Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Чирпан се поклони за поредна година на Моряка


PReporters


Чирпан се поклони  за поредна година на Моряка

На 3 декември се навършиха 102 години от рождението на обичания поет Димитър Данаилов. По традиция пред паметния знак на Моряка в парк „Яворов” се събраха негови съграждани, приятели и представители на общинското ръководство на Чирпан. Честването започна с изпълнение на стихотворението „Земетръсът” на Димитър Данаилов от четвъртокласничката от СУ "П. К. Яворов" Ирен Радева. 

Последва слово за Данаилов от Делиана Начева – уредник в Къща музей „Пейо К. Яворов”: „Малцина са личностите като Димитър Данаилов (1921-1992 г.), чието име неотлъчно се свързва с името на Къща музей „Пейо К. Яворов”. Огромен е приносът на Данаилов за развитието на музея, както и неговите заслуги на поет и разказвач за утвърждаването на книжовното дело на Яворов и за развитието българската поезия през периода от 60-те до 90-те години на 20 век. Защото Димитър Данаилов не просто присъства в музея тридесет години от неговото съществуване като уредник, той е най-ревностният пазител на Яворовия дух. За това говори и личният му архив, който се съхранява в музея на Яворов в Чирпан. 

От 2019 г. в музея се провежда Общинският ученически конкурс за рецитация на стихотворения на Димитър Данаилов и Павел Матев „Но пак ме споменете със добро”. Тази година се проведе третото издание на конкурса, в който се включиха над 70 ученици от Община Чирпан.” Начева пожела на своите съграждани да следват поетичните послания в творчеството на Моряка и да черпят от мъдростта на словото му.

Обратно към всички новини от агенциите