Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Топ 10 на най-продаваните книги на Издателството на Нов български университет


Център за книгата, Нов български университет


Топ 10 на най-продаваните книги на Издателството на Нов български университет

Център за книгата представя най-купуваните книги на Издателството на Нов български университет през януари 2024 г. Класация Топ 10 се поддържа в сайта Електронен каталог на изданията на НБУ. Център за книгата организира представяния на изданията на Нов български университет, видеата могат да се гледат в едноименната фейсбук страница и в ютюб канала New Bulgarian University. 

Топ 10 за януари 2024 г.:

1. „Здравейте! : Учебник по български език за чужденци : А1 - А2“ + Компактдиск от Галина Куртева, Кръстинка Бумбарова, Стефка Бъчварова, 53.00 лв.
Учебникът „Здравейте!“ представлява част от цялостен курс по български език за чужденци, съставен в съответствие с Европейската езикова рамка. Информацията покрива ниво А1+ и ниво А2+. Съдържа лексикален и граматичен материал, необходим за създаването на основните езикови компетентности за ниво А1 според Общата езикова рамка на ЕС. Методиката предполага работа с преподавател.

2. „Здравейте! : Учебник по български език за чужденци : В1 - В2 + Компактдиск“ от Галина Куртева, Кръстинка Бумбарова, Стефка Бъчварова, 55.00 лв.
Представеният учебник е втора част и естествено продължение на добре познатия и утвърден учебник „Здравейте“ – първа част, който вече повече от три години се прилага в обучението по български език на чужденци. Втората част продължава представянето на граматични, лексикални и комуникативни знания и умения в усвояването на български език като чужд. Надграждат се знанията от ниво А1-А2 и се развиват до ниво В1-В2, съгласно Европейската езикова рамка в чуждоезиковото обучение. Учебникът е предвиден главно за обучение на студенти във ВУЗ, но също така би могъл да се използва и при всяко обучение по български език като чужд. Методиката на учебния комплект предполага работа с преподавател, но е възможно и самостоятелно изучаване. Той представя особеностите на българския език и дава социокултурна информация за България. Подбрани са основни и типични комуникативни ситуации, които отразяват съвременните реалии при общуване на хората в България.

3. „Красивите букви : Кратка история на шрифта и практическа калиграфия“ от Захарина Петрова-Проданова, 59.00 лв.
Книгата е предназначена за тесен кръг читатели, сред които студенти и ученици по визуални изкуства, графични и шрифтови дизайнери и художници с интерес към изкуството на шрифта и калиграфията. Приложението ù може да бъде голямо и разнообразно – от творчески активности с висока художествена стойност, през създаване на съвременни дигитални шрифтове,  – до личностно израстване и арт терапия. В нея теорията и практиката взаимно се допълват, като всеки от включените шрифтове започва с кратко въведение с исторически характер, описание на най-важните му особености и всички необходими детайли за практическо усвояване.
Образците са подредени хронологично и са обособени в три по-големи групи: Античност и Средновековие, Ренесанс и Барок, и Старобългарски шрифтове от периода IX–XVIII век. Общият им брой е 35, от които 12 на латиница и 23 – на кирилица. Всички кирилски адаптации на латинските шрифтове са съобразени с т.н. стандарт българска форма на кирилица.

4. „Артикулационни нарушения : Ръководство за терапия“ от Екатерина Тодорова, 30.00 лв.
Книгата е трето допълнено и преработено издание. Резултат е от дългогодишна клинична, теоретична и преподавателска работа на автора. Описва теоретичната и терапевтичната рамка на специфичните нарушения в артикулацията, фонетиката и фонологията на българския език. Представени са конкретни терапевтични стратегии и етапи на логопедичната интервенция при артикулационни нарушения; артикулационната и акустичната характеристика на нормативните фонеми; видовете неправилна артикулация; методите за постановка, автоматизация и диференциация на нарушените звукове. Ръководството предлага конкретен лингвистичен материал и логопедични упражнения за преодоляване на артикулационните нарушения. То е полезно за клиничната работата на логопеди и представлява интерес за всички, които се интересуват от правилната реч на децата.

5. „Дислексия : Специфични нарушения на способността за учене“ от Екатерина Тодорова, 25.00 лв.
Книгата е резултат от дългогодишната клинична, теоретична и преподавателска работа на автора. Представя теоретичен модел в полза на разбирането на различен тип преработка и на информация при дислексия. Публикувани са резултати от проведени изследвания, отнасящи се до различни области на когнитивното функциониране, както и до особености на психо-социално функционално. Представен е съвременен диференциално-диагностичен модел в областта на нарушенията в ученето и научаването. Предположен е актуализиран модел за оценка на дислексичното поведение. Монографията е предназначена за логопеди и психолози, но и предоставя полезна информация за специалисти от други научни области, които се интересуват от атипичното развитие в детска възраст. Този труд може да служи и като учебно четиво за студенти бакалавърски, магистърски и докторски програми, които имат отношения към нарушенията на развитието.

6. „Държавата“ от Платон в превод от старогръцки език на Георги Гочев, научна редакция на Богдан Богданов, 29.00 лв.
Повече от тридесет години след първия превод на български език, най-важното произведение на Платон излиза в нов български превод от старогръцки, снабден с подробен предговор, коментар и индекс на понятията.
Георги Гочев: Така че нека читателят, който пристъпва към прочита на Платоновата Държава, да я чете по възможност двойно. Да чете поредицата от определения, които му се дават, да харесва или да критикува симетричния свят, който му се представя, но да не изпуска и движенията в живата човешка сцена, която се разиграва пред очите му. Платон много държи на това, че философията не е догматична или кабинетна наука, а жив разговор по смисъла на общите неща, които ни вълнуват. В този разговор трябва да има последователност и ред, но за да бъде истински – трябва да има и хаос.

7. „Програми за терапия на заекване : Практики, основани на доказателства“ от Маргарита Станкова, 16.00 лв.
Книгата съдържа въведение в теорията на заекването - дефиниции, прояви, етиология и модели на развитие. От позицията "практики, основани на доказателства" са представени програмите за терапия, като са разделени според възрастовите групи - деца в предучилищна и училищна възраст и възрастни. Книгата предлага и протоколи за оценка, които могат да се използват в практиката на специалистите, работещи с деца и възрастни с флуентни нарушения.

8. „Специфични артикулационни нарушения през детството“ от Екатерина Тодорова, 15.00 лв.
Книгата е резултат от дългогодишна клинична, теоретична и преподавателска работа на авторката в областта на говорната и езиковата патология. Систематизирани са моделите за интерпретация на специфичните нарушения във фонетиката на българския език и се уточнява взаимодействието на ненормативното говорно поведение с други области на функциониране - емоционално, поведенческо и социално. Представено е собствено епидемиологично проучване, което установява социалната значимост и разпространението на артикулационните нарушения, както и подпомага оптимизирането на оценката и характеристиката на атипичното артикулационно поведение с цел подобряване на ефективността на специализираните интервенции и предлаганите услуги за тези деца.

9. „Моите мемоари“ от Георги Фотев, 35.00 лв.
Всяка биография е вписана в историята. Значителна или незначителна, биографията говори за времето си, за обществото, доколкото можем да слушаме, да четем и да интерпретираме. Дали една автобиография или автопортрет заслужават внимание, не е работа да съди или няма значение това, което си мисли и си представя авторът. Всичко е между две абсолютни граници - раждането и смъртта. Раждането е чудо на чудесата. То е първа и винаги уникална среща между природното и свръхприродното. В това е чудото. Смъртта е радикалното предизвикателство да търсим цял живот смисъла на живота. „Моите мемоари“ е разказ за моето търсене. Проф. Георги Фотев е почетен професор и сенатор на Нов български университет.

10. „Българско стихознание : Образци на критиката : Кн. 1“ от Мирослав Янакиев, 30.00 лв.
Книгата представлява опит да се илюстрира чрез конкретни анализи на български стихови творби предлаганият от автора метод за точно описание на стиховата ритмика. Разяснени са говорните основи на българската стихова система. Направените анализи ще бъдат полезни за всички, които се интересуват от българския стихов ритъм.
Поредицата „Образци на критиката“ включва значими произведения на българската литературна критика, които не са преиздавани отдавна и са трудно откриваеми или постоянно заети в читалните.
Също така в тази поредица ще срещнете текстове на литературната критика, за които се знае, че са важни, но не са издавани и съществуват само в архивите на авторите.

10. „Здравейте! Учебник по български език за чужденци, С1-С1+“ от Галина Куртева и Дейвид Кируан, 49.90 лв.
Третата и последна част от проекта на Нов български университет за цялостен курс по български език за чужденци. Учебникът обхваща ниво С1 и ниво С1+ и е предназначена за учещи се – за студенти, курсисти и за всички, които вече са покрили предишните нива.
Методиката на учебния комплект „Здравейте“ предполага работа с преподавател, но на това ниво е възможно и самостоятелно изучаване. Целта на авторите е студентите да придобият високопрофесионални езикови умения при слушане, четене, говорене и писане. Учебните раздели следват прогресията на комуникативната компетентност на съвременния български език. Граматиката е по-слабо застъпена и присъства повече имплицитно, отколкото чрез подробни граматични обяснения. Акцентът е поставен изцяло върху работата за разширяване и обогатяване на лексиката и фразеологията на студентите, на стилистичните и синтактични особености на езика, за постигане на по-висока комуникативна компетентност.

10. „Къщите говорят“, текст Мариана Екимова-Мелнишка; сн. Александър Н. Геров, 35.00 лв.
Представените житейски истории на десетки известни българи с техните професионални пътища и драми обогатяват първоначалното намерение на Мариана Екимова-Мелнишка да разкрие единствено съдбата на старите къщи. Личните посещения на градовете, обикалянето на домове-паметници, срещите с наследници или съвременници, познавали техните собственици, проучването из библиотеки и музеи - всичко това надгражда идеята на авторката само да покаже уникалните къщи като архитектурни образци или като знакови за българската история сгради. Тя „отваря“ вратите им и ги кара да „говорят“ - за легендите, събитията и хората, които са ги оживявали. Така и в трите части на текста се възкресяват не само славни и страшни времена или забележителни постижения в културата, но и имената на интелектуалци, творци, герои и политици, свързани с националното ни наследство и с европейската история. Почти 300 авторски снимки на Александър Геров допълват по великолепен начин описанията на стотици къщи, разкриват красотата им и ги подреждат в паметта на градовете като картини на спомените. Посланието на „Къщите говорят“ е осмислено през призмата на съвременността, в диалог с отминалото време и поставя множество въпроси, отговор на които, за съжаление, и днешното време не дава...

10. „От симптома към диагнозата в логопедичната практика“ от Виолета Боянова, 17.00 лв.
Книгата представя основни принципи на диагностичния процес в логопедията; съвременни методи за операционализиране на оценката при различни когнитивни функции и мястото им в комплексната диагностика; етапите на диференциално-диагностичния процес, като ги илюстрира с богат набор от анализ на клинично интересни случаи; основни маркери за диференциране на отделните комуникативни нарушения в логопедията; резултати от проучване на хемисфериалната латерализация при деца с дисфазия на развитието и техните родители; етиопатогенетичните механизми за поява на дисфазия на развитието с акцент върху хередитарния характер на част от носителите на това развитийно нарушение.

 

 

Обратно към всички новини от агенциите