Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Параклисът „Св. Димитър” осветиха в Минерални бани


PR Sales


Параклисът „Св. Димитър” осветиха в Минерални бани

Нов параклис откриха  на Димитровден в Минерални бани. Параклисът „Св. Димитър Солунски” бе официално открит и осветен на 26 октомври /Димитровден/. Намира се до хижа „Аида” под едноименния връх край Минерални бани. Параклисът е изграден по проект на арх. Димитър Стоев – гл. архитект на Община Минерални бани, който се явява негов кръщелник и дарител.

Идеята за построяването на параклиса датира от 15 години и тя е на Хубен Добрев. Едва преди 7 години обаче започва неговото изграждане. В началото имахме проблеми, защото земята бе горски фонд, но успяхме да се справим, сподели арх. Димитър Стоев. В съграждането на параклиса се включиха много хора със своите дарения. Някои от тях даряваха финансови средства, други участваха с доброволен труд, но успяхме да доведем начинанието до край, каза арх. Димитър Стоев. На освещаването бяха поканени дърворезбарят Динко Ангелов, който е изработил иконостаса и Емилия Стоева – изографисала иконостаса и стенописите. Светата литургия за освещаването на храма бе отслужена от архиерейския наместник отец Георги Тодев. 

Както е известно от житието му, свети Димитър е роден през III век в град Солун, в семейство на християни, които криели вярата си, тъй като по онова време последователите на Христос били жестоко преследвани. Димитър бил надарен с изключителни качества и физическа красота. След смъртта на баща си станал градоначалник, приел Христовата вяра и проповядвал християнството сред жителите на Солун. Загинал мъченически за своята вяра. На гроба му в Солун издигнали малка църква, на чието място днес има базилика, в която се съхраняват мироточивите мощи на светеца. Много християни свидетелстват за чудесата, които са се случили с тях след посещение в храма или искрена молитва пред иконата на Св. Димитър. В българските фолклорни представи той е закрилник на семейството, помага на хората от раждането до смъртта. 

След освещаването от 13,30 часа бе раздаден курбан за здраве на присъстващите. 

Обратно към всички новини от агенциите