Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Жените учени имат само 1 месец да кандидатстват за наградата „За жените в науката“ от 5000 евро


M3 Communications Group, Inc.


Жените учени имат само 1 месец да кандидатстват за наградата „За жените в науката“ от 5000 евро

Българските жени учени имат още 31 дни да се включат в програмата „За жените в науката“ за 2024 г. За 14-а поредна година реномираният конкурс ще отличи трите най-талантливи изследователки у нас в сферата на природните науки с по 5000 евро всяка. Крайният срок е до 31 март 2024 г., в който дамите трябва да изпратят своята кандидатура с авторска научна идея. Освен финансов стимул за научните им постижения, наградите „За жените в науката“ целят също да насърчат цялостното развитие на науката в страната и реализирането на повече иновативни проекти с потенциално национално или глобално значение.

В тазгодишното издание на Националната програма „За жените в науката“ у нас могат да кандидатстват дами учени от цялата страна. Необходими изисквания са те да бъдат на възраст до 35 години, да са докторанти или вече да са защитили докторска степен, да се занимават с изследвания в сферата на природните науки и да разработят свой иновативен научен проект с потенциално национално или глобално значение. 

Подробна информация за конкурса е достъпна на официалния сайт на програмата: www.zajenitevnaukata.bg. Кандидатите трябва да изпратят своите апликации и документи за участие по електронен път на: unesco-bg@mfa.bg с копие до stanislava.nishkova@mfa.bg и forwomeninscience.adba@loreal.com. Крайният срок за изпращане на кандидатурите е 23:59 ч. на 31 март 2024 г.

Националната програма „За жените в науката“ е уникален за България и света конкурс. В България той се провежда от 2010 г. насам в партньорство между Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Националната комисия за ЮНЕСКО в България и L'Oréal България. За тези 14 години програмата успя да се наложи като един от най-престижните и очаквани научни конкурси в страната и да отличи 36 великолепни дами за техния впечатляващ научен потенциал, постижения и любов към изследователската дейност с общ награден фонд от 180 000 евро. През 2023 г. по време на официална церемония бяха отличени д-р Николета Кирчева, д-р Росита Кокотанекова и д-р Росица Паунова. Повече информация за техните проекти и кариери може да намерите в специалната дигитална брошура тук.

Всяка година кандидатурите по програмата се оценяват от експертно жури, състоящо се от водещи специалисти от научната гилдия в страната. Победителките за 2024 г. ще бъдат обявени на официална церемония през ноември, след която ще получат и наградите си от по 5000 евро, предназначени да подпомогнат тяхната изследователска дейност в България. В глобален план програмата цели да повиши броя на дамите в науката (едва 33%* от учените в света са жени и само 3% от Нобеловите награди за наука са били присъждани на дами) и да постигне полово равенство в тази сфера.

 

*Научен репорт на UNESCO с прогноза за 2030 г.

Обратно към всички новини от агенциите