Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Община Минерални бани отбеляза своя празник с древен ритуал


PR Sales


Община Минерални бани отбеляза своя празник с древен ритуал

Празникът на минералната вода, здравето и красотата организираха за поредна година община Минерални бани и фолклорен клуб “Славяни”. Празникът започна с възстановка на дремен ритуал в местността “Шарапаните”. Събрали сме се тук, за да възкресим една прекрасна легенда. Легендата за гроздето и виното и да си припомним част от древната история на Тракия.

Именно от тук – от Тракия, води началото си историята за отглеждане на гроздето и правенето на вино. Още от древността Тракия е била прочута с прекрасните си сортове грозде и пенливите си вина. Оттук води началото си преди 6000 години легендата за древнотракийския бог на гроздето и виното Сабазий – Загрей, който по-късно е бил преименуван от древните гърци като Дионис, а от древните римляни като Бакхус.

Но не е достатъчно да се каже само това, трябва да се спомене, че и до сега, благодарение на трудолюбието и упоритостта на земеделските стопани и винопроизводители от община Минерални бани са се съхранили гроздовите масиви с подбрани сортове, съхранила се е технологията за приготвянето на традиционните за този край вина.

Оттук в древността са тръгвали кервани за Мала Азия и Египет, натоварени не само с изкусно изработени златни и сребърни изделия, но и с различни видове вина. Нека си пожелаем тези традиции да се запазят и да се разнася славата на вкусното грозде и пенливото вино от община Минерални бани. 

След това богът Сабазий – Загрей поведе своята свита от млади красавици към каменните шарапани, където те изсипаха гроздето от своите кошници и започнаха да го мачкат с боси нозе, докато през специалния улей не потече гроздовия сок към по-долната шарапана.

По същото време в общинския център започна и изложба – базар на традиционни занаяти. Час по-късно на сцената на Летния театър бе дадено началото на детското утро “Бъди звезда” с водещи Хриси и Гери. В него децата от общината имаха възможност да се изявят в детски арт работилници, конкурс за таланти, детски състезателни и музикални игри, рисунки върху лице и съответно  получаиха много награди, осигурени от община Минерални бани.

Точно в 13,30 часа, въпреки дъжда, започна Дефилето на участниците във фестивала “С хоро на гроздобер”, след което стартира и фестивалната програма. В нея се включиха танцови състави от Хасково, с. Караманци, Асеновград, Симеоновград, Елхово,  Градина, Крумовград, Димитровград, Кърджали и разбира се, домакините от Минерални бани. От 16,30 часа започна надиграването за титлата Мис и Мистър фестивал и връчването на грамотите за участие, както и изненади със специални награди.

В 17,00 часа бе дадено началото на открития урок на доц. Димо Енев – преподавател по хореографска режисура и хореографска композиция към Акадамията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Освен това, той е балетмайстор и постановчик в Ансамбъл “Тракия” в Пловдив. Последва празничен концерт с участието на местни групи и гости, чието начало бе дадено в 18,30 часа. Празникът приключи с концерт-хоротека с участието на оркестър “Първомай”. 

Обратно към всички новини от агенциите