Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Глътка устойчивост: как потребителите и производители на безалкохолни напитки могат да подпомагат природата с изборите си


Chapter 4


Глътка устойчивост: как потребителите и производители на безалкохолни напитки могат да подпомагат природата с изборите си

Във времена, когато опасенията за околната среда са от първостепенно значение, глобалната общност е изправена пред критични предизвикателства, свързани с отпадъците от опаковки и тяхното въздействие върху околната среда. Консумацията на напитки, опаковани в материали като пластмаса, предизвика тревожни опасения относно замърсяването на околната среда и изчерпването на ресурсите. Има и открита дискусия, поради предложените изменения в законодателството на ЕС по отношение на депозитната система, справяне с екологичните предизвикателства и ускоряване на кръговата икономика на опаковките.

Когато говорим за рециклиране на опаковки за напитки, един от най-ефективните материали е алуминият, тъй като 75% от целия алуминий, произведен някога, все още се използва, след като е преминал през безброй цикли от своя жизнен цикъл[1]. Освен всички останали качества, алуминиевите кенове имат по-нисък въглероден отпечатък в сравнение със стъклото за еднократна употреба например[2]. Въглеродният отпечатък на стъклена бутилка от 350 мл е повече от шест пъти по-висок от този на алуминиева кутия от 450 мл.[3]

Алуминиевите опаковки имат преимущества в посока на рециклирането и положително въздействие върху кръговата икономика. В световен мащаб алуминиевите кенове имат един от най-високите нива на рециклиране сред опаковъчните материали, с впечатляващия процент от около 71%3.

Оценявайки въздействието на опаковките върху околната среда, все повече производители на напитки започват да използват алуминиеви кенове за своите опаковки. Както в световен мащаб, така и в България, производителят на HELL ENERGY приоритизира устойчивите опаковъчни решения и избира алуминиеви кенове като опаковка за напитките си.

Групата на компанията е ангажирана с устойчивото развитие и целта й е да стане най-екологичният производител на енергийни и безалкохолни напитки в света. Тя иска да даде пример за създаване на по-устойчиво бъдеще и да насърчи потребителите да действат заедно. Също така предоставя примери за добри и ефективни практики, като насърчаване на младежите да събират селективно отпадъци на два унгарски фестивала с помощта на грандиозни инсталации. Събирателната кампания води до видими резултати, тъй като почти не могат да се открият изоставени кенове в зоната на фестивалите, и достига до близо 250 000 посетители.

За друга кампания за събиране на алуминиеви кенове, наречена “Bigger Throw Than You Think!", три натоварени трамвайни спирки в Будапеща са превърнати в креативни точки за събиране. В горната част на инсталацията е използван LED брояч за проследяване колко алуминиеви кенове вече са поставени в колектора. За всеки 300 събрани кенове, компанията закупува велосипед с алуминиева рамка за деца в неравностойно положение. За Коледа 2022 г. събирателната инсталация, която е използвана на летните фестивали, е облечена в празнична коледна украса и инсталирана в няколко големи унгарски града. С тази дейност Групата успява да достигне до приблизително 1 200 000 потребители и да събере хиляди алуминиеви кенове.

Всички тези цифри и примери подчертават как дори малки ежедневни избори, като предпочитана опаковка за напитки или участие в събирателна акция, могат да окажат положително въздействие за по-устойчиво бъдеще за всички нас.


 
[1] https://international-aluminium.org/
[2] https://international-aluminium.org/resource/comparing-the-carbon-footprints-of-beverage-containers/
[3] https://international-aluminium.org/wp-content/uploads/2022/02/Aluminium-vs-glass-and-plastic-FINAL-Information-Sheet-1.pdf

Обратно към всички новини от агенциите