Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Днес започва „ПРОСВЕТЛЕНИЕ“ – новата изложба на GISSEN


PR Sales


Днес започва „ПРОСВЕТЛЕНИЕ“ – новата изложба на GISSEN

„ПРОСВЕТЛЕНИЕ“ се нарича новият живописен проект на GISSEN, който стартира от днес в Музея на GISSEN. Виртуалната платформа е дом на повече от 80 изложби на артиста в разделите живопис, графика, рисунка, карикатура, плакат и фотография, създадени през последните десетина години. Изложбата „ПРОСВЕТЛЕНИЕ“ включва 21 живописни платна, една трета от които вече са притежание на частна колекция в Нидерландия, но тя или части от нея не са показвани никога досега пред по-широка публика, сподели артистът.

 Изкуството е едно тайнство - тайнството на твореца. То е нещо лично, то не се казва, с него не се парадира, това е нещо тайно. Нещо, което е седяло на тъмно години наред и го е гледал само автора, твърди GISSEN. "Дойдоха времена, в които голотата във всяко едно отношение е изкарана на показ. Защо всичко, което се прави от творците, трябва да бъде експонирано, съответно да пляска публиката. А изкуството не се прави заради публиката, изкуството повтарям, е нещо лично. То е едно тайнство, както го има съпружеското тайнство, което се прави на тъмно, така има и изкуството, което е нещо лично. Не е за публиката. Това е лично усещане. Това е светът на автора". 

Това, че ние го виждаме като публика, е бонус. Това е изкуството. Това е една философия, която има много голямо бъдеще, защо? Защото сега се давим в материята, в материалното, в консуматорcкото общество, в което всеки трябва да рисува, за да го одобряват. Ние живеем във време, в което се мултиплицира изкуството. Изображението вече няма стойност, то залива света и се дави в това море от милиарди изображения и различни култури. А изкуството е нещо лично. Тук се съдържа всичко, цялата тази философия, която съответно прави изкуството уникално.

GISSEN е едно от най-креативните имена в новото българско изкуство от началото на 21-ви век. През последните 20 години той е реализирал над 180 авторски изложби – живопис, графика, карикатура, плакат, фотография. Почти всички са показвани в интернет пространството, а последните 80 изложби се намират в неговия музей и са достъпни за всеки, който пожелае да ги разгледа. 

Сред най-успешните му живописни проекти през годините са „Малки акварели” /2005/, „Понякога” /2007/, „Пясъчни светове” /2014/, „Нощният GISSEN“ /2014/, „JiDzen” /2016/, „GISSEN в кошарата на Димчо Кехая“ /2016/, „Стъпканите слънчогледи” /2017/, „Военна тайна” /2018/, „LA RUSHE“ /2018/, „Живописъци” /2019/, „Duende” /2019/, „Mersi, bien” /2020/, „Арестувани акварели” /2020/, „Страничен шум” /2020/, „Rue Amelot 68, Paris” /2021/, „Ко видях” /2021/, „Ветрилото” /2021/, „Глас на гларус” /2022/, „Парижка седмица” /2022/, “100% GISSEN” /2022/, „Градината на един будистки монах” /2023/, „Седмо поколение” /2023/ и „Защо?“ /2023/.

Изложбата „ПРОСВЕТЛЕНИЕ” ще остане на фронт страницата в Музея GISSEN до края на месец април, а след това ще може да бъде намерена в категорията „Живопис”. Произведения на GISSEN могат да бъдат закупени освен от Музея GISSEN и през онлайн платформата за изкуство ARTPAL.

Обратно към всички новини от агенциите