Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

“Чисти училища за светло бъдеще” събра близо 25 тона непотребна хартия


d:istinkt


“Чисти училища за светло бъдеще” събра близо 25 тона непотребна хартия

Чрез кампанията “Чисти училища за светло бъдеще” през 2023 година бяха събрани близо 25 тона излезли от употреба учебници, помагала, тетрадки и непотребна хартия от 29 учебни заведения в цялата страна, голяма част от които членове на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България. 

Инициативата, организирана от издателство “Клет България”, се осъществи за трета поредна година. Тя съчетава едновременно две каузи - опазването на околната среда и подпомагане образованието на децата със специални потребности. В кампанията се включиха училища и езикови центрове от цялата страна, които събраха и предадоха за рециклиране старата и непотребна хартия от своите сгради. 

Средставата, от кампанията са дарени на Център за специална образователна подкрепа (ЦСОП) “Д-р Петър Берон”, гр. Лом. Учебното заведение е бенефициент за втора поредна година. Сумата от предходната кампания е помогнала на екипа на Центъра да закупи преносими компютри, с които преподавателите да подпомогнат работата си с децата. 

“Аз и целият екип сме изключително благодарни за направеното дарение. Радостта, която изпитахме, когато разбрахме, че именно нашият Център е избран за бенефициент за втори път, бе неописуема. Ние работим с деца с различна степен на увреждане, хиперактивни, а голяма част от тях са и невербални или речникът е много беден, а изказът-труден. За тях е трудно да се съсредоточат за повече от 10-15 минути. Със закупените лаптопи улеснихме административната работа на преподавателите, както и обучението на децата. Привличайки вниманието им, чрез слушане на песни и приказки, те се концентрират върху дейността, усвояват нови думи и изразяват емоциите си. Работим и с материалите от “Дигиталната раница”, които са подходящи за деца със СОП.”, споделя директорът на ЦСОП “Д-р Петър Берон”, гр. Лом, г-жа Станчева. 

Центърът разполага с различни кабинети, спрямо нуждите на посещаващите заведението - за терапия на горен и долен крайник, кабинет със сух басейн за лежащи деца, мека стая за децата в криза, сензорен кабинет и други. С направеното дарение тази година, екипът планира да обнови част от уредите и да закупи нови такива за работа с децата.

Един от активните участници в кампанията “Чисти училища за светло бъдеще” е Езикова школа БУК. За трета поредна година участват в инициативата като събират непотребна хартия. В акцията се включват и преподавателите, и децата, които с желание помагат в дейностите. Главен инициатор и движеща сила е Илианна Иванова, администратор и технически сътрудник в школата, която успява да мотивира всички да участват.

“Инициативата “Чисти училища за светло бъдеще” ни завладя мигновено. Рециклирането е нещо, в което трябва да възпитаваме и учим всички деца - да пазят природата, да ценят както собствения си труд, така и този на другите. А когато има чиста кауза, за която да се борят, те стават като пчелички.”, споделя Илианна Иванова.  

Обратно към всички новини от агенциите