Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Топ 10 на най-продаваните книги на Издателството на Нов български университет


Център за книгата, Нов български университет


Топ 10 на най-продаваните книги на Издателството на Нов български университет

Център за книгата представя най-купуваните книги на Издателството на Нов български университет през април 2023 г. Класация Топ 10 се поддържа в сайта Електронен каталог на изданията на НБУ. Център за книгата организира представяния на изданията на Нов български университет, видеата могат да се гледат в едноименната фейсбук страница и в ютюб канала New Bulgarian University. 

 

Топ 10 за април 2023 г.:

1. „Здравейте! : Учебник по български език за чужденци : А1 - А2“ + Компактдиск  от Галина Куртева, Кръстинка Бумбарова, Стефка Бъчварова, 49.00 лв.

Учебникът „Здравейте!“ представлява част от цялостен курс по български език за чужденци, съставен в съответствие с Европейската езикова рамка. Информацията покрива ниво А1+ и ниво А2+. Съдържа лексикален и граматичен материал, необходим за създаването на основните езикови компетентности за ниво А1 според Общата езикова рамка на ЕС. Методиката предполага работа с преподавател.

2. „Здравейте! : Учебник по български език за чужденци : В1 - В2 + СД“ от Галина Куртева, Кръстинка Бумбарова, Стефка Бъчварова, 55.00 лв. 

Представеният учебник е втора част и естествено продължение на добре познатия и утвърден учебник „Здравейте“ – първа част, който вече повече от три години се прилага в обучението по български език на чужденци. Втората част продължава представянето на граматични, лексикални и комуникативни знания и умения в усвояването на български език като чужд. Надграждат се знанията от ниво А1-А2 и се развиват до ниво В1-В2, съгласно Европейската езикова рамка в чуждоезиковото обучение. Учебникът е предвиден главно за обучение на студенти във ВУЗ, но също така би могъл да се използва и при всяко обучение по български език като чужд. Методиката на учебния комплект предполага работа с преподавател, но е възможно и самостоятелно изучаване. Той представя особеностите на българския език и дава социокултурна информация за България. Подбрани са основни и типични комуникативни ситуации, които отразяват съвременните реалии при общуване на хората в България.

3. „Българският графичен дизайн : История, тенденции и развитие“ от Димитър Димитров, 26.00 лв.

Графичният дизайн е процес, в който визуалната информация придобива форма и структура. Принципите на графичния дизайн в класическата дизайн теория се свеждат основно до функционализъм на формата. От друга страна, целта на графичния дизайн е да бъде всичко стилно, културно и красиво. Няма област в живота, в която всъщност да няма присъствие на графичния дизайн. Би трябвало всички, които се занимават с графичен дизайн, да се почувстват мисионери, изпълнявайки дълга си към обществото. Всички етапи на развитие, настоящето и бъдещето на графичния дизайн в България, са разгледани в книгата.

4. „Държавата“ от Платон в превод от старогръцки език на Георги Гочев, научна редакция на Богдан Богданов, 29.00 лв.

Повече от тридесет години след първия превод на български език, най-важното произведение на Платон излиза в нов български превод от старогръцки, снабден с подробен предговор, коментар и индекс на понятията.

Георги Гочев: Така че нека читателят, който пристъпва към прочита на Платоновата Държава, да я чете по възможност двойно. Да чете поредицата от определения, които му се дават, да харесва или да критикува симетричния свят, който му се представя, но да не изпуска и движенията в живата човешка сцена, която се разиграва пред очите му. Платон много държи на това, че философията не е догматична или кабинетна наука, а жив разговор по смисъла на общите неща, които ни вълнуват. В този разговор трябва да има последователност и ред, но за да бъде истински – трябва да има и хаос.   

5. „Артикулационни нарушения : Ръководство за терапия“ от Екатерина Тодорова, 30.00 лв. 

Книгата е трето допълнено и преработено издание. Резултат е от дългогодишна клинична, теоретична и преподавателска работа на автора. Описва теоретичната и терапевтичната рамка на специфичните нарушения в артикулацията, фонетиката и фонологията на българския език. Представени са конкретни терапевтични стратегии и етапи на логопедичната интервенция при артикулационни нарушения; артикулационната и акустичната характеристика на нормативните фонеми; видовете неправилна артикулация; методите за постановка, автоматизация и диференциация на нарушените звукове. Ръководството предлага конкретен лингвистичен материал и логопедични упражнения за преодоляване на артикулационните нарушения. То е полезно за клиничната работата на логопеди и представлява интерес за всички, които се интересуват от правилната реч на децата.

6. „Здравейте! Учебник по български език за чужденци, С1-С1+“ от Галина Куртева и Дейвид Кируан, 49.90 лв. 

Третата и последна част от проекта на Нов български университет за цялостен курс по български език за чужденци. Учебникът обхваща ниво С1 и ниво С1+ и е предназначена за учещи се – за студенти, курсисти и за всички, които вече са покрили предишните нива.

Методиката на учебния комплект „Здравейте“ предполага работа с преподавател, но на това ниво е възможно и самостоятелно изучаване. Целта на авторите е студентите да придобият високопрофесионални езикови умения при слушане, четене, говорене и писане. Учебните раздели следват прогресията на комуникативната компетентност на съвременния български език. Граматиката е по-слабо застъпена и присъства повече имплицитно, отколкото чрез подробни граматични обяснения. Акцентът е поставен изцяло върху работата за разширяване и обогатяване на лексиката и фразеологията на студентите, на стилистичните и синтактични особености на езика, за постигане на по-висока комуникативна компетентност.

7. „Биография на моите филми : Ч. 2“ от Георги Дюлгеров, 27.00 лв.

Във втората част на „Биография на моите филми“, авторът Георги Дюлгеров започва и завършва с неслучили се проекти, които са му били и остават особено близки. Както и в първата си книга, издадена през 2020 г. от издателство „Аргос“, текстът е допълнен с подбрани видео откъси, които читателят може да гледа посредством QR кодове.

Проф. Петя Александрова: Филмите на Георги Дюлгеров ни откриват истини за самите нас чрез съдбите на други хора, за народопсихологията, за сломените души, за въз- дигането и пораженията, за копнежите, мечтите, болката и пропилените чувства, за времето, социално и лично – и още много други неща. Дюлгеров започва писмената си епопея заради внуците, на които я посвещава. Но не е само това. Освен Режисьор, той винаги е бил и Учител, и сега отново ни под- нася своеобразни „уроци по кино“… Предизвикателството на тази книга е да открием другите възможни лица на Дюлгеров – ученик, разказвач и историк. Знам, че тръгването към тази книга е заради любовта към незабравимите филми на Дюлгеров. Но след прочитането ѝ не филмите, а хората и историите с тях ще останат в съзнанието – една пъстра и богата картина на задкулисието на българското кино. 

8. „Къщите говорят“, текст Мариана Екимова-Мелнишка; сн. Александър Н. Геров, 31.00 лв.

Представените житейски истории на десетки известни българи с техните професионални пътища и драми обогатяват първоначалното намерение на Мариана Екимова-Мелнишка да разкрие единствено съдбата на старите къщи. Личните посещения на градовете, обикалянето на домове-паметници, срещите с наследници или съвременници, познавали техните собственици, проучването из библиотеки и музеи - всичко това надгражда идеята на авторката само да покаже уникалните къщи като архитектурни образци или като знакови за българската история сгради. Тя „отваря“ вратите им и ги кара да „говорят“ - за легендите, събитията и хората, които са ги оживявали. Така и в трите части на текста се възкресяват не само славни и страшни времена или забележителни постижения в културата, но и имената на интелектуалци, творци, герои и политици, свързани с националното ни наследство и с европейската история. Почти 300 авторски снимки на Александър Геров допълват по великолепен начин описанията на стотици къщи, разкриват красотата им и ги подреждат в паметта на градовете като картини на спомените. Посланието на „Къщите говорят“ е осмислено през призмата на съвременността, в диалог с отминалото време и поставя множество въпроси, отговор на които, за съжаление, и днешното време не дава...

9. „Въведение във финансите“, второ преработено и допълнено издание, 15.00 лв.

Учебникът представя теми, свързани с паричните потоци и различните участници във финансовото стопанство - държавата, общините, предприятията и гражданите. По тази причина финансите са разграничени в три основни групи: финансови пазари, публични финанси и корпоративни финанси. Раздел „Пари, финансови пазари и финансови институции“ изследва парите, финансовите пазари, банките и небанковите финансови институции. Раздел „Публични финанси“ представя публичните финанси, публичното стопанство, държавния бюджет, данъците и таксите. Раздел „Корпоративни финанси“ разглежда финансите на предприятието, елементите на решението за инвестиране, дългосрочното и краткосрочното финансиране на предприятието, както и неговия финансов анализ. Всяка глава на учебника съдържа ключови думи и основна литература по темите.

10. „Софистът“ на Платон, в превод от старогръцки език на Богдан Богданов, 15.00 лв. 

Богдан Богданов: Ако потърсим основното статично положение в „Софистът“, бихме казали, че диалогът се занимава с диалектиката на битие и небитие, с основанието за диалектическото съществуване на идеите като нещо в себе си и в отношение към нещо друго. Формулирането на подобни основни положения обаче разрушава живата връзка на няколко теми в протичането на диалога, а и принципната свързаност на онтологическия и гносеологическия подход към предмета. В случая Платон се занимава колкото с битието и небитието, толкова и с условията за тяхното познаване.

Обратно към всички новини от агенциите