Безплатни ПРЕССЪОБЩЕНИЯ И НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ И КОМПАНИИТЕ

Новини от агенциите

ПЪРВО МЯСТО ЗА „КАМЕНИЦА“ АД В PROGRESSIVE AWARDS


d:istinkt


ПЪРВО МЯСТО ЗА „КАМЕНИЦА“ АД В PROGRESSIVE AWARDS

„Каменица“ АД бе удостоена с почетното първо място в категория „Най-добра инициатива за устойчивост -  производител“ в петото издание на PROGRESSIVE AWARDS, които отличават най-успешните търговци, производители, марки и проекти от бързооборотния бизнес в България. Наградата е признание за цялостната стратегия на „Каменица“ за устойчиво развитие, заедно с нейния план за действие, проекти и инициативи за опазване на околната среда и корпоративна социална отговорност. Всичко това бе обединено и в първия доклад за устойчиво развитие, който компанията публикува през 2022 г.

В оспорваното състезание участват компании, чиито инициативи са постигнали положително въздействие върху околната среда, спомогнали са за намаляване на вредното такова в процеса на интеракция на компаниите с техните служители, потребители, клиенти, доставчици, както и с местни власти, неправителствени организации. Кандидатурите се оценяват по определени критерии, сред които са направените инвестиции през изминалата година и постигнатите ефекти от инициативата за служителите на компанията, потребителите, природата или местните организации.

„Изключително радостен съм от получената награда, която е поредно признание за обединените усилия на целия ни екип. Чрез нашата стратегия за устойчиво развитие „Нашият отпечатък“ през последните три години направихме инвестиции в проекти за нови програми, оборудване, системи на работа в пивоварната ни в Хасково и на пазара, с които целим да намалим негативното ни въздействие върху околната среда за постигане на по-голяма ефективност, оптимизация на процесите и използването на по-малко ресурси, както и изхвърлянето на по-малко въглеродни емисии. Проектът ни по изграждането на соларния парк също е дългосрочна инвестиция, като ще продължаваме неговото надграждане с всяка следваща година занапре", коментира Владан Матич, изпълнителен директор на „Каменица“ АД.

Отличието в PROGRESSIVE AWARDS 2023 е потвърждение и идва в допълнение на полученото в началото на 2023 г. признание за пивоварната на компанията в град Хасково. Тя е отличена като пивоварна №1 от всички над 40 пивоварни на Molson Coors Beverage Company по целия свят спрямо основни критерии и принципи за устойчивост, вградени в корпоративната култура на организацията, като съответствие спрямо качество и околна среда, ефективност и продуктивност на процесите, консумация на енергии и флуиди, изпълнение на производствения план и др. 

Като производствена компания за „Каменица“ АД винаги е било важно да прави бизнес по правилния начин - отговорно и устойчиво. Сред основните инициативи в посока устойчиво развитие през последните години са:

●                През 2015 г. „Каменица“ АД става първата бирена компания у нас, която построи и въведе в експлоатация анаеробен реактор към пречиствателната си станция, която събира отпадъчните води от производствените операции и ги пречиства, включително отпадъчните води на всички предприятия в цялата Северна индустриална зона в град Хасково.  

●                По-малко използвани ресурси: В периода 2016 - 2021 г. компанията постигна 17% по-малко вложена вода в производството на 1 hl бира готов продукт (1 hl = 100 l), 12.5% по-малко вложена електрическа енергия и 65% по-малко закупен въглероден диоксид.

●                Намаляване на пластмасовите опаковки: През 2021 г. компанията намали теглото на пуснатите на пазара първични и вторични пластмасови опаковки с близо 70 тона спрямо 2020 г. През 2021 г. тя намали и с 18% изхвърляните битови отпадъци спрямо 2020 г.

●                Зелена енергия: От началото на 2022 г. фабриката в Хасково закупува изцяло само зелена електрическа енергия. 

●                Възобновяеми източници - Соларни панели: На този етап соларните панели доставят 30% от нужната за функционирането на пивоварната в Хасково електрическа енергия, като този процент ще се увеличава в следващите години с добавянето на повече панели.

●                Подкрепа към родното производство: Освен подкрепа към планетата и нейните ресурси, компанията подкрепя родното производство и насърчава кръговата икономика, като за производството на своите бири се използват 95% български малц, 95% от фирмите за транспорт са български и над 80% от пакетиращите материали за продуктите се произвеждат у нас. Служебният автопарк е обновен с хибридни модели автомобили, както и има лимит на отделяните от тях вредни емисии. За инициативата компанията е отличена със сертификат от РИОСВ гр. Хасково за принос към опазването на околната среда и водите, както и с голямата награда на Министерството на труда и социалната политика в Годишните награди за социално-отговорен мениджмънт за цялостен принос на компанията в областта на околната среда и устойчивото развитие. 

По време на петото издание на PROGRESSIVE AWARDS в Интер Експо Център в София станаха известни победителите във всяка една от 16-те категории, в които тази година можеха да се номинират търговци, производители, марки и проекти от бързооборотния бизнес в България.  Победителите бяха отличени след гласуване продължило месец и половина, проведено сред мениджъри на компании от бързооборотния бранш. Гласуващите трябваше да изберат по един от всички финалисти в 16-те категории. 

Обратно към всички новини от агенциите