Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

В Пловдив, Хасково, Райново, Куртово Конаре, Велинград и Чепеларе ще се реализират проекти за близо 76 хил. лв. по инициативата „Ти и Lidl за нашето утре“


d:istinkt


В Пловдив, Хасково, Райново, Куртово Конаре, Велинград и Чепеларе ще се реализират проекти за близо  76 хил. лв. по инициативата „Ти и Lidl за нашето утре“

Осем проекта на неправителствени организации, медии и младежи в Южен централен регион получиха финансиране от 76 хил. лв. в шестото издание на инициативата „Ти и Lidl за нашето утре“. Това е най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България, в която ритейлърът дарява средства за реализирането на значими идеи на граждански организации, медии, журналисти и младежки групи. 

Одобрените проекти в региона са от Пловдив Хасково, Райново, Куртово Конаре, Велинград и Чепеларе, като Райново и Чепеларе за първи път ще се реализират проекти по програмата на Лидл България. 

Проектът от гр. Чепеларе е иницииран от младежи под 18 г. възраст – това е възможност, която „Ти и Lidl за нашето утре“ за първи път предоставя. 

Той е озаглавен  „Обичам киното и аз участвам, за да се науча!“ и с дарените от Лидл България 5 хил. лв. осем младежки екипа ще създадат 8 кратки документални филмчета и интервюта, които ще имат  премиери в Чепеларе и прилежащите на общината села – Хвойна, Павелско, Забърдо, Богутево, Малево и Орехово. Очакваният брой зрители, в това число и ученици от средните училища в Чепеларе и общината е над 3000.

В другото ново за инициативата населено място – Райново – ще се изпълнява проект от  тематичната област #BeGreen за опазване на околната среда. Той е на Народно читалище "Марица - 2008"- Райново и с предвижда дейности за опазване на едно от двете известни находища на българския ендемит Маноловска гърлица, която е критично застрашен вид.  Находището се намира в защитена местност „Пропаднало блато“ на територията на Община Димитровград и е открито с помощта на клуба по орнитология при читалището. Проектът е финансиран със сумата от 14.8 хил. лв.

Три от одобрените проекти в региона попадат в    нова тематична област на програмата #BeVocal, за медийни и журналистически проекти. Сред тях са проектът на "Вестник "Темпо" -ВЕЛИНГРАД, който получава 6,4 хил. лв., за да разкаже в поредица от материали за „Големите дарители на Велинград“. Със същата сума е финансирана и проектната идея на пловдивската телевизия "Тракия" - САТ ТВ  „ЗАПОМНЕТЕ ПЛОВДИВ - 2024“, която предвижда в 10 предавания, с помощта на зрителите да бъдат събирани спомени за града и за начина на живот в миналото. С финансиране от близо 7 хил. лв. друга пловдивска медия – списанието „Нула32“ ще реализира проекта си "Паметта на храната". В онлайн рубриката чрез срещи с кулинари, етнолози, историци, градски летописци и граждани, пазители на стари семейни рецепти ще разказва за многообразното вкусово и етническо богатство на Пловдив.

В Хасково ще се реализира проект, който попада другата нова за инициативата категория - #BeFair за социално приобщаване и равенство. Това е „Разбирам те и те подкрепям“ на сдружение „Шанс и закрила“- Хасково. С финансирането от 12,3 хил. лв.  той си поставя за цел да допринесе за увеличаване на възможностите на деца от уязвими общности за социално включване, като им помогне да изградят емоционални и социални компетенции. 

Останалите два одобрени проекта от региона са в темата в #BeLocal – култура, изкуство и историческо наследство. Народно читалище „Любен Каравелов 1897” - Куртово Конаре ще реализира идеята си за „Мултикултурен диалог чрез изкуство“, като представи традициите, обичаите, музиката и кухнята на чужденците, живеещи в селото по време на „Куртово Конаре Фест“. За целта проектът получава финансиране от 11,4 хил. лв. 

Фондация “ЛокалФууд.бг” спечели одобрението на журито и 12,8 хил. лв.  с проект, озаглавен „Tasty Rural Trakia“. Той ще представи  местната гастрономическа култура на Тракия по атрактивен начин за развиващата се Генерация Z.

Общо за всичките шест издания на „Ти и Lidl за нашето утре“ от 2017 г. досега, финансираните проекти в Южен централен регион са 29, с фонд от 238 хил. лв., а въздействието, което оказват достига до близо 230 хил. души.

 

Пълната информация за конкурса и изпълнението на проектите може да бъде намерена в платформата на инициативата.

Обратно към всички новини от агенциите