Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

Lidl представя иновативна инсталация „Златна клетка за пластмаса“ в центъра на София


d:istinkt


Lidl представя иновативна инсталация „Златна клетка за пластмаса“ в центъра на София

Lidl представя иновативна арт инсталация като част от мащабната си стратегия за намаляване на пластмасата. С атрактивна „Златна клетка за пластмаса“, инсталирана в рамките на фестивала „Culturama” в София, веригата отправя послание за важността на опазване на околната среда и съхраняване на биоразнообразието. Инсталацията може да бъде видяна на пл. Славейков в София до 15 юли 2023 г., а в дните от 18 юли до 15 август тя ще продължи да привлича внимание и пред Кино „Кабана“ до Националния дворец на културата в столицата. 

 

Клетката за пластмаса е вдъхновена от символа на тазгодишното издание на фестивала – птиците, и е в контекста на изложбата „Носталгия по Рая“ на Игната Василева, която може да се разгледа на пл. Славейков, като част от фестивала, до 15 юли. Всеки посетител, който се чувства съпричастен с каузата, може да влезе в клетката, както и да сканира QR кода, който ще го отведе до интерактивно видео, в които Lidl разказват историята за своята ангажираност с опазването на околната среда и биоразнообразието. Мотото на компанията е, че мястото на птиците е на свобода, а пластмасата трябва да остане затворена. Затова, като част от  концепцията на „Златна клетка за пластмаса“, Lidl насочва посетителите на „Culturama” и към карта с обектите в страната, в които те могат да върнат употребявани пластмасови бутилки и кенове и по този начин да станат част от решението на проблема.  Линк към видеото може да откриете тук.

 

Посланието, отправено към посетителите на културния фестивал, е в синхрон с цялостната международна стратегия за пластмасата на Schwarz Group, част от която е и Lidl - REset Plastic. Тя цели до 2025 г. да намали с 20% пластмасата в опаковките на продуктите ни собствена марка на веригата, да ги направи максимално рециклируеми и в тях да бъде вложен 25% рециклат.

 

За да изпълни целите си, през март тази година Lidl стартира пилотен проект за обратно събиране на еднократни опаковки от напитки. Само за първите два месеца пластмасовите бутилки и кенове, върнати през автоматите на веригата, надминаха 1 100 000 броя. Събраните близо 27 тона бутилки ще бъдат предадени на българска рециклираща компания, а рециклираният материал ще бъде използван в страната за производството на нови бутилки. Материалът е достатъчен за производството на  повече от 6 млн. бутилки за вода 0,5l с 30% съдържание на рециклат (rPET)*. Така ще се реализира кръговият модел „от бутилка в бутилка“, благодарение на който се намалява използването на нова пластмаса, пестят се ресурси и се затваря жизненият цикъл на суровините.

Обратно към всички новини от агенциите