Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Топ 10 на най-продаваните книги на Издателството на Нов български университет


Център за книгата, Нов български университет


Топ 10 на най-продаваните книги на Издателството на Нов български университет

Център за книгата представя най-купуваните книги на Издателството на Нов български университет през февруари 2024 г. Класация Топ 10 се поддържа в сайта Електронен каталог на изданията на НБУ. Център за книгата организира представяния на изданията на Нов български университет, видеата могат да се гледат в едноименната фейсбук страница и в ютюб канала New Bulgarian University. 

Топ 10 за февруари 2024 г.:

1. „Здравейте! : Учебник по български език за чужденци : А1 - А2“ + Компактдиск от Галина Куртева, Кръстинка Бумбарова, Стефка Бъчварова, 53.00 лв.
Учебникът „Здравейте!“ представлява част от цялостен курс по български език за чужденци, съставен в съответствие с Европейската езикова рамка. Информацията покрива ниво А1+ и ниво А2+. Съдържа лексикален и граматичен материал, необходим за създаването на основните езикови компетентности за ниво А1 според Общата езикова рамка на ЕС. Методиката предполага работа с преподавател.

2. „Здравейте! : Учебник по български език за чужденци : В1 - В2 + Компактдиск“ от Галина Куртева, Кръстинка Бумбарова, Стефка Бъчварова, 57.00 лв.
Представеният учебник е втора част и естествено продължение на добре познатия и утвърден учебник „Здравейте“ – първа част, който вече повече от три години се прилага в обучението по български език на чужденци. Втората част продължава представянето на граматични, лексикални и комуникативни знания и умения в усвояването на български език като чужд. Надграждат се знанията от ниво А1-А2 и се развиват до ниво В1-В2, съгласно Европейската езикова рамка в чуждоезиковото обучение. Учебникът е предвиден главно за обучение на студенти във ВУЗ, но също така би могъл да се използва и при всяко обучение по български език като чужд. Методиката на учебния комплект предполага работа с преподавател, но е възможно и самостоятелно изучаване. Той представя особеностите на българския език и дава социокултурна информация за България. Подбрани са основни и типични комуникативни ситуации, които отразяват съвременните реалии при общуване на хората в България.

3. „Артикулационни нарушения : Ръководство за терапия“ от Екатерина Тодорова, 30.00 лв.
Книгата е трето допълнено и преработено издание. Резултат е от дългогодишна клинична, теоретична и преподавателска работа на автора. Описва теоретичната и терапевтичната рамка на специфичните нарушения в артикулацията, фонетиката и фонологията на българския език. Представени са конкретни терапевтични стратегии и етапи на логопедичната интервенция при артикулационни нарушения; артикулационната и акустичната характеристика на нормативните фонеми; видовете неправилна артикулация; методите за постановка, автоматизация и диференциация на нарушените звукове. Ръководството предлага конкретен лингвистичен материал и логопедични упражнения за преодоляване на артикулационните нарушения. То е полезно за клиничната работата на логопеди и представлява интерес за всички, които се интересуват от правилната реч на децата.

4. „Програми за терапия на заекване : Практики, основани на доказателства“ от Маргарита Станкова, 16.00 лв. 
Книгата съдържа въведение в теорията на заекването - дефиниции, прояви, етиология и модели на развитие. От позицията "практики, основани на доказателства" са представени програмите за терапия, като са разделени според възрастовите групи - деца в предучилищна и училищна възраст и възрастни. Книгата предлага и протоколи за оценка, които могат да се използват в практиката на специалистите, работещи с деца и възрастни с флуентни нарушения.

5. „Красивите букви : Кратка история на шрифта и практическа калиграфия“ от Захарина Петрова-Проданова, 59.00 лв.
Книгата е предназначена за тесен кръг читатели, сред които студенти и ученици по визуални изкуства, графични и шрифтови дизайнери и художници с интерес към изкуството на шрифта и калиграфията. Приложението ù може да бъде голямо и разнообразно – от творчески активности с висока художествена стойност, през създаване на съвременни дигитални шрифтове,  – до личностно израстване и арт терапия. В нея теорията и практиката взаимно се допълват, като всеки от включените шрифтове започва с кратко въведение с исторически характер, описание на най-важните му особености и всички необходими детайли за практическо усвояване.
Образците са подредени хронологично и са обособени в три по-големи групи: Античност и Средновековие, Ренесанс и Барок, и Старобългарски шрифтове от периода IX–XVIII век. Общият им брой е 35, от които 12 на латиница и 23 – на кирилица. Всички кирилски адаптации на латинските шрифтове са съобразени с т.н. стандарт българска форма на кирилица.

6. „Освен терора : Моделиране на новия писател на НРБ 1944 – 1956“ от  Пламен Дойнов, 27.00 лв.
Книгата проследява събития и процеси, анализира модели и механизми, чрез които се появява, създава и дооформя социалният образ на новия писател в Народна република България между 1944 и 1956 г. Разказите за чистката в обществото и в Съюза на писателите в месеците след Девети, арестите и процесите на Народния съд срещу хора на словото, цялата система от репресии се надграждат от описания и анализи на фазите на приобщаването, (пре)възпитанието и преобразяването, в които кристализира образът на държавния писател – служител на тоталитарната република. Книга за многоликото присъствие на терора в българската литература, но и за фигури, сенки, думи и действия, мяркащи се зад кървавата му завеса в амалгама от репресии, страхове, привилегии, марксистко-ленинска просвета, писане по партийно-държавна поръчка, планово държавно книгоиздаване, цензурни забрани и позволения, официални почести и пр. Така новият писател на НРБ се откроява като образцов инструмент за литературно производство на социалистически реализъм. Едно битие в творческа несвобода, в страх, труд и радост. Освен терора.

7. „Българско стихознание : Образци на критиката : Кн. 1“ от Мирослав Янакиев, 30.00 лв.
Книгата представлява опит да се илюстрира чрез конкретни анализи на български стихови творби предлаганият от автора метод за точно описание на стиховата ритмика. Разяснени са говорните основи на българската стихова система. Направените анализи ще бъдат полезни за всички, които се интересуват от българския стихов ритъм.
Поредицата „Образци на критиката“ включва значими произведения на българската литературна критика, които не са преиздавани отдавна и са трудно откриваеми или постоянно заети в читалните.
Също така в тази поредица ще срещнете текстове на литературната критика, за които се знае, че са важни, но не са издавани и съществуват само в архивите на авторите.

8. „Балнеологичен, СПА и уелнес туризъм“ от Милена Караилиева и Теодора Ризова, 25.00 лв.
Обект на изследване е балнеологичният, СПА и уелнес туризмът и техният потенциал за развитие на туризма в България, като за целта са разгледани особеностите и предпоставките за неговото възникване и развитие и съответно асортимента услуги, предлагани в тях. Анализирани са тенденциите в развитието, търсенето и предлагането на този вид услуги, визирани са основните проблеми в сектора и са очертани възможните перспективи за развитие. Решението на всички тези фундаментални проблеми е формирането на устойчив туристически продукт на местно, регионално и национално равнище. Перспективите за развитие на този вид туризъм са свързани със задълбочени познания за традициите в развитието му и в ефективното и рационално използване на ресурсния потенциал за развитие на балнеологичен, СПА и уелнес туризъм, което определя актуалността и значимостта на разглежданата тематика.

9. „Въведение във финансите“ от Ренета Димитрова, 15.00 лв.
Учебникът представя теми, свързани с паричните потоци и различните участници във финансовото стопанство - държавата, общините, предприятията и гражданите. По тази причина финансите са разграничени в три основни групи: финансови пазари, публични финанси и корпоративни финанси. Раздел „Пари, финансови пазари и финансови институции“ изследва парите, финансовите пазари, банките и небанковите финансови институции. Раздел „Публични финанси“ представя публичните финанси, публичното стопанство, държавния бюджет, данъците и таксите. Раздел „Корпоративни финанси“ разглежда финансите на предприятието, елементите на решението за инвестиране, дългосрочното и краткосрочното финансиране на предприятието, както и неговия финансов анализ. Всяка глава на учебника съдържа ключови думи и основна литература по темите.

10. „Диатриби“ от Епиктет, превод от старогръцки език Богдан Богданов, 22.00 лв.
Епиктет: Всяка голяма възможност е опасна в началото. Човек трябва да издържа на това според силите си. Едни неща са съобразно природата, но други не са подходящи за болен от охтика. Упражнявай се да живееш като болен, за да можеш един ден да живееш като здрав. Гладувай и пий вода. Въздържай се известно време напълно от желаене, за да можеш един ден и да пожелаеш разумно. Разумно означава, ако имаш нещо добро в себе си, да пожелаеш правилно… Вдигате се и ходите в Олимпия, за да видите творбата на Фидий всеки смята, че ако умре, без да я види, това би било несполука за него. Тогава защо не направите нужното за творенията, които са ви пред очите там, където сте и откъдето няма нужда да ходите другаде? Защо не пожелаете да видите и да разберете тези творения, след като нямате представа нито кои сте, нито за какво сте се родили, нито какъв е смисълът на този спектакъл, до който сте допуснати?

10. „Здравейте! Учебник по български език за чужденци, С1-С1+“ от Галина Куртева и Дейвид Кируан, 49.90 лв.
Третата и последна част от проекта на Нов български университет за цялостен курс по български език за чужденци. Учебникът обхваща ниво С1 и ниво С1+, и е предназначена за учещи се – за студенти, курсисти и за всички, които вече са покрили предишните нива.
Методиката на учебния комплект „Здравейте“ предполага работа с преподавател, но на това ниво е възможно и самостоятелно изучаване. Целта на авторите е студентите да придобият високопрофесионални езикови умения при слушане, четене, говорене и писане. Учебните раздели следват прогресията на комуникативната компетентност на съвременния български език. Граматиката е по-слабо застъпена и присъства повече имплицитно, отколкото чрез подробни граматични обяснения. Акцентът е поставен изцяло върху работата за разширяване и обогатяване на лексиката и фразеологията на студентите, на стилистичните и синтактични особености на езика, за постигане на по-висока комуникативна компетентност.

Обратно към всички новини от агенциите