Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Вече близо месец тече първият етап кандидатстването за конкурса Solve for Tomorrow на Samsung България. Целта му е да предизвика младите таланти да потърсят иновативни решения за справяне с проблеми в общността, разчитайки най-вече на STEM умения и дизайн


Proximity


Вече близо месец тече първият етап кандидатстването за конкурса Solve for Tomorrow на Samsung България. Целта му е да предизвика младите таланти да потърсят иновативни решения за справяне с проблеми в общността, разчитайки най-вече на STEM умения и дизайн

До 2 октомври ученици от 9. – 12. клас ще могат да предложат иновативни технологични решения на обществени проблеми 

 

Вече близо месец тече първият етап кандидатстването за конкурса Solve for Tomorrow на Samsung България. Целта му е да предизвика младите таланти да потърсят иновативни решения за справяне с проблеми в общността, разчитайки най-вече на STEM умения и дизайн мислене. Това  е  второто издание на конкурса, като тази година в него ще могат да вземат участие ученици от 2 до 12 клас, разпределени в три възрастови групи: 2. – 4. клас, 5. – 8. клас и 9. – 12. клас.

В момента е отворена регистрацията за екипи във възрастовата група 9. – 12. клас, като крайният срок за записване е 2 октомври 2023 г. Задължително условие е всеки отбор да се ръководи от преподавател. За да кандидатстват за програмата, екипът следва да опише своята идея и да подготви видео, представящо неговия базов прототип. Бъдещите участници имат на разположение цялата лятна ваканция, за да помислят за идеи и да разработят своите прототипи, които може да са 3D проект; дизайн/уайърфрейми на мобилно приложение/уебсайт; макет от хартия, пластмаса, дървесина, метал или друг материал, видео, снимки, чертежи и др.

В продължение на повече от 3 месеца те ще могат спокойно и детайлно да развият концепциите си, за да се явят на конкурса и успешно да защитят своите авторски технологични решения по дефинирани от тях обществени проблеми пред експертно жури. Желаещите да участват ученици, заедно с техните учители, ще имат възможността да обменят опит, знания и идеи, за да създадат цялостен завършен технологичен проект.

В конкурса Solve for Tomorrow България се приемат кандидатури с идеи за иновативни технологични решения в една от следните категории: „Устойчивост“, „Справедливост и социално включване“ и „Образование“. За учениците от възрастовата група 9. – 12. клас е предвидена и специална категория „Дигитално бъдеще“, в която се състезават всички идеи, като се оценява единствено дали решението на проблема в някоя от останалите категории включва прилагането или надграждането на напреднали дигитални технологии, използвани в решения/продукти на Samsung. Участниците, класирани за полуфиналите на конкурса, ще преминат през менторска програма и ще се състезават на финалното събитие в София. Победителят ще бъде определен от жури, а отборът, който събере най-много гласове от онлайн гласуването, ще получи наградата на публиката.

Етапи и важни срокове за участие в конкурса Solve for Tomorrow на учениците от 9. – 12. клас:

1.     Първи етап – от 31.05.2023 г. до 24:00 ч. на 02.10.2023 г.

·        Регистрация на отборите

2.     Втори етап – до 06.10.2023 г. 

·        Обявяване на 9 отбора полуфиналисти.

3.     Трети етап – от 07.10.2023 г. до 30.11.2023 г.

·        Менторска програма за 9-те отбора полуфиналисти

4.     Четвърти етап: първата седмица на декември 2023 г.

·        Онлайн гласуване до деня преди финала

·        Провеждане на финално събитие в София

Участието на учениците от 2. – 4. клас и 5. – 8. клас е изцяло онлайн. Те могат да кандидатстват с резюме на идеята си и видео през октомври и ноември. Полуфиналистите се определят от жури, а победителят за всяка от възрастовите групи – чрез онлайн гласуване.

Регистрацията за участие в конкурса става само на сайта https://www.solvefortomorrow.bg, където редовно се публикува цялата информация, свързана с конкурса.

В ролята на ръководители на отборите учителите следва да напътстват отбора при разработване на идеите. В тяхна помощ по програмата се организират безплатни обучения по прилагане на дизайн мислене в проектно базирано обучение. Тези обучения се финансират от Samsung по програмата Solve for Tomorrow и се организират от фондация „Образование 5.0“, която е партньор на Samsung България за инициативата. Подробности относно графика на обученията могат да бъдат намерени на уебсайта на фондацията.

Solve for Tomorrow е международна програма, която е част от политиката за корпоративна социална отговорност на Samsung. Тя е въведена през 2010 г. и към 2023 г. е достигнала до 2,3 милиона ученици в 65 държави. Тази програма дава възможност на учениците да допринасят положително за обществото, като същевременно насърчава развитието на критично мислене, лидерски способности и интерес към STEM уменията.

В България Solve for Tomorrow се осъществява активно от 2022 г. насам, като в конкурса се включиха 73 отбора и над 200 ученици от цялата страна.

Обратно към всички новини от агенциите