Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

„ОТВЪД НАС“: КАЛЕНДАРЪТ НА LAVAZZA 2024 ПОСТАВЯ ФОКУС ВЪРХУ СТОЙНОСТТА НА СЪТРУДНИЧЕСТВОТО ЧРЕЗ ПЪТЕШЕСТВИЕ СРЕД АФРИКАНСКА ФОТОГРАФИЯ


Chapter 4


„ОТВЪД НАС“: КАЛЕНДАРЪТ НА LAVAZZA 2024  ПОСТАВЯ ФОКУС ВЪРХУ СТОЙНОСТТА НА СЪТРУДНИЧЕСТВОТО  ЧРЕЗ ПЪТЕШЕСТВИЕ СРЕД АФРИКАНСКА ФОТОГРАФИЯ

Трима млади фотографи и трима посланици, сред които носителят на 
Нобелова награда Денис Муквеге, описват една невиждана Африка: 
земя, пълна с енергия, експерименти и стремеж, вдъхновени от нейната необикновена култура и разнообразните местни общности

„Отвъд нас“ бележи 20-годишнината на Фондация Lavazza през 2024 г.

 

 

Милано, 20 октомври 2023 – Трима артисти в диалог за стойността на сътрудничеството между хора, организации и идеи. Календарът Lavazza 2024 е съвместен проект на африканските фотографи Тандиве Муриу (Кения), Даниел Обаси (Нигерия) и Аарт Верипс (Южна Африка), под творческото ръководство на агенция Армандо Теста. Календар, който описва и популяризира концепцията за партньорство във всеки смисъл, като се започне от способността да бъдеш непредубеден към другите – препратка към календара на Lavazza 2023 Да! Отворени сме – и надграждайки към красотата на сътрудничеството, обмена на идеи и обединяване на сили на основата на взаимно уважение, за да създадем нещо много по-голямо: Отвъд нас.

Физическото и въображаемо пространство, заето от арт проекта, е Африка, мястото на произход на кафето на зърна – в региона Кафа (в Етиопия) – и дом на няколко от проектите за устойчиво развитие, организирани от Фондация „Джузепе и Перикъл Лаваца“ с нестопанска цел – създадена през 2004 г. и сега активна с 33 проекта на три континента, Африка също така е и земя на хармония, изпълнена с енергия, експерименти и стремеж, вдъхновени от изключителната културна жизненост и разнообразните местни общности.

„През годините се научихме да работим заедно и да споделяме цели, усилия и постижения. Съзнавайки, че сами вървим бързо, но заедно отиваме по-далеч. Чрез енергията на Африка, люлката на кафето, искаме да затвърдим истинските ценности на Фондация Lavazza и да отпразнуваме това преплитане на ръце, таланти, истории и преживявания. Множеството гласове пеят в унисон. Защото в семейството, както и в компанията, знаем, че всеки има значение, но по-важното е, че сме се научили винаги да разчитаме един на друг”, обяснява Франческа Лаваца, член на борда на директорите на Lavazza Group, във въведението към Календара. 

В „Отвъд нас“ фотографията е свободна да се изразява по нови начини, освободена от стереотипи и конвенционална визуална мъдрост, давайки глас на оригинални интерпретации, които извират от разнообразието на историите на артистите и ни напомнят, че Африка не е екзотика, а израз на културно богатство и разнообразие. Това може да се открие в поредицата „Camo“ на Тандиве Муриу, където главните герои се открояват, но и се сливат с фона и ярките шарки на традиционните тъкани, видимо е и в мекия, сюрреалистичен свят на Даниел Обаси, който ни подтиква да разсъждаваме върху концепциите за активизъм, политика и човешки отношения, както и в ясната, опростена естетика на Аарт Верипс, който винаги търси нестандартни лица и нови идеи за красота.

Всеки фотограф засне четири изображения, черпейки вдъхновение от проектите за устойчиво развитие на Фондация Lavazza и ценностите за Повече отговорност, По-голяма устойчивост, Повече иновации и Повече вдъхновение, споделени от Lavazza Group, нейните марки и асоциациите, с които работи в подкрепа на икономическия и социален растеж на общностите, произвеждащи кафе, и за опазване на околната среда. По този начин Календарът отбелязва и колективните усилия за постигане на четирите приоритетни цели за устойчиво развитие на Групата в рамките на Програмата на ООН до 2030 г. – Цел 5: Равенство между половете, Цел 8: Достоен труд и икономически растеж, Цел 12: Отговорно потребление и производство, Цел 13: Действия за климата – в духа на сътрудничеството на Цел 17: Партньорства за целите.

Според Микеле Мариани, Изпълнителен креативен директор в Група Армандо Теста, под чието творческото ръководство е Календара: „Календарът на Lavazza 2024 празнува ценната стойност на сътрудничеството. И го прави, като се възползва от цялата пулсираща енергия и творческа жизненост на африканския континент. Тази енергия протича и се подхранва от неизчерпаемия ресурс на културното многообразие. Справянето със сложни предизвикателства изисква споделяне на идеи, талант и уважение. И най-добрите идеи са тези, които произтичат от обмен, защото както всички знаем, никой от нас не е толкова умен, колкото всички ни, взети заедно.“

Основните послания на Календара резонират чрез участието на трима посланици, три личности, които са ангажирани и активни в социални проекти и вярват в идеята за сътрудничество, изразена от „Отвъд нас“: сомалийският модел, автор и актриса Уейърис Дайри, дългогодишен застъпник срещу гениталното осакатяване на жени; нобеловият лауреат д-р Денис Муквеге, световноизвестен гинеколог и основател на болница Панзи в Бакаву, Демократична република Конго, която си сътрудничи с Фондация Lavazza; южноафриканската активистка Зулайха Пател, която фокусира медийното внимание върху проблема с расизма в Южна Африка след апартейда и е лауреат на срещата на младите активисти през 2022 г.

Концепцията „Отвъд нас“ ще продължи да вдъхновява Lavazza през 2024 г. като лайтмотив на инициативи, организирани в чест на 20-ата годишнина на Фондация „Джузепе и Перикъл Лаваца“. Календарът предоставя предварителен преглед на тази годишнина, като представя визуална интерпретация на проектите на Фондацията, както са видени от фотографите.

Информационната страница, https://www.lavazza.com/en/calendar-2024, разработена под творческото ръководство на дигиталния екип на Армандо Теста и поредица от подкасти, произведени от Chora Media на основните платформи за стрийминг, предоставят повече информация за Проектът Lavazza Calendar 2024 и историите и визиите на неговите главни герои.

Много сме доволни да работим с Lavazza по този разказ на календара за 2024 г.“, казва Марио Калабрези, главен изпълнителен директор на Chora и главен редактор. „Чрез силата на подкаста, изображенията се превръщат в изречено съдържание. Прозорец към света с гласовете и историите на фотографите зад изображенията. "

 

Lavazza Group

Lavazza, основана в Торино през 1895 г., е собственост на семейство Lavazza от четири поколения. Днес Групата е един от водещите играчи на глобалната кафе сцена с оборот над 2,7 милиарда евро и портфолио от топ марки, които водят на своите пазари, като Lavazza, Carte Noire, Merrild и Kicking Horse. Тя е активна във всички бизнес сектори и оперира на 140 пазара, с 8 производствени предприятия в 5 държави. Глобалното присъствие на Групата е резултат от над 125 години растеж и повече от 30 милиарда чаши кафе Lavazza, произвеждани всяка година, които са свидетелство за забележителна история на успеха, с цел да продължи да предлага възможно най-доброто кафе във всички форми , като се фокусира върху всеки аспект от веригата за доставки, от избора на суровината до продукта в чашата.

Lavazza Group направи революция в културата на кафето, като инвестира непрекъснато в научноизследователска и развойна дейност: от интуицията, белязала най-ранния успех на компанията - сместа кафе - до разработването на иновативни решения за опаковане; от първото еспресо, отпито в космоса, до десетките индустриални патенти. Способността да изпреварваме времето се отразява и във фокуса върху устойчивостта - икономическа, социална и екологична - която винаги е била еталон за насочване на корпоративните стратегии. „Събуждане на по-добър свят всяка сутрин“ е корпоративната цел на Lavazza Group с цел създаване на устойчива стойност за акционерите, сътрудниците, потребителите и общностите, в които работи, съчетавайки конкурентоспособност със социална и екологична отговорност.

 

 

 

 

„Отвъд нас“: 20 години Фондация с нестопанска цел „Джузепе и Перикъл Лаваца“

 

„Една идея трябва да се материализира, за да се превърне в проект. Една мечта се нуждае от хора, за да се сбъдне. Фондация „Джузепе и Перикъл Лаваца“ обедини всичко: идеи и мечти, проекти и хора. Основан през 2004 г., тази година ще отпразнува своята 20-та годишнина, поради което календарът на Lavazza за 2024 г. е посветен на нашата фондация.“, Франческа Лаваца, член на борда на директорите на Lavazza Group.

 

През 2004 г. Lavazza създаде Фондация „Джузепе и Перикъл Лаваца“ с нестопанска цел, за да координира и управлява социални, екологични и икономически проекти в общности, които произвеждат кафе по целия свят. Днес Фондацията подкрепя и финансира 33 проекта в 20 държави на три континента, от които се възползват почти 190 000 производители на кафе. Чрез Фондацията, Lavazza Group цели да превърне кафето в огромна възможност за страните-производители: висококачествен продукт за проспериращи общности, които уважават и защитават околната среда в рамките на дългосрочно и устойчиво социално и икономическо развитие.

 

Подкрепените проекти имат за цел да подобрят добива и качеството на кафето, като същевременно насърчават предприемачеството сред производителите и подобряват стандарта им на живот. Пътят, поет от Фондацията, е да подкрепя автономията на местните общности чрез оценяване на труда на жените и включване на новите поколения, придружено от споделяне на добри земеделски практики и въвеждане на технологични инструменти, предназначени да противодействат на ефектите от изменението на климата.

Работата на Фондацията също има за цел да разнообрази производството като начин за борба с обедняването на почвата и да подпомогне повторното залесяване, което е жизненоважен процес за възстановяване на здравето на екосистемата.

#moresustainability

 

„Отвъд нас“ използва подход на сътрудничество, който винаги е бил отличителна черта на Фондация Lavazza: участие в многостранни организации с фокус върху устойчивостта, проекти, стартирани като публично-частни партньорства, и сътрудничество с други играчи, често в предконкурентна рамка.

Партньорите са неправителствени организации, международни агенции, местни субекти, търговци и производители на кафе, които работят в своите райони и в тесен контакт с общностите, произвеждащи кафе, като тези, посочени в календара на Lavazza 2024: Save the Children, Sawa World, Verdad y Vida, Cesvi, Hanns R. Neumann Stiftung, Fundación Carcafe, World Coffee Research, X-Farm, Qima Foundation, Panzi Foundation.

С този подход на сътрудничество, знанията, придобити в областта чрез Фондацията, също помагат да се насочи стратегическото мислене на Lavazza Group към устойчивост.

#повечеиновации

 

 

„Отвъд нас“ означава да бъдеш вдъхновен от четирите ценности на Групата и по-специално от чувството за отговорност към общностите, в които Групата оперира, което е отразено в програмата на компанията за грижа за общността в районите, в които са свързаните с нея компании и фабрики и от 2004 г. - с проектите, организирани от Фондация „Джузепе и Перикъл Лаваца“ с нестопанска цел в страните-производителки на кафе. #moreresponsibility  #moreinspiration

 

За повече информация:

Фондация „Джузепе и Перикъл Лаваца“ с нестопанска цел публикува първия си доклад за корпоративна социална отговорност, който е достъпен онлайн на уебсайта на фондацията: www.fondazionelavazza.com/en 

 

 

 

ФОТОГРАФИТЕ

 

Тандиве Муриу

Тандиве Муриу показва уникалната смесица на Африка от ярки текстили, културни практики и идеологии за красота. Чрез сюрреалистични илюзии тя се противопоставя на проблемите, свързани с идентичността и женското овластяване, чрез използване на тъкани и обикновени битови предмети. Родена и израснала в Кения, тя открива фотографията на 14-годишна възраст. Самоука, тя ни отвежда на цветно и рефлективно пътешествие из нейния свят като жена, живееща в съвременна Африка. Проектирайки облекла по поръчка от историческия восъчен текстил от Анкара, нейните субекти остават на заден план. Изображенията й се допълват от ръчно изработени аксесоари, изградени от предмети, свързани с ежедневието на Кения. Тя съчетава африкански поговорки с всяко произведение, като признава как наследството информира и оформя съвременната африканска идентичност.

 

Аарт Верипс 

Аарт Верипс е южноафрикански режисьор и фотограф, израснал в Дърбан, чиято работа следва разказ около автентичността и емоционалното свързване на публиката с различни теми. Верпис е привлечен от нетрадиционни лица във фотографската си работа, с цел да демонстрира нов стандарт на красота и вдъхване на живот както в своите статични изображения, така и във филми. В калейдоскоп от скъпоценни тонове, изображенията на Верпис имат ясна чиста естетика, с игрив романтизъм, дестилиран от изкусни замъглявания, спонтанна хореография и скулптурни, отпечатани фонове. Аарт Верипс също е излагал работата си в международен план, оставяйки трайно впечатление на ентусиастите на изкуството. Известни изложби включват „Crudama Adulscentia“ в галерия Hazzard в Йоханесбург, Южна Африка (2017), „Human Stories“ в галерия Now в Лондон, Обединеното кралство (2018), „British Journal of Photography – Международна награда за фотография Single Image Award“ в Seen Fifteen Галерия в Лондон, Обединеното кралство (2021) и „Photo Vogue Festival – Next Great Image Maker Global Open Call“ в BASE Milano в Милано, Италия (2022).

 

Даниел Обаси

Многостранен артист. Привлечен от старото кино и афро-футуризма, този художник, роден в Нигерия, е дълбоко загрижен за разширяването на обхвата на африканските разкази. Постоянно работейки и черпейки вдъхновение от своите преживявания, разговори и изследвания, Даниел се стреми да изследва теми като сексуалност, мъжественост, красота, културен символизъм, фантазия, активизъм и човешки отношения. Творбите на Даниел Обаси раждат известен идеализъм към афроцентричните концепции; причудлив, ефирен, мек, но чувствен и силно контрастиращ с остри силуети, цветове и истории. Днес Даниел Обаси е базиран между Лагос и Париж и работи в международен план като фотограф и режисьор. Снимките на Даниел са публикувани в най-важните международни издания. Той също така е излагал работата си на международно ниво (V&A Museum, Brooklyn Museum, Saatchi Gallery, Sarasota Art и т.н.), а късометражните му филми са показвани и награждавани на много международни филмови фестивали; като модния филмов фестивал в Милано. Наскоро публикуваната му книга „Красива съпротива“ е колекция от афро-футуристични портрети, преосмислящи Лагос като магическо място, където куиър малцинствата държат властта. Като цяло, работата на Даниел е акт на бунт, но също и акт на чудеса и мистерия.

 
 

ПОСЛАНИЦИТЕ

 

Зулайха Пател Активист. Автор. Основател. 

Родена през 2002 г., нейната мисия е да предефинира и подсили положителното представяне и овластяването на чернокожите жени и момичетата чрез активизъм, който има за цел да се бори с институционалния расизъм в Южна Африка след апартейда, чре книги, академична работа и нейната компания с нестопанска цел.

Компанията с нестопанска цел, наречена „Dare to Change“, се фокусира върху овластяването на децата чрез ограмотяване и изграждането на индивидуална гордост и увереност. Водена от целта за изкореняване на неграмотността, тя работи за подобряване на достъпа до материали за четене в селските и градските училища и към днешна дата е създала четири библиотечни къта, които са достъпни за 8000 деца.

Ангажиментът на Зулайха към тези идеали започва, когато на 13-годишна възраст тя протестира срещу политиката за коса, свързана с това как чернокожите ученици могат да носят косата си в гимназията за момичета в Претория, където тя учи. Съвместно организиране на демонстрация и събиране на над 32 000 подписа на петиция в световен мащаб, което доведе до промяна на училищната политика, а също и до разследване на твърдения за институционализиран расизъм, вдъхнови ученици в други училища в цялата страна да направят същото.

През август 2016 г. тя продължава да съосновава Black Magic Movement, което отбелязва Black Pride и предоставя на чернокожите учащи платформа, за да се чуят гласовете им по актуални въпроси. Това води до признаването й за водещ на SA за 2016 г. През същата година тя е включена в списъка на 100-те жени, променили света, на BBC.

Между 2018 г. и 2020 г. тя прави своя дебют като лектор на TED лекция, става най-младият гост-лектор на конференция за сериозни социални инвестиции; и е първият южноафриканец – и най-младият лауреат – който е отличен на срещата на върха на ООН за млади активисти в Женева.

През същата година на 2018 г. тя става най-младият лектор на срещата на високо равнище на младежите Breaking Borders Africa, където е удостоена с първата награда за лидерство за приноса си в подкрепа на следващото поколение млади африканци.

В съответствие с този ангажимент, Зулайха ръководи мълчалив протест пред магистратския съд на Претория по време на кампанията 16 дни на активизъм през същата година, за да подчертае и оспори насилието срещу жени и деца. Като признание за тази и другата й работа, тя е включена в списъка на 100-те най-влиятелни африканци на New African през 2019 г.

През 2021 г. тя публикува детска книга, наречена My Coily Crowny Hair, базирана на нейния опит в гимназията. Впоследствие се превръща в бестселър и влиза в краткия списък в детската категория на SA Book Awards 2022. Също през 2021 г. тя е удостоена с наградата Visionary Woman Award от програмата Panache Women of Wonder Awards.

Зулайха в момента учи за бакалавърска степен в Университета на Южна Африка, служи в Младежкия консултативен панел на Gauteng и е заместник-председател на War Room за младежко овластяване и предприемачество. През следващите три до пет години възнамерява да напише повече детски книги, за да представи положителна интерпретация на африканската идентичност и се стреми да се посвети и на писане на книги за активизъм за тийнейджъри и възрастни. Чрез своята фондация тя има за цел да създаде 150 библиотечни къта в училища в цялата страна до 2025 г. и възнамерява да допринесе за деколонизиран африкански феминистки курс срещу расизма, който да се използва в университети, училища и семинари. Тя също възнамерява да разшири своите изказвания както в Азия, така и в Южна Америка.

 

 

 

Уейърис Дайри Модел, автор и основател на Фондация „Desert Flower“

Уейърис Дайри е родена през 1965 г. в сомалийската пустиня. На 5-годишна възраст тя претърпя жестокия ритуал на женско генитално обрязване (FGM). Когато на 13-годишна възраст е принудена да се омъжи за мъж, който би могъл да й бъде дядо, тя бяга през пустинята в столицата на Сомалия Могадишу.

През 1981 г. нейният чичо, който е сомалийски посланик, я води в Лондон като прислужница. Когато му е наредено да се върне, Уерис бяга от посолството. Тя живее по улиците на Лондон, държи главата си над водата като чистачка във верига за бързо хранене. На 18-годишна възраст животът на Уейърис рязко се променя. Тя е открита случайно като модел от английския звезден фотограф Терънс Донован, който я снима през 1987 г. с неизвестната тогава Наоми Кембъл.

Уейърис постига международна слава за една нощ и става един от първите супермодели. През 1987 г. тя също получава роля във филма за Джеймс Бонд „Живите светлини“. Мести се от Лондон в Ню Йорк, позира за световноизвестни марки като Revlon, L'Oreal, Chanel и Levi's и се появява на кориците на всички големи списания по света. През 1995 г. BBC й посвещава портрета A Nomad in New York. През 1997 г. Уейърис е на върха на кариерата си на модел, като е интервюирана от Барбара Уолтърс (NBC) и Лора Зив (списание Marie Claire). Тя говори за първи път за травмата си от генитално осакатяване, предизвиквайки в световни медии вълна от състрадание. Генералният секретар на ООН Кофи Анан я назначава за специален пратеник на ООН срещу гениталното осакатяване на жени. От името на ООН Уейърис пътува по света, среща се с държавни глави, носители на Нобелова награда, холивудски звезди и дава стотици интервюта.

Първата й книга „Пустинно цвете“ се появява през 1997 г. Тя се превръща в бестселър, продадени са в над 12 милиона копия, успешно е филмирана през 2008 г. и е продадена в над 50 страни. Следват други книги: Пустинна зора, Деца в пустинята, Писмо до майка ми, Schwarze Frau, Weißes Land и Saving Safa, Rescuing A Little Girl from GGM. Борбата срещу гениталното осакатяване се превръща в мисия на живота й.

През 2002 г. Уейърис основава Фондация „Desert Flower“ във Виена, Австрия. Фондация, която води кампании срещу гениталното осакатяване на жени, събира дарения в помощ на засегнатите и изгражда училища в Африка. Историята на живота на Уейърис също така се превръща в мюзикъл. Световната премиера на Wüsten blume се състои през февруари 2020 г. в театър St.Gallen, Швейцария. Уейърис получава множество награди и отличия за неуморната си работа, книгите си и ангажимента си към правата на децата и жените.

Уейърис е с австрийско гражданство от 2005 г. и е майка на двама сина. Тя живее във Виена, Австрия.

 

 

 

Денис Муквеге Доктор, активист и нобелов лауреат

Д-р Денис Муквеге е световноизвестен гинекологичен хирург, който е основател на болница и фондация Panzi в Букаву, Демократична република Конго.

Основава болницата през 1999 г. като клиника за гинекологични и акушерски грижи и очаква да работи по проблемите на майчиното здраве. От 1999 г. обаче д-р Муквеге и неговият екип са помогнали с грижи за повече от 80 000 оцелели от сексуално насилие.

Той е носител на множество награди по целия свят, включително Нобеловата награда за мир за 2018 г., за неговото застъпничество срещу сексуалното насилие като оръжие за война и за изключителните му заслуги към оцелелите от изнасилване.

Фондация Panzi и Фондация Lavazza създадоха партньорство за обучение на оцелели от сексуално насилие в Демократична република Конго (ДРК) за култивиране и печене на кафеени зърна. Това ще послужи като възможност за придобиване на професионални умения, по която оцелелите могат да изберат да бъдат обучени като част от стълба за социално-икономическа реинтеграция на Panzi.

 

 

Обратно към всички новини от агенциите