Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

ИКЕА представя VÄXELBRUK – текстилна колекция, създадена от рециклирани униформи на служители


Paragraph 42


ИКЕА представя VÄXELBRUK – текстилна колекция, създадена от рециклирани униформи на служители

Тя e вече налична в ИКЕА София, Варна и онлайн

В седмицата на Часа на Земята (най-мащабното събитие, посветено на опазването на планетата, организирано от WWF) ИКЕА представя VÄXELBRUK – колекция, частично създадена от рециклирани униформи на служители, събрани от магазините на бранда в цяла Европа. Чрез този пилотен проект шведската компания си поставя за цел да проучи начините, по които може да вдъхне втори живот на използваните дрехи и да управлява процесите на рециклиране в рамките на веригата си за създаване на стойност. 

От 2020 г. до 2022 г. ИКЕА представи нов дизайн на облекло за своите служители по света, като междувременно събра множество палети със стари униформи от магазините си в Европа. Това послужи като отправна точка за пилотния проект, чрез който компанията проучи как използваните униформи на служителите могат да бъдат превърнати във вторични суровини и как да се разработят и управляват всички етапи от процеса на рециклиране – от събирането на текстилните отпадъци до производството на нови продукти. 

Колекцията VÄXELBRUK съдържа 16 текстилни продукта, сред които завеси, калъфки за възглавници, хавлии и чанти. Те са изработени с помощта на влакна, рециклирани от събраните униформи. За да се осигурят желаните цветови изражения и необходимите стандарти за качество, тези влакна са смесени с други материали, например рециклиран полиестер от използвани PET бутилки или текстилни отпадъци. В хода на проекта е идентифицирана и партида от дефектни нови облекла на служители, които също са използвани при производството на колекцията.

"За ИКЕА проектът VÄXELBRUK беше възможност за задълбочено проучване на процесите на рециклиране. Трябваше да се ориентираме в доста сложна обстановка по отношение на изискванията, законодателството и логистиката. Проектът донесе много интердисциплинарни познания – не само по отношение на текстила. Ние споделяме тези знания, за да ги използваме в работата си –  от веригата за доставки до разработването на продуктите и дизайна", споделя Лука Клеричи, ръководител „Нов бизнес и иновации“ в ИКЕА.

VÄXELBRUK е налична в ИКЕА София и ИКЕА Варна, както и онлайн на IKEA.bg.

Повече за колекцията може да откриете на сайта на ИКЕА: https://www.ikea.bg/collections/vaxelbruk 

 

За ИКЕА

ИКЕА предлага добре проектирано, функционално и достъпно, висококачествено обзавеждане на дома, произведено с грижа за хората и околната среда. Има няколко компании с различни собственици, работещи под марката ИКЕА, всички споделящи една и съща визия: да се създаде по-добро всекидневие за много хора. ИКЕА е основана в Швеция през 1943 година.

За Housemarket

ИКЕА влиза на българския пазар през 2011 г. чрез българското дружество на компанията Housemarket S.A, част от Fourlis Group, която по силата на франчайз договор държи правата за търговска дейност под марката ИКЕА на териториите на Гърция и Кипър.

Относно франчайз системата на ИКЕА

Ритейл бизнесът на IKEA се управлява чрез франчайз система с франчайзополучатели, които имат право да предлагат и продават продуктовата гама на ИКЕА в рамките на определени географски територии. Inter IKEA Systems B.V. е собственик на концепцията ИКЕА и световен франчайзодател, който също така възлага на различни ИКЕА компании да разработват и предлагат продуктовата гама, както и да доставят комуникационни решения. Днес 12 различни групи компании имат право да притежават и управляват канали за продажба на ИКЕА съгласно франчайз споразумения с Inter IKEA Systems B.V.

Относно Inter IKEA Group

Inter IKEA Group включва Inter IKEA Systems B.V., IKEA of Sweden AB, IKEA Supply AG и IKEA Industry AB. Inter IKEA Holding B.V. е холдинговата компания на Inter IKEA Group.

Следете всичко около ИКЕА тук: Website, Facebook, YouTube и Instagram 

Обратно към всички новини от агенциите