Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Изложба „Спортът за един по-мирен свят“


Център за книгата, Нов български университет


Изложба „Спортът за един по-мирен свят“

16 декември 2022 г. - 17 януари 2023 г.
Библиотека на Нов български университет, II етаж 

Изложбата „Спортът за един по-мирен свят“ представя книги и статии от библиотечните колекции на Нов български университет, свързани с историческите, културните, социалните и не на последно място – по-тясно академичните и експертни измерения на спортната дейност у нас и по света. Събитието се организира в контекста на текущото Световното първенство по футбол в Катар и проведените през настоящата година Зимни олимпийски игри в Пекин. Спортът е същностна, органична част от човешката култура още от най-дълбока древност. Счита се, че първите форми на спортна активност са неотменна част от религиозните ритуали, за което свидетелстват праисторическите пещерни рисунки. Древните олимпийски игри от своя страна имат толкова важно обществено значение, че историците от късната античност започват да изчисляват времето по провеждащите се на всеки четири години олимпиади. Възраждането на олимпийското движение през XIX век води до стремителното развитие на различните видове спортове до наши дни. През цялото това време спортът е тясно свързан с борбата за мир и общочовешкия стремеж за един по-добър свят. Не са един и два примерите, когато многовековни вражди между нациите и дори военни действия са спирани по време на спортни прояви и съревнования. От тази гледна точка спортът винаги е бил нещо много повече от феномен сам по себе си, свързан с преследването на високо майсторство, ярки професионални постижения и оставащи в историята рекорди. Може да се каже, че той е истински посланик на мира между народите, белег за волята на хората по света да са тясно свързани отвъд и въпреки всички на пръв поглед неразрешими конфликти и проблеми помежду им по един благороден и достоен начин, задаващ хоризонта на надеждата за по-добро, хармонично и красиво бъдеще. 

Чрез изложбата Библиотеката на Нов български университет отбелязва 160 годишнината от рождението на създателя на съвременното олимпийско движение Пиер дьо Кубертен (1 януари 1863 г.) и 130 годишнината от рождението на Дан Колов (26 декември 1892 г.)

Съставената библиография към изложбата съдържа документи, които са притежание на Библиотеката на НБУ. Включени са библиографски описания от бази данни Central and Eastern European Online Library (CEEOL), Emerald, JSTOR, ScienceDirect и колекции „Academic Search Complete“ и „eBook Academic Collection“ на EBSCO.

Сред изложените документи в библиотеката на втория етаж са: „Европейски измерения на спортнопедагогическото образование“ от Елеонора Милева, „Записки на спортния журналист“ от Стефан Нойков, „Изобретяването на човека машина: Тялото на спортиста“ от Боряна Ангелова-Игова, „Liverpool: Моят дом“ от Кени Далглиш, „Личност и състезателна реализация“ от Татяна Янчева, „Престъпленията против спорта по българското наказателно право“ от Мирослав Овчаров, „Световните шампиони по футбол: Един исторически разказ“ от Методи Методиев, „Социология на спорта“ от Ангел Стойчев, „Спорт и психология“ от Гьорг Наги, „Спортен икономикс“ от Стоян Хаджиев, „Съвременни психологически и философски аспекти на културизма и фитнеса“ от Иван Неделчев, „Спортна анимация“ от Снежина Томова, „Coming on strong: gender and sexuality in twentieth-century women's sport“ от Сюзън Кан, „Der Sport bei den Voelkern der Alten Welt: eine Einfuehrung: Mit dem Beitrag „Sport bei den Naturvoеlkern“ von Christoph Ulf“ от Ингомар Вейлер, „La experiencia del ocio en el deporte federado“ от Фернандо Асеньо Давила, „The Blind Side: Evolution of a Game“ от Майкъл Люис и редица други.

Обратно към всички новини от агенциите