Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Нов срок за кандидатстване за „За жените в науката“ с общ награден фонд 15 000 евро


M3 Communications Group, Inc.


Нов срок за кандидатстване за „За жените в науката“ с общ награден фонд 15 000 евро

Срокът за кандидатстване за престижните отличия „За жените в науката“ на L'Oréal и ЮНЕСКО е удължен с един месец. Това означава, че талантливите жени учени от цялата страна могат да изпратят своите кандидатури до 30 април 2024 г. Подробна информация за конкурса е достъпна на официалния сайт на програмата: www.zajenitevnaukata.bg. 


Националната програма „За жените в науката“ е един от най-престижните научни конкурси в България и света. У нас тя стартира през 2010 г. в партньорство между Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Националната комисия за ЮНЕСКО в България и L'Oréal България, като до днес успява да отличи 36 великолепни дами за техния научен потенциал и постижения с общ награден фонд 180 000 евро. 

Тази година още три талантливи изследователки ще имат възможност да спечелят награда от по 5000 евро всяка, с която да подпомогнат кариерното си развитие и научните си проекти, с които ще променят света към по-добро. Освен финансов стимул, програмата има за цел да отдаде заслужено внимание на високите постижения на българските жени учени и да стимулира повече малки момичета да преследват кариера в науката. 

Програмата е предназначена за дами с българско гражданство до 35 години, които се занимават с изследвания в сферата на природните науки. Други необходими изисквания са те да бъдат докторанти или вече да са защитили докторска степен, както и да разработят свой иновативен научен проект с потенциално национално или глобално значение. Всяка година кандидатурите по програмата се оценяват от експертно жури, състоящо се от водещи специалисти от научната гилдия в страната. Победителките за 2024 г. ще бъдат обявени на официална церемония по награждаване през ноември.

Кандидатите трябва да изпратят своите апликации и документи за участие по електронен път на: unesco-bg@mfa.bg с копие до stanislava.nishkova@mfa.bg и forwomeninscience.adba@loreal.com. Крайният срок за изпращане на кандидатурите е 23:59 ч. на 30 април 2024 г.

Глобалната програма „За жените в науката“ е отличила над 4100 жени учени в над 110 държави, имайки за цел да насърчи половото равенство в научните сфери и да увеличи броя на дамите в науката. В момента само 33,3%* от учените в света са жени, а само 4% от Нобеловите награди за наука са били присъдени на дами.

 

 
 *Научен репорт на UNESCO с прогноза за 2030 г.


Националната програма „За жените в науката“ 
Националната програма е част от глобалната програма на L'Oréal–ЮНЕСКО „За жените в науката“, създадена, за да отличава и подкрепя жените, чиито постижения допринасят за развитието на науката, както и за да осигури стимул и подкрепа на обещаващи млади жени учени със значими изследователски проекти.
Националните отличия „За жените в науката“ на L'Oréal–ЮНЕСКО се отпускат за проекти, които се реализират в съответната страна. Те съществуват в повече от 110 страни, а в България се появяват за първи път през 2010 година.

Световната програма „За жените в науката“ 
Световната програма „За жените в науката“ е създадена през 1998 година, когато L'Oréal и ЮНЕСКО обединяват усилията си в подкрепа на жени учени в областта на природните науки и за популяризиране на научния им труд, като основават Наградите „За жените в науката“.  Днес инициативата се е разраснала значително в международен план, включвайки още национални и регионални отличия. Днес програмата „За жените в науката“ се е утвърдила като глобална инициатива, която вече я подкрепила над 4100 жени от над 110 държави.

Обратно към всички новини от агенциите