Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Над 62 хил. лв. получават 6 проекта от Бургас, Стара Загора, Синеморец, Крушаре и Карнобат от инициативата „Ти и Lidl за нашето утре“


d:istinkt


Над 62 хил. лв. получават  6 проекта от Бургас, Стара Загора, Синеморец, Крушаре и Карнобат от инициативата „Ти и Lidl за нашето утре“

Шест проекта на неправителствени организации в Югоизточен регион получиха финансиране от над 62 хил. лв. в новото издание на инициативата „Ти и Lidl за нашето утре“. Това е най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България, в която ритейлърът дарява средства за реализирането на значими идеи на граждански организации, медии, журналисти и младежки групи. 

Финансираните проекти в региона са на читалища и училища от Бургас, Синеморец, Крушаре и Карнобат, както и на неправителствена организация от Стара Загора. В три от населените места за първи път ще се реализират проекти по „Ти и Lidl за нашето утре ” – Карнобат, Крушаре и Синеморец.

Другата новост е, че в Югоизточен регион ще се реализира един от трите проекта на младежки групи по програмата. Тази година младежи под 18-годишна възраст имаха право да кандидатстват за финансиране със свои идеи в петте области на инициативата.  

Една от трите отличени идеи на младежки групи по програмата е на ученици от Карнобат. Те спечелиха финансиране от 4 хил.  лв. в категорията #BeGreen за опазване на околната среда, с проект “Филамент за 3D принтер“. Намерението им е да събират, подготвят и рециклират пластмасови бутилки, за да получат нишка /филамент/, която да използват като консуматив за 3D принтера в училище.  

Проектът „Зелено читалище“ на Народно читалище „Любен Каравелов 1940“ - Бургас също е в тематичната област #BeGreen . Той получи 10,7 хил. лв. за създаване и обгрижване на 64 кв.м. зелено пространство пред читалището, за провеждане на образователни презентации и дискусии; създаване на еко-проекти;  фотоконкурс за красивото и грозното в градската среда, както и за организиране на библиотечна колекция „Екология“ в читалищната библиотека. 

В областта #BeActive е и проектът „Бъди активен – бъди здрав!“ на училищното настоятелство към ОУ „Христо Ботев" - Бургас. Той получи 13,6 хил. лв., за да промени  нагласите на учениците за организиране на деня чрез повече движение. Предвижда четири дейности, обхващащи голямата част от ежедневието на децата – активност сутрин, през междучасията, през уикендите и спортуване заедно с родителите.

Останалите три проекта в региона са от тематичната област #BeLocal.

Сдружение „Творчески колектив НА УЛИЦАТА” - Стара Загора спечели финансиране от 14,7 хил. лв. за проекта си „Изкуство НА ЗЕЛЕНО“. Той ще надгради проведения през миналата година фестивал за изкуство, спорт и урбанизъм „На зелено“, като го превърне в многомесечна програма с образователен и приобщаващ ефект. 

Проектът на Народно читалище "Искра - 1929" – Крушаре, Сливенско „Покажи ми бабо, разкажи ми дядо“ ще разказва за тайнството на българския фолклор на достъпен и разбираем за съвременното поколение език. Проектът ще се реализира с  5,8 хил. лв. лв.

Народно читалище „Синева“ - Синеморец получи финансиране от 13,6 хил. лв. за проекта „Синеморски смокинови истории“. Идеята му е да създава  уникално културно преживяване в селото, базирано на местен символ – смокинята. Ще пресъздава традициите и културното наследство в района и ще предоставя достъп до съвременно изкуство за местната общност и гости на селото с творчески ателиета, летни кино прожекции на анимационни и късометражни филми; кулинарна работилница и кулинарен тур;  ботанически и културно-исторически беседи и  интерактивно музикално представление. 

Общо за всичките шест издания на „Ти и Lidl за нашето утре“ от 2017 г. досега финансираните проекти в Югоизточен регион са 25, с фонд от 215 хил. лв., а тяхното въздействие достига до 85 хил. души.

 

Пълната информация за конкурса и изпълнението на проектите може да бъде намерена в платформата на инициативата.

 

Обратно към всички новини от агенциите