Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Докладът за устойчивост на „Каменица“ АД: собствен соларен парк и топ работодател за 2023


d:istinkt


Докладът за устойчивост на „Каменица“ АД: собствен соларен парк и топ работодател за 2023

„Каменица“ АД продължава положителната тенденция за намаляване на консумацията на енергийни и водни ресурси като част от дългосрочния глобален ангажимент на Molson Coors, към която принадлежи българското дружество. Това сочат данните от доклада за устойчиво развитие, който компанията публикува днес на своя уебсайт. Той отчита и усилията и постиженията на компанията в устойчивата грижа за нейните служители, обема на продажбите за годината – над 1.148 млн. хектолитра, както и направените за периода капиталови инвестиции, които възлизат на над 10 млн. лв.

В резултат на устойчивата си политика за грижа към служителите, „Каменица“ АД беше призната за Топ работодател в началото на 2023 г. от Top Employers Institute. Признанието отчита добрите практики и процеси в областта на управление на хора, привличане, развитие, ангажиране на служителите, работна среда, култура, равнопоставеност и други. 

„Изключително горд съм с напредъка, който отбелязваме в осигуряването на приобщаваща среда, която дава равни възможности на многообразие от хора в компанията. Резултат от общите ни усилия в тази посока е и споделеното ни разбиране за отговорност към заобикалящата ни среда. Заедно правим все по-смели стъпки за опазване на ресурсите на планетата, намаляване на въглеродния ни отпечатък и за осъществяване на кръгова икономика през устойчиви решения в производството. Тези наши усилия не остават незабелязани и навън и се радваме, че спечелихме първо място в годишните награди на Progressive в категория „Най-добра инициатива за устойчивост – производител“ именно с първия ни доклад за устойчиво развитие и тенденцията за намаляване на използваните ресурси.“ Това са думите на Владан Матич, изпълнителен директор на „Каменица“ АД, които придружават доклада.

„Чрез технологиите и разнообразните ни програми всяка година намаляваме количеството на използваните ресурси за производството на единица продукт и усилията ни дават резултат. Нещо повече, гордеем се с това, че пивоварната ни в Хасково спечели отличието „Пивоварна №1“ в глобалната мрежа пивоварни на Molson Coors. Класацията е между големите пивоварни на организацията и оценява представянето на заводите спрямо различни параметри като качество, безопасност, околна среда, производителност и др. Това ни дава още по-голяма мотивация да продължаваме да работим в посока устойчивост със силния екип, с който разполагаме в пивоварната, а и в цялата ни компания.“, споделя Васил Петров, директор „Верига на доставки“ в „Каменица“ АД.

Докладът за устойчиво развитие очертава стратегическите цели и отчита резултатите на годишна база по отношение на политиките за устойчивост на „Каменица“ АД. През 2022 година компанията е намалила въглеродните си емисии с 2,35% или общо близо 190 тона CO2, което се равнява приблизително на електроенергията, която изразходват половината домакинства в град Хасково. Оптимизирани са и разходите на вода, пара и електричество, като от „Каменица“ АД декларират, че отчитането на използваните енергоносители се извършва ежедневно, което позволява анализиране на отклоненията в кратък интервал.      

Глобалната стратегия за устойчиво развитие на Molson Coors и „Каменица“ АД цели намаляване и на използваното количество вода в производствените процеси в дългосрочен план. През 2022 г. количеството вода за производството на 1 хектолитър бира е спаднало от 4,07 на 3,35 хектолитра спрямо 2016 г., което се равнява на намаление от 18%. Поради ключовата локация на пивоварната, „Каменица“ АД продължава и ангажимента си към пречистването на отпадъчните води на цялата Северна индустриална зона на гр. Хасково.

В продължение на ангажимента си към околната среда, през 2022 година на територията на пивоварната в гр. Хасково, „Каменица“ АД  стартира изграждането на соларен парк, за да гарантира независимостта на своите ресурси и да обезпечи техния добив от възобновяеми източници. Соларният парк е първият в Централна и Източна Европа в групата на Molson Coors. Той се простира на територия от 15 350 кв. м. и има инсталирани 4342 броя фотоволтаични панели, които произвеждат 2 MWh електроенергия. 

Соларният парк вече е в експлоатация и произвежда до 30% от необходимата за функционирането на пивоварната електроенергия. Плановете на компанията са да продължи с разширяването на парка в следващите години. От началото на 2022 г. „Каменица“ АД закупува енергия от 100% „зелени“ източници. Тези дейности подкрепят целите от глобалната стратегия за устойчиво развитие на организацията, която работи по три основни направления: грижа за хората, грижа за планетата и отговорна консумация на алкохол. По линия на целите си за отговорна консумация през 2023 г. компанията пуска на пазара два нови безалкохолни 0.0% продукта, с което предлага на бирените почитатели най-разнообразното безалкохолно бирено портфолио в България.

Пълният доклад за устойчиво развитие на „Каменица“ АД за 2022 г. можете да намерите на сайта на компанията. С доклада на глобалната компания Molson Coors за устойчиво развитие за 2022 г. можете да се запознаете тук.

Обратно към всички новини от агенциите