Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Борис Бонев предложи Грети Стефанова за председател на СОС


PReporters


Борис Бонев предложи Грети Стефанова за председател на СОС

Най-възрастният общински съветник Грети Стефанова да стане временно председател на Столичния общински съвет (СОС), за да може той все пак да започне да работи. Това предложиха от "Продължаваме промяната - Демократична България" и "Спаси София" (ПП-ДБ и СС) в началото на петия епизод на първото заседание на СОС. На него отново се прави опит за избор на председател на съвета след четири неуспешни опита преди това. 

Грети Стефанова вече повече от месец председателства съвета, тъй като по закон първото му заседание се води от най-възрастния общински съветник, а това продължава до избора на председател. Предложението дойде от Борис Бонев, който до момента беше официалната номинация на ПП-ДБ и СС за председател на общинския съвет. Сега той заяви, че групата му предлага Грети Стефанова да остане и официално начело на съвета до приемането на бюджета на София. През това време щели да продължат разговорите за управленско мнозинство в София. Бонев припомни, че по подобен начин в 48-ото Народно събрание за председател беше избран най-възрастният депутат - Вежди Рашидов. До това решение тогава отново се стигна след блокаж за формиране на мнозинство. За избор на председател на СОС са нужни 31 от общо 61 гласа. 

Темата за демонтажа на Паметника на съветската армия доминира заседанието на общинарите. По-малко от час след началото му съветниците от БСП и "Възраждане" демонстративно напуснаха залата подобно на действията на колегите им в парламента. Двете формации обясниха, че причината е "беззаконието", което се случвало с паметника, известен още като МОЧА. Според Иван Таков от БСП кметът Васи Терзиев трябвало да се намеси и да спре демонтажа на фигурите от монумента, тъй като той нарушавал законите. Позова се на становище на Министерство на културата, което от БСП разпространиха преди дни. От левицата поискаха оставките на областния управител Вяра Тодева, на зам.-областния управител Георги Чичков и на районния кмет на "Средец" Трайчо Трайков. От "Възраждане" пък определиха отношението към МОЧА като "фашистко" и заявиха, че се чували слухове, че разчленяването на фигурите сега е, за да се осуети евентуално мнозинство в София между ПП-ДБ и БСП. И от "Възраждане" и от БСП допуснаха, че в крайна сметка "ГЕРБ ще се мушнат под чаршафите с ПП-ДБ и СС". Това щяло да стане след Нова година, а при такъв сценарий се говорело, че "Спаси София" ще се оттеглят от коалицията, спечелила местните избори. 

В събота кметът Васил Терзиев призова общинския съвет да заработи спешно и предупреди, че има опасност да пострадат големите инфраструктурни проекти и да бъде загубена възможност за финансиране с над 200 милиона лева на водния цикъл на града. Демонтажът на паметника на Съветската армия е причина групата на "БСП за България" да не уважи призива на Терзиев, коментира Ваня Григорова. Групата на "Демократична България - Продължаваме промяната" и "Спаси София" няма нужното мнозинство в Столичния общински съвет. Затова председател не може да бъде избран без подкрепата на ГЕРБ-СДС или "БСП за България".

Обратно към всички новини от агенциите