Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Банките в България се включиха в Европейската седмица на парите


Proximity


Банките в България се включиха в Европейската седмица на парите

Банките в България се включиха в различни инициативи за повишаване на финансовата грамотност на деца и младежи. Кампанията беше част от Европейската седмица на парите. Изданието съвпадна със Световната седмица на парите, която се проведе между 18 и 24 март. 

Европейската седмица на парите е насочена към повишаване на обществената информираност по въпросите на финансовото образование и финансовата грамотност чрез различни инициативи за децата и младежите, както на национално, така и на европейско ниво. В кампанията участват над 30 държави и в дългосрочна перспектива цели подобряване на финансовото образование в Европа, по-специално, за ученици в основните и средните училища.

На местно ниво, банките в страната традиционно вземат участие в Европейската седмица на парите, тъй като сред основните им приоритети са повишаване на финансовата култура и образование. 

Планираните инициативи целят да насърчават и възпитават у децата интерес към предприемачеството, отговорност към парите и умения за дългосрочно планиране и управление на личния и семейния бюджет. Дейностите включват открити уроци, интерактивни игри и представления, посещения на банкови клонове, където учениците имат възможността да се запознаят с ежедневната работа на служителите на финансовите институции, както и организиране на състезания и викторини, чрез които децата да придобият финансови знания по забавен и интересен начин.

Ден на отворените врати и TikTok поредица инициираха от ОББ

По време на Европейската седмица на парите в различни клонове на ОББ в страната организираха „Ден на отворените врати“. Банкови експерти от Велико Търново, Варна и София посрещнаха ученици от избрани училища, за да ги запознаят с работата на банката и ролята на банковите служители. По време на посещението си младежите получиха полезни съвети как могат да развият отговорно отношение към личните си финанси и какви са ползите от спестяването и инвестирането в банкови продукти.

Финансовата институция стартира и специална образователна поредица в профила си в TikTok. Инициативата ще запознае поколението Z с темата за личните финанси по достъпен и забавен начин, както и ще предизвика младежката аудитория да направи предложение за личности, които да бъдат поставени на българските евро банкноти.

ОББ  се включи и в още едно предизвикателство, организирано от фондация Junior Achievement. В него имаха възможност да участват децата на служители със заснемане на видео анкета сред свои съученици, търсейки отговор на въпроса как биха направили 150 лв. от 100 лв. Конкурсът насърчава детската креативност и обогатява финансовата култура.

Експерти от УниКредит Булбанк проведоха лекции пред ученици 

УниКредит Булбанк се включи в Седмицата на парите като представители на банката взеха участие в разнообразни инициативи в страната. Ментори на училищно ниво бяха част от иновационен лагер в градовете Варна, София, Видин, а експерт от УниКредит Булбанк беше и част от журито в иновационен лагер в гр. Търговище.

Беше организиран панел „Как да прилагаме чуждия опит и мотивиращата роля на менторите?“ , част от Иновативните лаборатории на Министерство на образованието, в 108 СУ ,,Никола Беловеждов“. 

Освен това, ученици от 11. И 12. клас на VII СУ „Йордан Радичков“, град Монтана гостуваха във филиала на УниКредит Булбанк в града. 

Като част от инициативите за насърчаване на финансовата грамотност, директорът на филиал Видин и  регионален експерт инвестиционни продукти посетиха ПГ по туризъм „Михалаки Георгиев“ в гр. Видин. Темата на открития урок беше „Защитете парите си, осигурете бъдещето си“.

Във Варна директорът на филиал в града посети ученици от 11. клас в паралелка „Банково дело“ към професионална гимназия по икономика „д-р И. Богоров“. Темата на открития урок беше „Алтернативи на спестовните продукти“, който приключи с ролеви игри за разработване на спестовен продукт.

Банка ДСК даде старт на ученически конкурс 

В рамките на тазгодишната Европейска седмица на парите Банка ДСК стартира редица инициативи, целящи подобряване на финансовите знания на децата и младежите. 

Експерти от банката бяха гост лектори и изнесоха презентации в редица училища в страната. Домакини бяха професионални икономически и математически гимназии в Кърджали, Враца и Варна, а фокусът на презентациите – финансовата грамотност. Учениците се запознаха със съвети за добро планиране на средствата, предимствата на модерните банкови услуги, видовете карти и мобилното банкиране. Разбраха и как да си гарантират защита при дигитални разплащания.

С откриващо събитие в столичното 119. СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ в София, Банка ДСК обяви и старта на първия ученически конкурс в TikTok, посветен на финансовите знания – „TeenTalk by DSK”. На специално създадена образователна платформа любими инфлуенсъри разказват в поредица от видеа за добрите финансови навици, които всеки трябва да има – да умее да различава при покупка нуждата от желанието, да отделя и спестява част от получените за месеца пари, да инвестира и др. В същото време тийнейджърите бяха призовани да участват в конкурс на тема „Най-лошият финансов съвет, който съм получавал”. Партньор на Банка ДСК в инициативата са  експертите в областта на финансовата грамотност за деца от SmartMoney.bg

Банката планира да продължи с образователните инициативи до края на учебната година.

Пощенска банка се включи в открити уроци и интерактивни уебинари 

Пощенска банка също проведе поредица от инициативи  за повишаване на финансовата грамотност в Европейската седмица на парите. С атрактивни видеоматериали, интерактивен подход, интересни примери и любопитни факти експертите от управление „Човешки ресурси“ на банката проведоха открит урок на четири паралелки от втори клас на 39-то СУ „Петър Динеков” в София. Те успяха да разкажат по увлекателен начин на децата историята на парите, ролята на банките, за какво и как се използват банковите карти и другите съвременни методи на плащане.  След презентацията учениците научиха каква е разликата между истинските и фалшивите банкноти, какво е значението на личните спестявания и как да организираме собствения си бюджет по най-добрия начин.

Над 30 деца и техните преподаватели се включиха и в открития урок на тема „Да поговорим за личните финанси“ пред ученици от 6. клас на СУ „Димитър Маринов“, гр. Лом, а над 50 първокласници в СУ „Васил Левски“ гр. Севлиево участваха активно в интересни игри и задаваха много въпроси. 

Екипът на банката, отговарящ за младежкия продуктов сегмент и техни колеги от ПБ Лични финанси участваха в интерактивен уебинар „Финансова родителска среща“, организиран от Junior Achievement. На деца и родители те представиха 3 различни финансови сценария под формата на игрови казуси, обхващащи теми като: фишинг атаки, семеен бюджет, различни финансови инструменти, които да им помогнат да вземат информирани решения относно финансите си в бъдеще.

В официалните си онлайн профили всеки ден през Европейската седмица на парите, Пощенска банка публикува истории, викторини и дискусии, в които последователите коментираха необходимите умения за вземане на добри финансови решения за бюджет, спестявания, сигурност при плащанията. 

 „Финансов понеделник“ на Токуда Банк зарадва последователите на банката

В рамката на Европейската седмица на парите Токуда Банк продължи инициативата си „Финансов понеделник“, която се провежда под формата на игра във Facebook профила на банката. Токуда Банк планира да продължи инициативата си целогодишно, като всеки месец ще публикува пост с въпрос на финансова тема. Един от всички, отговорили правилно, печелят книга на финансова или друга актуална тема. По данни на банката, „Финансов понеделник“ достига до 15 хил. последователи, на различна възраст от цялата страна. 

Инвестбанк проведе обучения в различни градове

Инвестбанк се включи в Европейската седмица на парите като проведе лекции пред ученици в различни градове от страната. Банковите експерти Анелия Ангелова и Никола Василев от Финансов Център Русе запознаха учениците от 11. клас на СУ „Христо Ботев“ с работата на банките, ролята на банковите служители и важността на финансовата грамотност и дигиталните банкови услуги.

Отново в Русе, но в МГ „Баба Тонка“ банкери организираха среща за 12. клас, на тема: „Защити парите си, подсигури бъдещето си“. Образователни срещи бяха проведени и с деца и младежи от 11., 7. и 2. клас в различни учебни заведения в Русе.

Освен това ученици от Езикова гимназия „Екзарх Йосиф“ посетиха филиал на банката във Враца и се запознаха с различните финансови възможности и услуги за младежи, които банката предлага.

Величка Колева, ръководител на офис Сливница към Финансовия център във Варна запозна ученици от Средното училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ – Варна  с приликите и разликите между основните банкови продукти и дигитализирани услуги.

Финансовият център на Инвестбанк в Шумен се включи в Европейската седмица на парите, като ученици от ПЕГ „Н.Й. Вапцаров“ бяха гости в клон на банката. Там научиха повече за съвременните тенденции в разплащанията и демонстрираха предимствата на мобилното приложение.

Традиционното участие на банките в Европейската седмица на парите подобрява информираността и нивото на финансово образование при младежите, като им дава солидна база от познания и ги подготвя за пълноценното им предстоящо включване във финансовия свят на възрастните.

За АББ:

Асоциация на банките в България /АББ/ вече над 30 години обединява представителите на банковия сектор в страната. 

Нашата цел е, чрез развитието на банковия сектор, да допринесем за просперитета на българското общество и икономика, като обединим своите знания и ресурси и работим активно за стимулиране иновациите във финансите и плащанията. АББ се фокусира върху приноса си за устойчива финансова екосистема, стабилен банков сектор със сигурни цифрови услуги и добре информирано общество с висока финансова грамотност. Асоциацията е доверен партньор както на държавните институции, така и на организации в частния и нестопанския сектор. 

Членове на АББ са 22 финансови институции, в които са заети над 45 000 души. Те гарантират за справедливи и благоприятни за здравословна банкова среда политики.

АББ е член на Европейската банкова федерация и в своята дейност се води от най-добрите европейски практики. 

Повече информация за АББ може да бъде намерена на www.abanksb.bg 

Обратно към всички новини от агенциите