Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Идея за умна саксия е големият победител в конкурса Solve for Tomorrow на Samsung България


Proximity


Идея за умна саксия е големият победител в конкурса Solve for Tomorrow на Samsung България

По време на специално събитие всички полуфиналисти имаха възможност да представят и защитят идеите си пред авторитетно жури

Отбор Lazy Garden от МГ „Д-р Петър Берон“, Варна, със своята идея за умна саксия бе обявен за големият победител във второто издание на конкурса Solve for Tomorrow на Samsung България. Това се случи по време на финалното събитие на програмата, което се проведе на 9 декември, събота. В него взеха участие всички 9 отбора полуфиналисти във възрастовата група 9. – 12. клас, които в продължение на целия ноември работиха с ментори, за да доразвият и разработят иновативното си решение за подобряване на живота на хората и местните общности. По време на събитието всеки от тях представи идеята си пред авторитетното жури на конкурса и получи сертификати за участие и индивидуални награди от Samsung.

Оценяването на идеите от журито премина на два етапа: демонстрация на прототипа и презентация, въз основа на обявените в Регламента критерии за качеството на идеята: приложение на STEM, въздействие върху общността, ясно решение, както и презентационните  умения и убедително демонстриране на прототипа. В резултат отборът, който събра най-много точки и получи голямата награда – интерактивен 55'' диспей Samsung Flip, бе Lazy Garden. Иновативното решение на учениците предоставя възможност за устойчиво отгледани растения с минимални усилия и време.

За победител в категория „Дигитално бъдеще“ журито определи отбор „Икигай“ от МГ „Баба Тонка“, Русе. Учениците от крайдунавския град предлагат създаването на уебсайт в помощ на ученика при възприемането на нови знания, чрез установена връзка между телефон и компютър и специализиран софтуер. Категорията е изцяло нова за конкурса и имаше за цел да оцени единствено дали решението на проблема в някоя от останалите категории включва прилагането или надграждането на напреднали дигитални технологии, използвани в решения/продукти на Samsung.

Повече от 16 хиляди души се включиха в онлайн гласуването за определяне на победителя на публиката във възрастовата група 9. – 12. клас. Близо 24% от вота бе за отбор „Еко момичета“ от МГ „Акад. Кирил Попов“, Пловдив, и тяхното новаторско предложение за управление на отпадъците, създадено с цел решаване на сериозния проблем с неправилното им изхвърляне.

Изключително оспорвано бе онлайн гласуването във възрастовата група 5. – 8. клас, където за победител бе определен отбор „Помогни с усмивка“ от СУ, „Сава Доброплодни“, Шумен. Младежите предлагат идея за благотворителна платформа за помощ чрез даряване на време, труд и позитивно настроение на деца в нужда, трудноподвижни хора, възрастни, които се нуждаят от помощ, и други.

При най-малките ученици имаше ясно изразен победител и това е отбор IDea от ОУ „Любен Каравелов“, Русе, за който гласуваха близо 60% от публиката. Тяхното предложение е за патерица (шина), изработена от използвани алуминиеви кенове, която улеснява придвижването за хора с двигателни проблеми и има вградено соларно осветление, както и „умен“ бутон за спешна помощ, който подава сигнал на предварително посочени номера и изпраща локация.

В световен план, програмата Solve for Tomorrow съществува от 2010 г. Към 2023 г. тя е достигнала до 2,3 милиона ученици на територията на 65 държави. Инициативата е необикновена възможност за учениците да направят своя положителен принос към обществото, като същевременно развият критичното си мислене, лидерските си способности и интереса си към STEM уменията. 

В България инициативата се развива от средата на 2022 г., когато бе дадено начало на пилотното ѝ издание. В него се включиха над 200 ученици и повече от 60 учители. Във второто издание на конкурса бяха получени над 110 иновативни идеи за решения на проблеми в общността. Всяка от тях бе базирана на знания и умения, свързани с наука, технологии, инженерство и математика (STEM) и дизайн мислене.

Освен конкурса, в рамките на инициативата се проведоха и безплатни обучения по дизайн мислене за учители от цялата страна, чиято цел е подготовката им като фасилитатори и ръководители на проекти, с които младежите могат да участват в конкурса. Обученията се организират от фондация „Образование 5.0“, партньор на Samsung България в този проект. 

###

За Samsung Electronics Co. Ltd.

Samsung Electronics Co. Ltd. вдъхновява света и оформя бъдещето с трансформиращи идеи и технологии, преобразявайки света на телевизорите, смартфоните, носимите устройства, таблетите, фотоапаратите, дигиталните уреди, принтерите, медицинското оборудване, мрежовите системи и полупроводници и LED решенията. Водещи са и в пространството на Internet of Things с отворената платформа SmartThings, широко портфолио от умни устройства и проактивно сътрудничество с различни индустрии. За да откриете повече, моля, посетете нашия официален информационен сайт news.samsung.com.

За Инфино

С екип от 15 ИТ инженери Инфино ежемесечно работи и предлага иновативни софтуерни решения  по проекта Solve for Tomorrow на Samsung. За повече информация: https://www.infinno.com/ 

За Фондация „Образование 5.0“

Мисията на фондацията е развитието на образованието, науката, културата чрез утвърждаване на новите технологии. Дейността й е свързана с организиране на обучения, форуми и събития, издаване и разпространение на учебно и научно съдържание, проучвания и анализи. „Образование 5.0" вярва, че позитивната социална промяна следва да се осъществи благодарение на съвместните усилия на целия граждански сектор, затова организацията цени високо осъществяването на проекти в партньорство. За повече информация: https://edu5.0.bg/

 

Обратно към всички новини от агенциите