Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

LAVAZZA GROUP: ПРЕДИЗВИКАТЕЛНА МАКРОИКОНОМИЧЕСКА СРЕДА, НО ПРОДЪЛЖАВАЩ РАСТЕЖ В СЪОТВЕТСТВИЕ С КОРПОРАТИВНАТА СТРАТЕГИЯ ОБОРОТ ОТ НАД 3 МИЛИАРДА ЕВРО ПРЕЗ 2023 Г


Chapter 4


LAVAZZA GROUP: ПРЕДИЗВИКАТЕЛНА МАКРОИКОНОМИЧЕСКА СРЕДА, НО ПРОДЪЛЖАВАЩ РАСТЕЖ В СЪОТВЕТСТВИЕ С КОРПОРАТИВНАТА СТРАТЕГИЯ   ОБОРОТ ОТ НАД 3 МИЛИАРДА ЕВРО ПРЕЗ 2023 Г

Торино, 27 март 2024 г.– Бордът на директорите на Lavazza Group одобри консолидираните финансови отчети към 31 декември 2023 г. и обявява основните финансови показатели.

„През 2023 г. макроикономическият сценарий за индустрията беше изключително сложен, поради рязкото увеличение на цената на суровините, с рекордни цени на зеленото кафе и по-специално на Робуста. Въпреки това избрахме да ограничим увеличението на цените на нашите продукти, за да защитим потребителите, поддържайки обеми, но жертвайки нашата рентабилност. Стабилното финансово състояние на Lavazza Group ни позволи да се възползваме от големи пазарни възможности и да постигнем растеж чрез придобивания, като например френския бизнес MaxiCoffee, постигайки рекордни приходи от над три милиарда евро“, каза изпълнителният директор на Lavazza Group Антонио Баравале. „Една от силните ни страни е способността да диверсифицираме, като следваме стратегията за растеж, която ни осигурява значително присъствие в различни географски области и пазарни сектори. Ще продължим да наблюдаваме международния пазар и да търсим стратегически инвестиции и възможности, които могат да допринесат за нашето дългосрочно развитие, прилагайки нашия конкурентен капацитет и консолидирайки присъствието си на световните пазари.“

 

През 2023 г. Lavazza Group беше изправена пред някои големи предизвикателства: подобно на 2022 г., 2023 г. беше още една година на нарастващи разходи за сурово кафе, особено за Робуста, което достигна най-висока стойност през годината от близо 3200 $/тон, като цените се запазват изключително високи.

Както се очакваше, нивото на инфлация на всички пазари намали покупателната способност на потребителите и продължава да го прави. Това оказа значително влияние върху обемите, като пазарът на кафе отчете свиване от около 3% през периода януари-декември 2023 г. Въпреки тези трудности, Групата целеше да защити потребителите, като продължи стратегията си за достъпни цени, за да запази навлизането на пазара и запази своята клиентска база, като същевременно продължи да инвестира, за да гарантира дългосрочните перспективи на бизнеса. Това доведе от една страна до намалени маржове, а от друга – до подобряване на представянето на Групата както в стойност, така и в обемно отношение в сравнение с пазара като цяло, отразено в увеличение с +0,3 пункта на пазарния дял.

През 2023 г. Lavazza Group отчете приходи от 3,1 милиарда евро, което е увеличение от 13% спрямо 2022 г. Принос за този резултат беше придобиването на MaxiCoffee, което засили международното присъствие на Групата.

Оборотът отбеляза стабилен, непрекъснат ръст както в каналите „За дома“, така и „Навън“, особено електронната търговия, която осигури +28% ръст спрямо 2022 г.

Сегментът на кафето на зърна продължава да расте и беше най-динамичният на пазара и през тази година: като се вземат предвид 15-те основни географски региона, в които Групата оперира, сегментът се увеличи с +6,6% спрямо 2022 г., като Lavazza Group спечели пазарен дял чрез постигане на ръст с 9,1% спрямо 2022 г.

В сегмента за “Eдинични порции” (капсули), благодарение на финализиране пускането на пазара на актуализираната гама NCC[1] капсули, Групата отбеляза ръст от +15,3% спрямо 2022 г., в сравнение с 3% ръст за пазара като цяло, в резултат в печалба на пазарен дял.

В географски план, Lavazza Group отчете ръст в стойността на разпродажбите в канала за търговия на дребно на всички пазари и по-специално в Съединените щати (+9,8%), Полша (+21%) и Обединеното кралство (+8,6%); Италия и Франция (приоритетни пазари на Групата) също отбелязват повишения от съответно 6,3% и 5,8%.

EBITDA на Групата (оперативната печалбата преди данъци, такси, лихви и амортизация) възлиза на 263 милиона евро, намалявайки от 309 милиона евро през 2022 г., с марж на EBITDA от 8,6% в сравнение с 11,4% през 2022 г. Стратегията на Групата беше да ограничи нарастването на потребителските цени в инфлационна среда, като поеме част от увеличението на разходите в рамките своите маржове. EBIT (печалбата преди лихви и данъци) възлиза на 97 милиона евро, спадайки от 160 милиона евро през 2022 г.

Нетната печалба възлиза на 68 милиона евро в сравнение с 95 милиона евро миналата година. 

Нетната финансова позиция в края на 2023 г. е с отрицателна стойност от 292 милиона евро, което отразява извънредни операции и по-специално придобиването на MaxiCoffee, завършено през 2023 г.

Lavazza Group продължи да инвестира, за да гарантира дългосрочните перспективи на бизнеса и ще го прави и занапред. Осезаем пример е придобиването на MaxiCoffee във Франция, завършено на 31 март 2023 г., което спомогна за укрепване на международното присъствие на компанията. Френската компания е насочена както към частни лица, така и към бизнеса чрез платформата за електронна търговия на компанията, мрежа от 60 търговски агенции във Франция, нейните Écoles du Café и концептуални магазини. Платформата предлага селекция от 8000 продукта от над 350 различни марки кафе (на зърна, смляно и на капсули), плюс широка гама от кафемашини, кафемелачки и аксесоари. Придобиването на MaxiCoffee е важен крайъгълен камък за Lavazza Group, която се ангажира да преследва растеж чрез стратегически инвестиции.

„През 2024 г. адресираме настоящите трудности, като същевременно очакваме връщане към по-благоприятни условия, с основната цел възстановяване на брутния оперативен марж. Това ще бъде подпомогнато от доброволните загуби, направени през предходните години, нашата солидна потребителска и клиентска база и постоянния фокус върху финансовото и оперативно управление“, добави изпълнителният директор на Lavazza Group Антонио Баравале.

Lavazza разглежда човешкия капитал като основен ресурс за устойчиво, дългосрочно развитие на Групата, която става все по-глобална, и ще продължи да инвестира в хората, за да насърчи положителна, продуктивна и приобщаваща работна среда. През 2023 г. служителите на Групата достигнаха общо над 5500 по целия свят, като почти 70% от тях са в чуждестранни дъщерни дружества.

С поглед към бъдещето, както винаги, решихме още веднъж да обърнем специално внимание на нашите служители, със значителен и широкообхватен преглед на заплатите през 2023 г. в отговор на инфлацията и изплащането на среден производствен бонус за постигнати резултати от над 3000 евро за служителите в нашите италиански съоръжения. Ние също оставаме ангажирани с насърчаването на разнообразието, равнопоставеността и приобщаването чрез програмата Gap Free – път на културна трансформация, който насърчава ценността на разнообразието и равните възможности за всички. Ние вярваме във важността на получените сертификати в тази област, тъй като те ни стимулират да се справяме все по-добре и по-добре“, коментира изпълнителният директор на Group Антонио Баравале. 

Инициативата за стимулиране чрез производствени бонуси има за цел не само да признае професионалния ангажимент, но чрез поставяне на цели, определени въз основа на финансови и организационни показатели, е предназначена и за начин за пряко и съзнателно включване на хората в средносрочната и дългосрочната стратегия на компанията, както и за повишаване на чувство за участие в постигането на общите цели.

Що се отнася до DE&I (Разнообразие, равнопоставеност и приобщаване), през 2023 г. Групата получи първо ниво на EDGE сертификат (Edge Assess) в Италия. Това е изключително значение на първо място за подкрепа на обективен и сравним вътрешен анализ на равенството между половете в италианските обекти, но също така и за измерване на вътрешната разлика в заплащането на жените и мъжете, което е разпознато, точно и възпроизводимо в дъщерните дружества, и накрая за идентифициране на специфичните области на интервенция, която да служ като отправна точка за разработването на краткосрочен до средносрочен план за действие  за много от инициативите, изпълнени през 2023 г. и планирани за 2024 г. В началото на 2024 г. беше добавен сертификат за равенство между половете съгласно UNI/PdR 125:2022.

Lavazza Group интегрира ESG принципите в своя бизнес модел. През юни 2024 г., както и през предходните години, Lavazza Group ще публикува десетия си Доклад за устойчивост, изготвен в съответствие със стандартите на Global Reporting Initiative, които определят основните международни критерии за докладване на ефективността на устойчивостта, и се одитира от външен доставчик.

През 2023 г. в Торино беше официално открит първият „Център за кръгова икономика в кафето“ – център, подкрепян от Фондация Lavazza заедно с глобална мрежа от партньори, чиято цел е да подкрепя и насърчава основните принципи на кръговата икономика, ускорявайки устойчив преход и подкрепа на иновациите в света на кафето.

 

 

За повече информация: www.lavazzagroup.com  

 

 

 

Lavazza Group

Lavazza, основана в Торино през 1895 г., е собственост на семейство Lavazza от четири поколения. Днес Групата е един от водещите играчи на глобалната кафе сцена с портфолио от топ марки, които водят на своите пазари, като Lavazza, Carte Noire, Merrild и Kicking Horse. Тя е активна във всички бизнес сектори и оперира на 140 пазара, с 8 производствени предприятия в 5 държави и около 5 500 служители по цял свят. Глобалното присъствие на Групата е резултат от над 125 години растеж и повече от 30 милиарда чаши кафе Lavazza, произвеждани всяка година, които са свидетелство за забележителна история на успеха, с цел да продължи да предлага възможно най-доброто кафе във всички форми, като се фокусира върху всеки аспект от веригата за доставки, от избора на суровината до продукта в чашата.

Lavazza Group направи революция в културата на кафето, като инвестира непрекъснато в научноизследователска и развойна дейност: от интуицията, белязала най-ранния успех на компанията - сместа кафе - до разработването на иновативни решения за опаковане; от първото еспресо, отпито в космоса, до десетките индустриални патенти. Способността да изпреварваме времето се отразява и във фокуса върху устойчивостта - икономическа, социална и екологична - която винаги е била еталон за насочване на корпоративните стратегии. „Събуждане на по-добър свят всяка сутрин“ е корпоративната цел на Lavazza Group с цел създаване на устойчива стойност за акционерите, сътрудниците, потребителите и общностите, в които работи, съчетавайки конкурентоспособност със социална и екологична отговорност. 


 
[1]NCC: алуминиеви капсули, съвместими с машини Nespresso Original (Nespresso Compatible Capsules). Lavazza не се обвързва, чрез одобрение или спонсорство, с Nespresso.

Обратно към всички новини от агенциите