Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

НБУ празнува Международния ден на Франкофонията и Международния ден на поезията


Център за книгата, Нов български университет


НБУ празнува Международния ден на Франкофонията и Международния ден на поезията

На 21 март академичната общност на Нов български университет се събра в книжарница и галерия „НБУ в ЦЕНТЪРа“, за да отбележи две значими дати – Международния ден на Франкофонията 20 март и Международния ден на поезията 21 март. 

Събитието бе организирано от Франкофонския център за академични постижения в НБУ, в партньорство с департамент „Чужди езици и култури“, книжарница и галерия „НБУ в ЦЕНТЪРа“ и Университетската франкофонска агенция. То се проведе под надслов „Франкофони и приятели – четем поезия и празнуваме езиковото и културно многообразие”. По регламент всеки участник трябваше да представи любим автор и да прочете стихотворение на език, който не му е роден. 

Четенето събра преподаватели, студенти и гости на НБУ от други университети, както и публика от любители на поезията и франкофонията. Участниците представиха творби на различни езици, сред които френски, немски, английски, руски, португалски, арабски, турски и дори староисландски. Прозвучаха стихове на оригиналния им език на Федерико Гарсиа Лорка, Уилям Шекспир, Фернандо Песоа, Хосе Марти, Пабло Неруда, Александър Пушкин, Емили Дикинсън, Гийом Аполинер, Жак Превер, Бликса Баргелд и на съвременни поети като Trista Mateer и Мери Оливър. Представени бяха и преводи на творби на Христо Ботев и Никола Вапцаров на френски и английски език.

Дария Лазаренко, асистент в департамент „Чужди езици и култури“, прочете стихове на български от проф. Александър Шурбанов, а студенти от програма „Англицистика“ представиха свои собствени стихове на английски. 

В събитието се включиха преподаватели и студенти от департаменти „Политически науки“, „Чужди езици и култури“, „Икономика“, „Архитектура“, „Средиземноморски и Източни изследвания“, както и преподаватели от Великотърновски университет „Св. Кирил и Методий“ и УниБИТ. Водещи на събитието бяха гл. ас. д-р Радосвета Кръстанова, ръководител на Франкофонския център в НБУ и Магдалена Божкова, преподавател в департамент „Чужди езици и култури“.

д-р Радосвета Кръстнова, ръководител на Франкофонски център за академични постижения в НБУ

Обратно към всички новини от агенциите