Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Остават броени дни до края на кандидатстването за конкурса Solve for Tomorrow на Samsung България


Proximity


Остават броени дни до края на кандидатстването за конкурса  Solve for Tomorrow на Samsung България

Младежите от 9. до 12. клас ще могат да се включат в образователното предизвикателство до 28 октомври 

Учениците от 9. до 12. клас, които искат да станат част от конкурса Solve for Tomorrow на Samsung България, могат да го направят до 28 октомври, събота. За целта младежите трябва да сформират отбор, ръководен от учител, и да представят първоначална идея за иновативно решение в някоя от следните категории: „Устойчивост“, „Справедливост и социално включване“ и „Образование“. В допълнение към тях има и четвърта – „Дигитално бъдеще“, в която ще се оценява дали решението на проблема в някоя от останалите категории включва прилагането или надграждането на напреднали дигитални технологии, използвани в решения/продукти на Samsung.

За да станат част от конкурса, екипите кандидати следва да изпратят описание на идеята си, придружено от видео, представящо нейният базов прототип. На този етап не се изисква той да бъде работещ и може да бъде под формата на 3D проект; дизайн/уайърфрейми на мобилно приложение/уебсайт; макет от хартия, пластмаса, дървесина, метал или друг материал, видео, снимки, чертежи и др. 

На база на представените идеи ще бъдат избрани 9 отбора полуфиналисти. Всеки от тях ще стане част от менторска програма, в рамките на която ще разработи същинския прототип на своята идея и ще има възможност да го демонстрира на финалното събитие в София. Екипът победител ще бъде определен от жури, а отборът, събрал най-много гласове от онлайн гласуването, ще получи наградата на публиката.

Инициативата Solve for Tomorrow на Samsung България се провежда за втора поредна година в страната, като част от глобалната политика за корпоративна социална отговорност на компанията. Конкурсът се организира в партньорство с фондация „Образование 5.0“ и „Инфино“ АД и има за цел да предизвика млади таланти да търсят иновативни решения за справяне с проблеми в общността, използвайки STEM умения и дизайн мислене. 

В тазгодишното издание, освен най-големите, участие могат да вземат и ученици от 2. – 4. клас и 5. – 8. клас, за които конкурсът ще се проведе изцяло онлайн. Те ще могат да се регистрират от началото на ноември с резюме и видео на идеята си. Полуфиналистите в категориите ще се определят от жури, а победителят за всяка от възрастовите групи – чрез онлайн гласуване.

Етапи и важни срокове за участие в конкурса Solve for Tomorrow:

1. Първи етап – от 31.05.2023 г. до 24:00 ч. на 28.10.2023 г.
- Регистрация на отборите от 9. – 12. клас

2. Втори етап – до 31.10.2023 г. 
- Обявяване на 9-те отбора полуфиналисти.

3. Трети етап – от 01.11.2023 г. до 30.11.2023 г.
- Менторска програма за 9-те отбора полуфиналисти
- Регистрация на отборите от 2. – 4. клас и 5. – 8. клас

4. Четвърти етап: първата седмица на декември 2023 г.
- Онлайн гласуване до деня преди финала
- Провеждане на финално събитие в София

Регистрацията за участие в конкурса става само на сайта https://www.solvefortomorrow.bg, където редовно се публикува цялата информация, свързана с конкурса. Всички условия за участие са описани подробно в Регламента на конкурса, а допълнителни съвети могат да се намеря в секцията за често задавани въпроси. 

В световен план, програмата Solve for Tomorrow съществува от 2010 г. Към 2023 г. тя е достигнала до 2,3 милиона ученици на територията на  65 държави. Инициативата е необикновена възможност за учениците да направят своя положителен принос към обществото, като същевременно развият критичното си мислене, лидерските си способности и интереса си към STEM уменията. 

В първото издание на инициативата в България се включиха над 200 ученици и повече от 60 учители. Сред отличените проекти бяха идеи за „умен“ летателен апарат за проследяване на изменения в околната среда, зелено решение за повторна употреба на вече използвана вода в обществени сгради, контейнер със сензори за разпределяне на боклука, приложение за забележителностите в града, насърчаващо физическата активност, метод за увеличаване годността на хляба чрез фитонцидни растения, серия от компактни устройства в помощ на незрящите и платформи за намиране на работа от непълнолетни и хора с увреждания. С провеждането на тазгодишното издание на Solve for Tomorrow организаторите и самите участници ще могат да станат свидетели на още повече иновативни проекти. 

Освен самото състезание, програмата предлага безплатни обучения по дизайн мислене за учители, които носят един квалификационен кредит. Основната цел е да се подпомогнат учителите в подготовката на младите хора за участие в състезанието в рамките на проектно базирано обучение с прилагане на дизайн мислене и насърчаване на STEM уменията. Обученията се провеждат от фондация „Образование 5.0", която е партньор на Samsung България в този проект. Подробности относно графика на обученията могат да бъдат намерени на уебсайта на фондацията, а за завяване на групово обучение може да се свържете с екипа.


За Samsung Electronics Co. Ltd.

Samsung Electronics Co. Ltd. вдъхновява света и оформя бъдещето с трансформиращи идеи и технологии, преобразявайки света на телевизорите, смартфоните, носимите устройства, таблетите, фотоапаратите, дигиталните уреди, принтерите, медицинското оборудване, мрежовите системи и полупроводници и LED решенията. Водещи са и в пространството на Internet of Things с отворената платформа SmartThings, широко портфолио от умни устройства и проактивно сътрудничество с различни индустрии. За да откриете повече, моля, посетете нашия официален информационен сайт news.samsung.com.

За Инфино

С екип от 40 ИТ инженери Инфино ежемесечно работи и предлага иновативни софтуерни решения по проекта Solve for Tomorrow на Samsung. За повече информация: https://www.infinno.com/ 

За Фондация „Образование 5.0“

Мисията на фондацията е развитието на образованието, науката, културата чрез утвърждаване на новите технологии. Дейността й е свързана с организиране на обучения, форуми и събития, издаване и разпространение на учебно и научно съдържание, проучвания и анализи. „Образование 5.0" вярва, че позитивната социална промяна следва да се осъществи благодарение на съвместните усилия на целия граждански сектор, затова организацията цени високо осъществяването на проекти в партньорство. За повече информация: https://edu5.0.bg/

Обратно към всички новини от агенциите