Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Минимално инвазивна урология с лазера Тулиум файбър


3CON


Минимално инвазивна урология с лазера Тулиум файбър

В хирургията лазерите се използват основно за лечение на камъните на пикочните пътища, за лечение на увеличената простатна жлеза и за лечение на туморите на пикочните пътища. 

Преди за някои по-големи камъни се изисквала отворена оперативна интервенция, а в днешно време съществува възможността тези големи камъни да могат да бъдат разбити без разрез в човешкия организъм.

Републиканският консултант по урология д-р Явор Семерджиев разказва за предимствата от Тулиум файбър лазерът:

“По отношение на камъните в пикочните пътища, този лазер дава много добра възможност за разбиване на камъка на съвсем ситни прашинки, които след това да се елиминират от тялото на пациента.

Тези остатъци могат да бъдат директно извадени от тялото с нови по-тънки инструменти без това да води до травма на организма”. 

 

Какви са предимствата при използване на лазера за операции през пикочния канал?

Извършването на операции през пикочния канал е един от предразполагащите фактори за образуване на стеснение на уретрата, което е сравнително често състояние.

“При класическата трансуретрална резекция се влиза през пикочния канал с инструмента и с помощта на ток простатната жлеза се изрязва на отделни малки парчета. Този процес изисква и по-голям калибър на самия инструмент, което води до по-голяма травма на пикочния канал.” - споделя д-р Семерджиев.

Лазерното влакно на Тулиум файбър, който се използва от лекарите от Медицински Комплекс "Доверие" е с дебелина половин милиметър и благодарение на новата технология и миниатюризация в инструментариума, се намалява травмата. По този начин се увеличава шанса за радикалност на лечението, без да има голям риск за пациента. Миниинвазивните операции подобряват значително комфорта на пациента след лечението.

 

Лечение на онкологичните заболявания на тумора на пикочния мехур

“Туморите на пикочния мехур за съжаление зачестяват, но 80% от тях обикновено ги хващаме навреме, преди да са проникнали много дълбоко в стената на пикочния мехур.” - споделя урологът и уточнява, че в тези случаи се прави процедура, при която се изрязва максимално надолу тумора, за да се проследи доколко той е проникнал навътре в стената на пикочния мехур.

 

 Д-р Семерджиев цитира последни проучвания, според които при класическото изрязване с ток на туморите на пикочния мехур (когато са по-агресивни) в около 30% от случаите се намира остатъчен тумор в стената на пикочния мехур. Затова доскоро Европейската Асоциация по Урология за лечение на това заболяване, съветваше при такива агресивни тумори на първия месец след манипулацията да се направи повторна, за да е сигурно, че целият тумор е изрязан.

“При операциите с Тулиум файбър лазер това вече не е така. Ние имаме яснота какво сме направили и е много по-малък шансът за наличие на остатъчна тъкан, което спестява още една операция на пациента.”

 

Лазерната технология Тулиум файбър е доказано ефективен и щадящ метод за лечение на пикочно-половите заболявания, предлагащ множество ползи за пациентите. Медицински комплекс “Доверие” е една от първите болници в Европа, които започват да работят с Тулиум файбър лазер преди 3 години. С надградената наскоро система, "Доверие" е единствената болница в България с този модел на лазера.

 

 

Обратно към всички новини от агенциите