Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Започна онлайн гласуването за учениците от всички възрастови групи в конкурса Solve for Tomorrow на Samsung България


Proximity


Започна онлайн гласуването за учениците от всички възрастови групи в конкурса Solve for Tomorrow на Samsung България

Вече са ясни полуфиналистите, а победителите във всяка възрастова група ще бъдат обявени на 9 декември

От 1 до 8 декември 2023 г. включително се провежда онлайн гласуването за отборите от всички възрастови групи, взели участие във второто издание на конкурса Solve for Tomorrow на Samsung България. Всеки желаещ да подкрепи някой от отборите може да го направи тук: https://www.solvefortomorrow.bg/samsung-poll/

Още над 30 идеи за решения на проблеми в общността бяха изпратени през ноември, когато се състоя онлайн кандидатстването за учениците от възрастовите групи от 2. – 4 клас и 5. – 8. клас. Представители на училища от общо 8 града изпратиха резюме и видео на своите идеи, които имат за цел да подобрят живота на всички членове на обществото. Всяка от тях е базирана на знания и умения, свързани с наука, технологии, инженерство и математика (STEM) и дизайн мислене. За разлика от надпреварата при най-големите, където най-сериозен интерес продължава да има категорията „Устойчивост“ в екологичното си измерение, тук учениците се вълнуват най-много от проблеми в категорията „Справедливост и социално включване“, към която спадат 43% от всички изпратени предложения. След нея се нарежда категорията „Образование“ с 35%. Експертно жури определи за полуфиналисти общо 3 отбора сред най-малките участници от 2. – 4. клас и 6 отбора от 5. – 8. клас. Те ще се състезават за голямата награда във своята възрастова група. Победителите ще станат ясни на 9 декември, когато ще се проведе финалното събитие за всички участници в състезанието.

Сред учениците от 2. – 4. клас в категорията „Устойчивост“ към финалния етап на конкурса продължиха:

  • School SOS от СУ „Христо Ботев“, Ихтиман, които предложиха разработването на мобилно приложение, имащо за цел да подпомогне ученици в борбата срещу тормоза и насилието в училище.

В категория „Справедливост и социално включване“ това са:

  • IDea от ОУ „Любен Каравелов“, Русе, с предложение за патерица (шина), изработена от използвани алуминиеви кенове, която улеснява придвижването за хора с двигателни проблеми и има вградено соларно осветление, както и „умен“ бутон за спешна помощ, който подава сигнал на предварително посочени номера и изпраща локация.

В категорията „Образование“ избраният отбор е:

  • SuperStars от СУ „Христо Груев Данов“, Пловдив, с идея за образователна игра под формата на „куиз“, за хора, които биха искали да научат повече за историята и живота в града под тепетата.

За полуфиналисти във възрастовата група 5. – 8. клас бяха определени както следва:

В категория „Устойчивост:

  • „Помогни с усмивка“ от СУ, „Сава Доброплодни“, Шумен, дават идея за благотворителна платформа за помощ чрез даряване на време, труд и позитивно настроение на деца в нужда, трудноподвижни хора, възрастни, които се нуждаят от помощ, и други.
  • Trash Fighters от ОУ „Райно Попович“, Карлово, представят предложение за удължаване на живота на използвани найлонови торбички чрез преработването и употребата им в книгоразделители, украса, декорации и други.

В категория „Справедливост и социално включване“:

  • BOEL&CO от МГ „Баба Тонка“, Русе, залагат на интерактивно приложение, което развива у по-малките ученици разбиране за концепциите справедливост и социално включване чрез серия от мини игри с героя Справедливко.
  • Иноватори от ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията“, Бургас, с иновативен проект „Хайде да се движим и забавляваме“, който улеснява и разнообразява ежедневието на хора със специални потребности чрез разработени за целта инструменти.

В категория „Образование“: 

  • Eco Guardians от ЧСУ „Артис“, София, предлагат създаването на образователна настолна игра, съчетаваща наука, технологии и реално рециклиране, която има за цел да помогне на играчите да разберат повече за различните видове отпадъци и правилното им сортиране.
  • Whiz Kids от ЧЕСУ „Дорис Тенеди“, София, с идея за онлайн програма с герои от популярни комикси, анимационни и игрални филми, която помага за по-лесно и ефективно разбиране на учебния материал от деца със специални нужди. 

Видеата на класираните отбори във възрастовите групи от 2. – 4 клас и 5. – 8. клас ще бъдат показани по време на специалното финално събитие на Solve for Tomorrow, което ще се проведе на 9 декември (събота) в София. В рамките на събитието полуфиналистите във възрастовата група от 9. до 12. клас ще представят пред жури работещи прототипи на своите първоначални идеи и ще презентират своя проект пред жури и публика. Победителите ще бъдат обявени в официалната церемония по награждаване в същия ден. 

В световен мащаб състезанието се провежда от 2010 г. и към момента е достигнало до 2,3 милиона ученици в 65 държави. В България за първи път то се проведе през миналата година, когато бяха получени над 80 идеи от общо 22 града. Над 200 ученици и повече от 60 учители се включиха в първото издание на инициативата през 2022. Сред отличените проекти в първото издание на конкурса Solve for Tomorrow на Samsung в страната бяха идеи за „умен“ летателен апарат за проследяване на изменения в околната среда, зелено решение за повторна употреба на вече използвана вода, интерактивно приложение, свързано със забележителностите в града, платформа в помощ на незрящите и такава за намиране на работа от непълнолетни.

Освен конкурса, в рамките на инициативата се проведоха и безплатни обучения по дизайн мислене за учители от цялата страна, чиято цел е подготовката има като фасилитатори и ръководители на проекти, с които младежите могат да участват в конкурса. Обученията се организират от фондация „Образование 5.0“, партньор на Samsung България в този проект. 

###

За Samsung Electronics Co. Ltd.

Samsung Electronics Co. Ltd. вдъхновява света и оформя бъдещето с трансформиращи идеи и технологии, преобразявайки света на телевизорите, смартфоните, носимите устройства, таблетите, фотоапаратите, дигиталните уреди, принтерите, медицинското оборудване, мрежовите системи и полупроводници и LED решенията. Водещи са и в пространството на Internet of Things с отворената платформа SmartThings, широко портфолио от умни устройства и проактивно сътрудничество с различни индустрии. За да откриете повече, моля, посетете нашия официален информационен сайт news.samsung.com.

За Инфино

С екип от 15 ИТ инженери Инфино ежемесечно работи и предлага иновативни софтуерни решения  по проекта Solve for Tomorrow на Samsung. За повече информация: https://www.infinno.com/ 


За Фондация „Образование 5.0“

Мисията на фондацията е развитието на образованието, науката, културата чрез утвърждаване на новите технологии. Дейността й е свързана с организиране на обучения, форуми и събития, издаване и разпространение на учебно и научно съдържание, проучвания и анализи. „Образование 5.0" вярва, че позитивната социална промяна следва да се осъществи благодарение на съвместните усилия на целия граждански сектор, затова организацията цени високо осъществяването на проекти в партньорство. За повече информация: https://edu5.0.bg/

 

Обратно към всички новини от агенциите