитно, отколкото чрез подробни граматични обяснения. Акцентът е поставен изцяло върху работата за разширяване и обогатяване на лексиката и фразеологията на студентите, на стилистичните и синтактични особености на езика, за постигане на по-висока комуникативна компетентност.

9. „От симптома към диагнозата в логопедичната практика“ от Виолета Боянова, 17.00 лв.
Книгата представя основни принципи на диагностичния процес в логопедията; съвременни методи за операционализиране на оценката при различни когнитивни функции и мястото им в комплексната диагностика; етапите на диференциално-диагностичния процес, като ги илюстрира с богат набор от анализ на клинично интересни случаи; основни маркери за диференциране на отделните комуникативни нарушения в логопедията; резултати от проучване на хемисфериалната латерализация при деца с дисфазия на развитието и техните родители; етиопатогенетичните механизми за поява на дисфазия на развитието с акцент върху хередитарния характер на част от носителите на това развитийно нарушение.

10. „Дислексия : Специфични нарушения на способността за учене“ от Екатерина Тодорова, 25.00 лв.
Книгата е резултат от дългогодишната клинична, теоретична и преподавателска работа на автора. Представя теоретичен модел в полза на разбирането на различен тип преработка и на информация при дислексия. Публикувани са резултати от проведени изследвания, отнасящи се до различни области на когнитивното функциониране, както и до особености на психо-социално функционално. Представен е съвременен диференциално-диагностичен модел в областта на нарушенията в ученето и научаването. Предположен е актуализиран модел за оценка на дислексичното поведение. Монографията е предназначена за логопеди и психолози, но и предоставя полезна информация за специалисти от други научни области, които се интересуват от атипичното развитие в детска възраст. Този труд може да служи и като учебно четиво за студенти бакалавърски, магистърски и докторски програми, които имат отношения към нарушенията на развитието.

 

Обратно към всички новини от агенциите