Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

БНР ОТКРИВА ИЗЛОЖБА НА ДАРОВИТИ УЧЕНИЦИ НАВРЪХ РОЖДЕНИЯ ДЕН НА МЕДИЯТА


VARBANOV PUBLIC RELATIONS


БНР ОТКРИВА ИЗЛОЖБА НА ДАРОВИТИ УЧЕНИЦИ НАВРЪХ РОЖДЕНИЯ ДЕН НА МЕДИЯТА

Иван Върбанов - София, 24.01.2024 г. /  Експозиция с творби от първото издание на ученическия конкурс „По стъпките на Сирак Скитник" ще бъде представена в БНР на 25.01.2024 г., навръх празника на обществената медия.

Откриването е насрочено за 13:30 ч., като гости на генералния директор на Радиото Милен Митев ще бъде директорът на Националната художествена гимназия "Димитър Добрович" в Сливен - Александър Дойчинов и ученици - лауреати от училището по изкуства към Министерство на културата.

Конкурсът за живописна творба „По стъпките на Сирак Скитник", който се проведе през октомври 2023 г. в Сливен, е организиран от Българското национално радио, Националната художествена гимназия „Димитър Добрович" в Сливен и Градската художествена галерия, като част от инициативите, с които Българското национално радио отбелязва 140-годишнината от рождението и 80-годишнината от смъртта на Сирак Скитник – първи директор на радио София, живописец, художник и театрален критик, и първи председател на Дружеството на художниците (днес СБХ).

Победителите в конкурса бяха наградени на 26 октомври 2023 г. на тържествена церемония в Художествената галерия в Сливен на празника на родния град на Сирака.

Наградите бяха определени от жури с представители на Художествения съвет на НХГ "Димитър Добрович", на Художествената галерия в града и на БНР. Първа награда бе присъдена на Мария Атанасова – ученичка в ХII клас на гимназията, следвана от Александра Иванова (втора награда) и Стела Недялкова (трета награда). С поощрителни награди бяха отличени Лиляна Александрова, Божидара Кикьова, Рената Реджева, Преслава Енчена и Марина Проданова. Награда за цялостно представяне получи Стела Недялкова.

Творбите с картините на даровитите ученици от Националната художествена гимназия "Димитър Добрович" в Сливен са наредени в Мраморното фоайе пред Първо студио на БНР и ще бъдат част от празника на обществената медия, която вечерта на 25 януари ще връчи Голямата награда "Сирак Скитник" и Годишните награди на БНР за 2023 г.

---

Снимка - БНР: Генералният директор на БНР Милен Митев и Мария Атанасова - победител в конкурса

Обратно към всички новини от агенциите