Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Стартира проектът MAJOR TOM „Ретро кино“, който само за седмица привлече над 5 000 души


Level One


Стартира проектът MAJOR TOM „Ретро кино“, който само за седмица привлече над 5 000 души

По повод Деня на София, MAJOR TОМ ще излъчи епизоди от документалната късометражна поредица „5 минути София“. Прожекцията е част от проекта MAJOR TOM “Ретро кино“, който стратира на 11 септември в парк „Гео Милев“ в София. Преди официалната прожекция днес посетителите на парка ще имат възможност да се насладят на музикланото изпълнение на живо на брилянтния цигулар и уличен артист Кристофър Кем.  Официалният старт е в 18:30 ч. Проектът MAJOR TOM “Ретро кино“ е част от Каланедара на културните събития на Столична община. 

В програмата на MAJOR TOM “Ретро кино“ досега бяха излъчени кинокласиките „Куба е музика“ (2009 г.), „Шпионинът, който ме обичаше“ (1977 г.), „Диамантите са вечни“ (1971 г.), „Волният ездач“ (1969 г.), „Казабланка“ (1942 г.) и „Реката на незавръщането“ (1959 г.).  На сцената на MAJOR TОМ се изявиха артистите Latino Копелеs, Дидо Петков, уличното суинг дуона Илия, DJ Viksi, Кристофър Кем.

MAJOR TOM “Ретро кино“ си поставя за цел по атрактивен начин да представи на младото поколение класическите филми на световната и българска кино сцена от 50-те, 60-те, 70-те и 80-те години на XX век. Основната мисия на проекта е да направи максимално достъпни онези филмови легенди, на които обикновено аудиторията има възможност да се наслади в ограничен период от време и в определени киносалони, в рамките на утвърдените кинофестивали в България.

MAJOR TOM “Ретро кино“ е без аналог в България и благодарение на комбинацията от съвременно мобилно техническото обезпечаване, сцена за музика на живо и ТОП селекция на световноизвестни кино класики от близкото и далечно минало, както и подвижен бар, който се превръща в своеобразен център за среща с приятели. MAJOR TOM “Ретро кино“ е и сцена за млади артисти и творци, изявяващи се в различни сфери на изкуството – музиканти, певци, артисти, дигитални илюстратори, графити артисти, фокусници, танцьори, писатели и всички други млади таланти, които имат нужда от изява, но не винаги имат достъп до сцена.

Разбира се, MAJOR TOM е вдъхновен от личността и творчеството на Дейвид Боуи. Space Oddity или вечното пътуване към свободата. Датата е 11 юли 1969 г. Човечеството е притаило дъх, защото след 5 дни ще излети „Аполо 11“, мисията която за първи път в историята ще кацне на Луната. В тази обстановка се ражда Major Tom (Майор Том), героят на Дейвид Боуи от песента му Space Oddity. Самият Боуи твърди, че песента е провокирана от класическия, визионерски и за нашето време, филм „2001: A Space Odyssey“. 

MAJOR TOM е не само пресечната точка между Земята и Космоса, но и между музиката и киното, между конвенцията и безграничността на мисълта. MAJOR TOM е и символ на свободата и вечния стремеж на човечеството да покори космоса – в буквален, но и преносен смисъл. 

Друг символ, част от ДНК-то на MAJOR TOM, е бус-барът Folkswagen Т2, който десетилетия наред е нарицателен образ на мира и свободата, на свободното общуване между хората, независимо от техните различия.

Обратно към всички новини от агенциите