Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Конференцията Green Business is Great: Успехът на зелената трансформация зависи от всички нас


Cook Communications


Конференцията Green Business is Great:  Успехът на зелената трансформация зависи от всички нас

София, 17 ноември 2023 – Устойчивото управление е в основата на международното развитие, а зелените политики започват да проявяват отражение в публичния, корпоративния и обществен сектор. Това беше един от изводите от провелата се вчера в София конференция Business is Great на Британско-българската бизнес асоциация (ВВВА). 

Организирана за трета поредна година, конференцията Green Business is Great се фокусира върху аспектите на околната среда и устойчивото управление (ESG), което през последните години добива все по-голяма популярност в България заради предстоящото през 2024 г. приемане на първите ESG политики. Чрез провеждането на тези събития BBBA отбелязва не само успешните зелени инициативи на британски и български компании, но и информира сектора и обществеността за плавната трансформация към тях.   

Гости на събитието бяха министърът на околната среда и водите Юлиян Попов, посланикът на Великобритания Роб Диксън, зам.- министърът на икономиката Николай Павлов, зам.-министърът на енергетиката Красимир Ненов и зам.-министърът на иновациите и растежа Веселина Минчева.

„Конференцията на ВВВА представи успешни британски зелени практики, които българският бизнес може да използва и приложи на практика. Радваме се, че за трета поредна година предоставяме възможност за обмяна на зелени идеи между България и Великобритания“, каза Мирослава Костадинова, председател на ВВВА.  

Посланикът на Великобритания д-р Роб Диксън поздрави България за активната й позиция във връзка със зеления преход и отбеляза, че без ключовата помощ на институциите бизнесът не може да продължи промяната, която е започнал. 

„Целта на българското правителство до 2030 г. около 50% от енергията в страната да бъде от възобновяеми източници е амбициозна“, каза Павлос Трихакис, съдружник във водещата енергийна консултантска компания Baringa. Той препоръча България да провежда търгове за източници на възобновяема енергия и възползването от европейски фондове като Next Generation EU /Repower EU. „А относно енергийните пазари и потребителите предстои да бъде създаден пазар с гаранции за произход и либерализация на пазара на домакинствата, отложена за 2026“, допълни той. 

Успешното изпълнение на заложените цели зависи и от частния сектор като например по-голямата част от бензиностанциите на Shell в България работят със 100% възобновяема енергия, каза Николай Богданов, търговски директор на Shell България.

Обратно към всички новини от агенциите